12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCine câștigă milioane de lei din activități independente, în Oltenia

Cine câștigă milioane de lei din activități independente, în Oltenia

O persoană câștigă pe lună, din activități independente, cât 247 de angajați plătiți cu salariul minim pe economie. Cele mai mari venituri de acest gen din Oltenia au fost obținute anul trecut de un executor judecătoresc din Gorj – 3,1 milioane de lei net, de o persoană din Mehedinți care se ocupă de recuperarea de materiale reciclabile – 2,9 milioane de lei, de un vâlcean care se ocupă de comerțul cu amănuntul – 2,8 milioane de lei, de un specialist IT care lucrează în domeniul prelucrării datelor și administrării de pagini de internet, din județul Olt – 2,45 milioane de lei, și de un executor judecătoresc din Dolj – 1,6 milioane de lei.
Unele persoane din Oltenia au câștigat semnificativ din activități independente în anul 2016. Veniturile nete anuale declarate de câțiva dintre aceștia la Fisc sunt impresionante. GdS a solicitat datele de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova privind cele mai mari venituri declarate de persoanele care se ocupă cu diverse activități independente.
Se observă că activităţile cele mai bănoase au fost în domeniile juridice care au avut legătură cu insolvențele, în special executori judecătorești, notari, avocați, specialiști în reorganizare și lichidare, dar și în alte domenii de activitate ce nu au legătură cu domeniul juridic: IT, medicină, comerț, închirieri de bunuri, inginerie etc. În afară de profesiile liberale unde câștigă bani prin prisma meseriei lor (notari, avocați, executori, medici), restul sunt persoane care desfășoară diverse activități economice și sunt organizate sub forma unor persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II), întreprinderi familiale (IF) și altele din categoria activităților independente. Deci nu sunt luate în calcul veniturile din salarii, obținute la diverse firme (SRL-uri, SA-uri etc).

Cel mai mare venit din Oltenia, obținutîn Gorj: 260.664 de lei pe lună

Un executor judecătoresc din Gorj a obținut din diverse activități juridice specifice meseriei sale un venit record pe regiune, respectiv a încasat anul trecut 3.127.972 de lei (682.963 de euro), pe persoană, deci nu pe cabinet. În medie, câștigul executorului judecătoresc din Gorj a fost de 260.664 de lei pe lună (aproximativ 57.000 de euro lunar). Cât timp vă ia să numărați 260.664 de lei? Dar să îi câștigați? Ce poți face cu un venit net de 57.000 de euro pe lună? Suma este echivalentă cu prețul unui bolid de lux. Executorul respectiv și-ar putea cumpăra în fiecare lună un autovehicul de lux, de ultimă generație.
Câștigul respectiv al unei singure persoane este comparabil exact cu venitul a 247 de salariați plătiți cu salariul minim pe economie. Tot în Gorj, pe locul doi la venituri din activități independente este o persoană care a câștigat 1,7 milioane de lei anul trecut, din închirierea și subînchirierea bunurilor imobile proprii. Din același domeniu a făcut bani și persoana care ocupă locul al treilea, cu 1,4 milioane de lei declarați la Fisc anul trecut. Din activități de studiere a pieței și sondare a opiniei publice, o persoană din Gorj a câștigat 857.000 de lei în 2016. Încă un executor judecătoresc a declarat la Fisc că a câștigat din activități juridice circa 680.000 de lei net.

În Mehedinți, cel mai mare venit a fost de 2,9 milioane de lei

Potrivit datelor de la DGRFP Craiova, surpriza vine din județul Mehedinți, unde o persoană a câștigat 2,9 milioane de lei din recuperarea materialelor reciclabile. Tot în Mehedinți, un medic este pe locul doi pe județ după venitul declarat, el câștigând anul trecut fix 1.058.443 de lei net pe persoană, nu pe cabinet. În topul veniturilor urmează un executor judecătoresc, un administrator judiciar (lichidator) și un notar, cu venituri declarate de 685.000 de lei, 549.000 de lei, respectiv 470.000 de lei.

Bani mulți din comerț, în Vâlcea

O persoană din Vâlcea a câștigat 2,8 milioane de lei brut anul trecut din activități de comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu produse diverse, alimente, băuturi, tutun, așa cum reiese din domeniul de activitate principal declarat la Fisc ca fiind sursa veniturilor din activități independente.
Din transportul rutier de mărfuri, alt vâlcean a câștigat două milioane de lei brut. Sume importante au câștigat și următorii trei clasați. Toți trei au făcut banii din activități de comerț, astfel: comerț cu produse nealimentare – 1,9 milioane de lei; comerț cu amănuntul în standuri în piețe – 1,4 milioane de lei; comerț cu ridicata de cereale, semințe, tutun neprelucrat – 1,2 milioane de lei brut. La acest județ, DGRFP Craiova a transmis sumele brute încasate de cei cu venituri din activități independente. Din aceste sume s-au scăzut impozitele și contribuțiile și oamenii au rămas cu sume mai mici, în mână, dar tot însemnate.

Cel mai mare venit la Olt a fost din IT

Un oltean specialist IT a câștigat anul trecut 2,4 milioane de lei net din prelucrarea datelor și administrarea de pagini de internet. Tot un venit net mare, de peste un milion de lei, a câștigat și un executor judecătoresc din Olt. El este urmat în top de o persoană care a câștigat din intermedieri financiare 901.000 lei, mai exact, din domeniul numit generic „activități ale agenților și brokerilor de asigurări“. O persoană care are cabinet individual de practician în insolvență a câștigat 627.000 de lei anul trecut, urmată de un notar, care și-a băgat în buzunar anul trecut 609.000 de lei.
DGRFP Craiova a făcut mențiunea că la Olt nu au fost procesate până acum toate declarațiile 200 depuse până pe 25 mai și din care rezultă veniturile obținute, ceea ce înseamnă că la final, topul respectiv ar putea avea anumite modificări.
În Dolj, câștigurile din domeniul juridic au fost cele mai mari

Un executor judecătoresc din Dolj a încasat cel mai mare venit net anul trecut din activități independente, el declarând la Fisc un câștig net de 1,6 milioane de lei. Tot un executor se află și pe locul doi în topul veniturilor, cu o sumă de 1,1 milioane de lei. Pe locul trei în top se află un notar din Dolj, cu un câștig net declarat anul trecut de 743.000 de lei. Un avocat practician în insolvență a câștigat anul trecut 624.000 de lei, el fiind urmat în top, pe locul 5, tot de un executor judecătoresc, cu un venit de 609.000 de lei. În top mai figurează trei notari, precum și doi ingineri. Unul este inginer pentru lucrări de pregătire teren, iar altul este inginer de lucrări și instalații electrice. Ultimul câștig din topul de la Dolj (al zecelea) se oprește la 530.500 de lei. Fiscul nu poate dezvălui numele celor cu cele mai mari venituri, invocând secretul fiscal, stabilit de legislația fiscală. Fiscul regional a refuzat să dea publicității primele 10 venituri salariale înregistrate în 2016, invocând că administrațiile fiscale județene nu au cum să mai „extragă“ acele venituri salariale, „întrucât din anul 2016 plătitorii de venituri din salarii nu mai au obligația de a declara aceste venituri prin declarația 205, veniturile din salarii fiind declarate de angajator cumulat pentru toți angajații“, se arată în răspunsul transmis către GdS de către Fisc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS