Firmele se revoltă, Fiscul se justifică: Începe nebunia cu separarea conturilor TVA

Firmele trebuie să respecte cu sfințenie plata separată a TVA de la anul. Altfel, amenzile ajung până la jumătate din suma reprezentând TVA plătit în alt cont decât cel de TVA
Autori


Fiscul le trimite firmelor la sediul social scrisori prin care le explică ce facilități pot obține, respectiv reducerea de impozit pe profit cu 5% și reducerea penalităților de întârziere care se acordă doar în anumite condiții, dacă respectivele firme optează pentru plata TVA într-un cont separat de la 1 octombrie. De la 1 ianuarie 2018, separarea TVA devine obligatorie. Iată ce amenzi se prefigurează pentru firmele care nu depun într-un cont separat TVA și pentru cele care scot bani din acel cont fără acordul organelor ANAF.

Separarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de restul contravalorii mărfurilor sau prestării serviciilor, numită Split TVA, a fost reglementată de OG nr. 23/2017, publicată recent în Monitorul Oficial. Actul normativ reglementează parțial situația separării TVA și introduce amenzi pentru agenții economici care comit contravenții legate de TVA splitat. Sistemul de evidențiere a TVA într-un cont separat a creat nemulțumiri în rândul firmelor, de teama că activitatea le va fi blocată ca urmare a „stocării“ TVA într-un alt cont la care nu pot să aibă acces decât în condiții stricte. Specialiștii în fiscalitate au criticat sistemul Split TVA, motivând că, în primul rând, TVA din economia subterană nu va fi scos la suprafață prin acest sistem, iar în al doilea rând, statul nu ar avea capacitatea să gestioneze sute de mii de conturi de TVA, iar ANAF nu va putea fizic să dea accept în termen de trei zile firmelor să facă operațiuni de TVA, cum prevede legislația fiscală proaspăt modificată.

„Ne blochează tot cash-flow-ul!“

Mulți antreprenori craioveni consideră splitarea TVA drept „cea mai mare aberație fiscală din ultimii ani“. „Gândiți-vă că eu o să am blocați în acel cont 1.600 de lei la fiecare rulaj de 10.000 de lei. Dar la 100.000 de lei? Dar la 200.000 de lei? Vă dați seama că ne blochează activitatea? Ne blochează tot cash-flow-ul din firmă! Nu puteam foarte bine să plătim TVA la stat până pe 25 ale lunii următoare, ca și până acum? Pentru că oricum, dacă nu plăteam până pe 25 ne atenționau cei de la ANAF și ne executau în luna următoare“, a spus revoltat un antreprenor privat din Craiova.

Avantaje fiscale pentru firme, dar în anumite condiții

Firmele care optează pentru plata într-un cont separat a TVA de la 1 octombrie anul acesta beneficiază de anumite facilități fiscale din partea statului. Societățile plătitoare de TVA care adoptă split TVA de anul acesta beneficiază de reducerea cu 5% a impozitului pe profit aferent trimestrului IV al anului 2017, respectiv a impozitului pe venitul microîntreprinderilor aferent aceleiași perioade. De asemenea, statul le propune firmelor care acceptă plata separată a TVA din 2017 anularea penalităților de întârziere pentru neplata la termen a TVA către Fisc până la 30 septembrie, însă impune anumite condiții firmelor care vor să beneficieze de o astfel de anulare. Încă nu se cunoaște procedura de acordare a facilităților. „Se anulează penalitățile aferente TVA doar în anumite condiții: dacă se achită debitul respectiv integral până la data de 21 decembrie, inclusiv dobânda de întârziere aferentă. Deocamdată nu se știe cum se vor acorda aceste facilități, dar se pregătește un ordin al ministrului finanțelor care să clarifice această situație“, a precizat directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova (DGRFP), Mihai Antonescu.

Administrațiile județene ale finanțelor publice trimit deja la sediile firmelor informări legate de avantajele adoptării sistemului split TVA din 2017, în ciuda faptului că nu se cunoaște procedura prin care se vor acorda facilitățile.

Ce se întâmplă cu conturile deschise la Trezorerie?

Firmele își pot deschide gratuit conturi de TVA la Trezorerie sau pot deschide conturi la diverse bănci, contra unor comisioane. Unele firme se tem că deschiderea unor conturi de TVA la Trezorerie ar crea o birocrație de nedescris, iar pentru fiecare operațiune pe care ar urma să o realizeze din acel cont ar trebui ca un reprezentant al firmei să se deplaseze la Fisc și să stea la cozi imense. „Trezoreria are capacitatea să gestioneze aceste mii de conturi de TVA. Se vor modifica și soft-urile, astfel încât se vor permite efectuarea de operațiuni electronice pe acele conturi ca să nu mai fie nevoie să se deplaseze reprezentanții firmelor la ghișee pentru orice operațiune pe cont“, a explicat directorul Mihai Antonescu.

Firmele se tem de cozi la ghișee. Fiscul susține că face față


Totuși, firmele trebuie să își trimită reprezentanți la organele ANAF de care aparțin pentru a solicita acceptul pentru a face plăți din contul curent, atunci când nu sunt bani în contul de TVA. Firmele cer acceptul Fiscului, în astfel de situații, ca la o rambursare de TVA, însă ANAF trebuie să dea răspuns în trei zile de la înregistrarea solicitării. Societățile private se tem că ANAF nu va avea capacitatea administrativă de a verifica situațiile și de a da acceptul pentru firme în trei zile, fapt ce le-ar bloca activitatea curentă. „Birocrația va fi cruntă! Să vedeți ce cozi vor apărea la ghișeele Fiscului, când toată lumea se va duce cu cereri de TVA în mână și se va ruga de ei să deblocheze plata din cont! Nu au cum să aibă capacitatea de a face față cei de la Fisc. Nu am auzit să angajeze oameni pentru această operațiune…“, a spus un antreprenor din Craiova, care este împotriva sistemului Split TVA, de teamă că activitatea lui curentă îi va fi blocată. „Când firmele vor să restituie sume din contul de TVA, atunci pot face acest lucru, dar numai după ce solicită la ANAF acceptul. Ca să nu blocăm activitatea nimănui, în trei zile le vom accepta solicitarea. Avem capacitatea de a face acest lucru. Am fost instruiți la București săptămâna trecută, pentru a aplica această procedură, iar noi, la rândul nostru, instruim personalul responsabil de la nivel local și regional. Avem capacitatea administrativă de a respecta termenul de trei zile pentru orice solicitare de TVA“, a dat asigurări directorul executiv al DGRFP Craiova.

Inclusiv firmele aflate în insolvență trebuie să evidențieze în cont separat TVA ce rezultă din operațiunile curente. În cazul în care firmele au încasări și plăți în numerar, atunci sunt obligate să vireze în contul de TVA taxa aferentă încasărilor în interval de șapte zile de la încasarea banilor, însă vor vira în acel cont doar diferența între TVA plătit și TVA încasat.

Până ieri-dimineață nici o firmă din Dolj nu optase la Fisc pentru plata TVA splitată, pe anul 2017.

Amenzile ajung până la 50% din TVA plătită eronat

Prin OG nr. 23/2017, guvernul introduce sancțiuni pentru firmele care nu respectă legislația privind separarea TVA în cont distinct în mod obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Potrivit art. 18 și 19 din OG nr. 23, constituie contravenție mai multe acțiuni ale firmelor, legate de TVA. Plata de TVA efectuată de firme și instituții publice în alt cont decât cel indicat ca fiind de TVA de către furnizorii de bunuri și prestatorii de servicii se sancționează cu 0,06% pe zi din suma plătită eronat, dacă se corectează eroarea în termen de 30 de zile de la efectuarea plății. Dacă nu s-a corectat eroarea în 30 de zile de la data efectuării plății într-un alt cont în afara celui de TVA indicat de furnizori și prestatori, atunci firma care greșește va fi amendată cu 50% din suma reprezentând TVA plătit eronat. Deci dacă o firmă plătește 10.000 de lei către o societate parteneră, dar în alt cont TVA către furnizor în afara celui de TVA indicat de acesta și nu observă că a făcut o plată eronată, respectiv nu își corectează eroarea în 30 de zile de la data plății, atunci amenda ce trebuie plătită la ANAF este de 5.000 de lei.

De asemenea, debitarea contului de TVA fără acceptul ANAF în situațiile prevăzute de OG nr. 23, în intervalul 1 octombrie – 31 decembrie 2017 atrage amenzi de 50% din suma de TVA respectivă.

Dacă firma nu virează în termen de șapte zile diferența de TVA în contul special constituit de TVA, atunci va fi penalizată cu 0,06% pe zi din sumă, începând din ziua în care trebuia să depună banii în propriul cont de TVA și până la data efectuării efective a plății.

Persoanele juridice și instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA au obligația să le comunice furnizorilor de bunuri și prestatorilor de servicii noul cont special folosit doar pentru TVA. Dacă nu se comunică acest cont, atunci firma poate fi amendată cu sume între 2.000 și 4.000 de lei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 12 septembrie 2017

Actualitate

» 5,225 milioane de persoane cu o pensie medie lunară de 1.022 de lei
» Companiile de stat, obligate să vireze dividende în avans la buget
» Orban: PNL va ataca la CCR proiectul de modificare a Legii referendumului
» O navă cu 50 de migranţi, în pericol să se scufunde în apropierea ţărmului românesc al Marii Negre
» ANSVSA a dat amenzi de peste 700.000 de lei pe litoral în acest sezon estival
» Gorj: Campanie de promovare a vaccinărilor în comunităţile de rromi
» UE va debloca 120 de milioane de euro, începând din 2018, pentru a permite instalarea a mii de spoturi de wifi gratuite
» Explozie la o fabrică de vopsele din Orăştie soldată cu 5 răniţi
» Stăpânii de sclavi de la Berevoeşti, condamnaţi definitiv la pedepse cuprinse între trei şi cinci ani de închisoare
» Alţi trei români au fost evacuaţi din Insula Saint Martin, afectată de uraganul Irma
» Camera Deputaților: Dezbaterea moțiunii simple pe Justiție “PSD stăpânul justiției?! Chiar așa…” a început
» Noii miniștri de la Apărare și Economie au depus jurământul
» 13 oferte depuse pentru reabilitarea DN6 Alexandria-Craiova
» Reprezentanţi ai IPJ Dolj participă la un atelier de lucru în Polonia pe tema prevenirii fraudei cu fonduri europene acordate în domeniul agriculturii
» Cererea DNA de urmărire penală a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul: Viorel Ilie va fi audiat miercuri de comisia juridică din Senat
» Fifor şi Şimon vor depune jurământul de miniştri la ora 15.00
» Asociaţia Procurorilor din România a solicitat avizarea negativă a proiectului de modificare a Legilor Justiției
» Adrian Ţuţuianu, înlocuit de Claudiu Manda la şefia Comisiei SRI
» CNE: Statutul elevului – încă departe de o integrare completă în practica școlară
» Poliţiştii de frontieră români au salvat 54 de persoane care se aflau pe o ambarcațiune în pericol de scufundare în Marea Egee

Local

» Un tânăr din judeţul Olt şi soţia sa au pierit în accidentul din Austria

Dolj

» Aruncată în stradă din cauza ajutorului de încălzire?
» O parte din colecția de fotografie „Cristi Trancă“ – expusă la Biblioteca „Omnia“
» CEO reia furnizarea apei calde
» Primăria Craiova a primit 107.000 lei de la ANCPI pentru lucrări de cadastru
» Tel Drum-ul lui Dragnea vrea să asfalteze DN Alexandria – Craiova
» Ce „vrăji“ a mai făcut Compania de Drumuri la „Craiova – Pitești“
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Doi frați din Craiova, reținuți pentru contrabandă cu țigări
» IPJ Dolj a lansat campania “Fii inteligent, nu fi violent!”
» Craiovencele Daniela Ionescu şi Ioana Stama la Festivalul Internațional de Teatru Turda
» Craiova: Biblioteca “Aman” lansează proiectul “CRESC la bibliotecă”

Gorj

» Lucrările la varianta ocolitoare au ajuns abia la 40%
» Pădurea de la Obârşia Lotrului, transformată în tomberon
» Materiale folosite în premieră în România la lucrările de pe DN 66
» Târgu Jiu: Şeful Direcției de Patrimoniu din primărie, sancționat cu mustrare scrisă, după ce subalternii i-au cosit în grădină
» Gorj: Pompierii îşi sărbătoresc ziua şi primesc vizitatori
» Gorj: O cruce închinată Ecaterinei Teodoroiu, la Muzeul Crucilor de la Măceşu

Olt

» Referendumul pentru schimbarea numelui judeţului Olt, în acelaşi timp cu cel de redefinire a familiei
» Un tânăr din Olt şi soţia sa, printre victimele accidentului din Austria

Mehedinţi

» Mehedinţi: O persoană a fost rănită într-un accident petrecut la Severin
» Mehedinţi: Vântul a doborât acoperişul unui bloc şi un copac la Severin
» Mehedinţi: Prins băut la volan

Vâlcea

» Vâlcea: Plante de cannabis şi țigări confecționate artizanal, descoperite în urma unor percheziţii

Sport

» Fotbal / Neacșu și Dinu au dus Filiașiul în turul patru al Cupei (declarații video și galerie foto)
» Fotbal / Cupa României – faza a treia
» Fotbal / Liga Campionilor, faza grupelor – etapa 1

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Să râdem cu premierul Tudose

Top