5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProducția industrială a crescut în Dolj. Ce domenii au luat avânt

Producția industrială a crescut în Dolj. Ce domenii au luat avânt

Comparativ cu primele șase luni ale anului trecut, producția industrială a crescut, însă în iunie comparativ cu mai 2017,  în anumite sectoare s-au înregistrat scăderi ale producției
Comparativ cu primele șase luni ale anului trecut, producția industrială a crescut, însă în iunie comparativ cu mai 2017,
în anumite sectoare s-au înregistrat scăderi ale producției

Intensificarea consumului a impulsionat dezvoltarea industriei în anumite domenii, cum ar fi industria alimentară, fabricarea băuturilor, repararea și instalarea mașinilor și echipamentelor. Există și domenii industriale în care producția a înregistrat un declin anul acesta, față de anul trecut. Producem mai puține substanțe chimice, articole de îmbrăcăminte și altele.

În prima jumătate a anului, producția industrială din Dolj a crescut cu 28,2%, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2016, informează Direcția Județeană de Statistică Dolj. În anumite domenii de activitate se observă o creștere semnificativă a producției în perioada ianuarie-iunie 2017, cel mai probabil ca urmare a intensificării consumului și a creșterii cererii în anumite sectoare de activitate, cum ar fi sectorul alimentar. Domeniile în care s-a înregistrat o producție industrială mai mare decât anul trecut sunt, în principal, următoarele: industria alimentară, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, alte activităţi extractive, fabricarea băuturilor, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, fabricarea produselor textile. În general, o parte a producției din aceste domenii este destinată exportului, ceea ce înseamnă că creșterea producției nu s-a datorat numai creșterii consumului intern, ci și creșterii cererii pe piețele externe în care sunt livrate produsele respective fabricate în Dolj.

Domeniile în care producția a scăzut

Chiar dacă pe ansamblul județului producția industrială a crescut, totuși, în anumite domenii de activitate s-au înregistrat scăderi în intervalul analizat de cei de la Statistica doljeană. Pe primele șase luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, s-au înregistrat scăderi majore ale producției industriale în domeniile enumerate astfel de Statistică: fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tipărirea şi reproducerea pe suporţi a înregistrărilor, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice.

Evoluție pozitivă, de la un an la altul

Analizând evoluția pro-ducției industriale de la o lună la alta, se observă că în iunie 2017 producția industrială a crescut cu 61,3% față de de iunie 2016, domeniile fiind aceleași enumerate mai sus la capitolul creșteri ale producției industriale, cu unele excepții. Însă comparativ cu mai 2017, în luna iunie a acestui an s-a produs mai puțin cu 5%, conform datelor de la Statistica doljeană. Scăderile de la o lună la alta în 2017 s-au evidențiat în domeniul producției de băuturi, în industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, tipărirea şi reproducerea pe suporţi a înregistrărilor etc.

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 32,3%

Analizând valoric activitatea economică din Dolj, cifra de afaceri din industrie a crescut în primele șase luni din 2017 cu 32,3% față de prima jumătate a anului 2016, conform datelor de la Direcția Județeană de Statistică Dolj. Se observă că în domeniile în care a scăzut producția industrială la șase luni, cifra de afaceri a fost în creștere, ceea ce înseamnă că în unele domenii au fost comenzi mai puține, dar mai bine plătite. Potrivit Statisticii, cifra de afaceri din industrie a crescut, în prima jumătate a anului, în următoarele domenii de activitate: Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (86,8%), tipărirea şi reproducerea pe suporţi a înregistrărilor (51,1%), fabricarea produselor textile (43,0%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (41,9%), fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente (31,5%), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (19,2%).
Și aici vorbim de diminuarea cifrei de afaceri, mai ales în industria chimică și industria producătoare de autovehicule. Conform Statisticii, scăderi ale cifrei de afaceri s-au înregistrat numai în ramurile: fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (-68,8%), fabricarea altor mijloace de transport (-25,7%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (-7,1%), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (-6,3%).

Cea mai mare creștere a cifrei de afaceri rezultă din fabricarea băuturilor

Analizând valoric de la o lună la alta, se observă că indicii cifrei de afaceri în industrie, în luna iunie 2017 au crescut cu 46,8% faţă de luna iunie 2016. Potrivit datelor statistice oficiale, cele mai mari creșteri ale cifrei de afaceri le regăsim în ramurile: fabricarea băuturilor (+128,9%), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (+92,1%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (+75,4%), fabricarea produselor textile (+65,7%), tipărirea şi reproducerea pe suporţi a înregistrărilor (+59,8%), fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente (+49,8%), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (+18,4%), fabricarea echipamentelor electrice (+10,1%). Se observă că în prima jumătate a anului 2017 cifra de afaceri din fabricarea băuturilor a avut cea mai mare creștere pe județ, comparativ cu aceeași perioadă din 2016, semn că activitatea respectivă a fost mai profitabilă decât anul trecut.
Scăderea cifrei de afaceri, în perioada analizată, s-a înregistrat în mai puține domenii, cum ar fi în ramurile: fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (-73,9%), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (-28,5%), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (-15,9%) și altele.
Curios este că indicii cifrei de afaceri din industrie, analizați pe două luni consecutive din 2017, au înregistrat scăderi cu 9,7% în luna iunie, față de luna mai. Pe măsură ce Statistica va analiza datele culese din economie în perioada următoare, rămâne de văzut dacă aceste scăderi se vor menține și în următoarele luni sau situația se reglează pe parcursul anului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS