Capitalul străin nou în Oltenia, aproape inexistent

Străinii nu s-au înghesuit să pună pe tavă capitaluri prea mari în Oltenia
Autori


Firmele noi cu capital străin evită să investească în Oltenia, iar regiunea este pe ultimul loc în țară, din punct de vedere al capitalului străin subscris. Doljul este pe locul 15 pe țară, iar restul județelor Olteniei sunt în coada clasamentului, Vâlcea fiind pe locul 33, iar Gorjul pe 38. Cel mai valoros capital străin se concentrează în județul Cluj, unde s-a investit chiar mai mult decât în București, potrivit statisticilor oficiale. Ce este de făcut pentru a veni investitorii străini în Oltenia?

Statisticile realizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) pe anul 2017 referitoare la înființarea de firme noi cu capital străin pe județe și pe regiuni arată că investitorii străini fug de zona Olteniei și se concentrează în special în partea de vest a țării.

Până la sfârşitul lunii mai 2017, în Dolj se înființaseră 18 firme cu capital străin, reprezentând 3,1% din numărul total de firme nou-înființate, însă valoarea subscrisă a capitalului, exprimată în euro, este destul de mică, ajungând la 8.347 de euro. Potrivit ONRC, această valoare a capitalului străin subscris situează Doljul pe locul 15 pe țară. Mult mai rău stau celelalte județe din Oltenia, valoarea capitalurilor străine cu care s-a făcut „infuzie“ în Oltenia fiind nesemnificativă, chiar derizorie. În Gorj s-a înființat o singură firmă cu capital străin în intervalul analizat, cu un capital total subscris de 44 de euro, situând județul pe locul 38 pe țară. În Mehedinți au apărut, până la sfârșitul lui mai, trei firme noi, cu capital străin total de 129,8 euro, situând județul pe locul 28 pe țară. Oltul a avut patru firme cu investitori străini, cu un capital subscris de 171 de euro, ceea ce i-a conferit județului locul 25 în ierarhia pe țară, realizată de ONRC, în funcție de valoarea capitalului străin subscris în astfel de firme nou-înființate anul acesta. La Vâlcea au apărut două astfel de firme, unde capitalul străin subscris a fost de doar 63 de euro, județul ocupând locul 33 pe țară. Multe dintre firmele cu capital străin înființate în Oltenia pot fi din agricultură, unde acționari sau asociați sunt cetățeni străini, alături de români, care, astfel, au acces să achiziționeze terenuri în România, sub forma unei entități economice române, de drept privat.

Cluj, București și Ilfov au atras cele mai mari capitaluri străine

Dacă efectuăm analiza după numărul de firme cu capital străin înființate în mai în România, constatăm că cele mai multe sunt concentrate în partea de vest a țării, dar și în Capitală. Dacă analizăm valoarea capitalului străin subscris, constatăm că în județul Cluj străinii au investit mai mulți bani decât în București. Astfel, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în județul Cluj s-au înființat 27 de firme cu capital străin, însă valoarea capitalului subscris este foarte mare, totalizând 1.024.731 de euro. Conform clasamentului făcut de ONRC, cu această valoare a capitalului străin subscris de peste un milion de euro, Clujul ocupă locul întâi pe țară. Clujul este urmat de București, unde s-au înființat 228 de firme cu capital străin, însă valoarea capitalului subscris a fost de 794.558 de euro. Din punct de vedere al valorii capitalului străin, în clasament urmează Ilfovul, cu 49 de firme nou-înființate și cu un capital străin total subscris de 252.331 de euro. Multe firme cu capital străin au apărut și în Timiș, 45 la număr, dar după valoarea investită situează județul abia pe locul zece pe țară.

Investițiile străine din Cluj, de 123 de ori mai mari decât la Dolj


GdS a făcut un calcul simplu, astfel că suma investită de străini în Cluj, de peste un milion de euro, este de circa 123 de ori mai mare decât cea investită în Dolj (puțin peste 8.300 de euro), până la sfârșitul lunii mai. Să fie avantajați clujenii de poziția geografică și de faptul că infrastructura rutieră și aeriană permit conexiuni rapide cu țările de peste graniță sau sunt și alte motive pentru care investitorii străini sunt atrași de acea zonă ca un magnet? „Clujul are o așezare geografică bună, care ajută județul foarte mult. Însă este posibil ca Clujul să fi avut și o altă promovare la nivel central și internațional, o altă reprezentare pe toate planurile“, a încercat să explice situația președintele Camerei de Comerț și Industrie Dolj, Dragoș Troanță Turculeanu, contactat de GdS.

De ce nu atrage Oltenia investitori străini de calibru

Oltenia este vitregită de o infrastructură adecvată. Este cunoscut faptul că nu există nici o autostradă care se facă legătura între Oltenia și restul țării, ori primele întrebări ale investitorilor străini când decid să își deschidă operațiuni într-o zonă sau alta sunt legate de infrastructură, ca să poată să își transporte în condiții optime și cu costuri minime mărfurile de aci către exterior și materiile prime din alte țări către această regiune. Dar înainte să afle că în Oltenia nu există autostrăzi, investitorii străini trebuie să afle de existența Olteniei și de oportunitățile investiționale de aici. „Consider că nu este vorba doar de lipsa infrastructurii adecvate, atunci când vine vorba de întrebarea de ce ocolesc investitorii străini această regiune, ci este vorba de expunerea noastră la nivel central, de cât de bine suntem cunoscuți la acest nivel. Există mecanisme clare de direcționare a investitorilor către anumite regiuni și acest lucru se face de la nivel central către teritoriu, prin diverse ambasade, consulate etc. Noi, cei din Dolj, trebuie să fim mult mai bine cunoscuți la nivel central și aceasta este intenția noastră în perioada următoare“, a spus președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Dolj. Dragoș Troanță Turculeanu a mai precizat că regiunea Oltenia nu are o imagine prea bună peste graniță din punct de vedere al investițiilor și acest lucru trebuie schimbat în viitorul apropiat. „Ne lipsește o strategie regională de dezvoltare, la fel cum ne lipsește și o strategie locală de atragere a investitorilor în Dolj și de aceea cred eu că nu sunt prezenți investitorii străini în zonă. În plus, există o lipsă totală de profesionalism în instituțiile publice care ar trebui să sprijine mediul de afaceri, să aibă strategii de atragere a investitorilor străini. Este foarte importantă profesionalizarea acestor instituții“, a mai spus președintele CCI Dolj.

Pe regiuni, Oltenia este în coada clasamentului

Statisticile realizate de Registrul Comerțului pe regiuni din punct de vedere al valorii capitalului străin subscris anul acesta arată că zona Sud-Vest Oltenia este pe locul opt pe țară, adică ultima din toate regiunile, fiind depășită chiar și de județele din Moldova sau Dobrogea. Pe primul loc pe țară se situează regiunea București-Ilfov, pe locul al doilea – regiunea Nord-Vest, pe locul al treilea regiunea Centru, pe locul patru se situează Nord-Est, iar pe locul cinci zona de Vest. Sud-Est și Sud-Muntenia se situează pe locul șase, respectiv șapte pe țară.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 17 iulie 2017

Actualitate

» Șoferii cu un comportament adecvat primesc un discount de 50 % la RCA; cei cu risc ridicat vor plăti până la 180%
» Firme cu angajați part-time vor plăti mai mult la contribuții (proiect de ordonață)
» Ministerul Educației: 2.370 de candidați pentru funcția de director
» Dan Voiculescu află marţi dacă poate fi eliberat condiţionat
» Bombă de aviație, găsită pe plaja de la Eforie Sud
» Ministerul Sănătăţii începe o campanie de vaccinare împotriva rujeolei, cu implicarea autorităţilor locale, care trebuie să identifice copiii neimunizaţi
» Italia a amânat aprobarea unei legi, prin care sute de mii de copii ai imigranţilor ar putea primi automat cetăţenie
» Decrete semnate luni de Președintele României, Klaus Iohannis
» ANM: Vreme caldă în Oltenia și valori termice de până la 35 de grade, în intervalul 17-30 iulie
» România are al 7-lea cel mai mare cost al contribuţiilor de asigurări sociale din Europa
» Premierul Tudose: Consideraţi încheiat subiectul impozitului pe cifra de afaceri
» Euro rămâne la 4,56 lei, iar dolarul scade
» A doua rundă de negocieri pentru Brexit
» Inspecția Judiciară a început controlul la DNA
» Sfaturi pentru prevenirea accidentelor rutiere datorate vitezei excesive

Dolj

» A mituit un polițist cu 100 de euro și două sticle de whisky
» Un pui de somn în timpul programului
» Incendii provocate de un chiştoc şi o scânteie
» Doljul geme de gunoaie, Garda de Mediu nu dă amenzi
» 223 de doljeni au plecat la muncă în străinătate, în ultimul an şi jumătate, cu contracte Eures
» Program de vacanță judecătorească la instanțele din Craiova
» Compania de Apă Oltenia ne dă apă nepotabilă la robinet
» Afacerea „Stadionul“
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Încă o hibă a modernizării Parcului Romanescu
» Gunoaie indestructibile
» Dolj: Un poliţist a refuzat o mită de 100 de euro 2 sticle de băuturi alcoolice
» Trafic întrerupt temporar, pe podul Calafat-Vidin
» Craiova: Dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului
» Demers unic în ţară pentru formarea practică a studenţilor la Universitatea din Craiova
» Dolj: Razii pe şoselele din judeţ

Gorj

» Gorj: Inspectorii D.S.V.S.A. au făcut controale în sectorul alimentar și al sănătăţii animalelor şi au dat amenzi

Olt

» Olt: Activitate festivă de trecere în corpul ofițerilor

Mehedinţi

» Mehedinţi: Accident mortal la Cujmir

Vâlcea

» Razie de amploare a poliţiştilor din Râmnicu Vâlcea. Peste 200 de maşini au fost oprite în trafic
» Vâlcea: S-a ales cu lemnul confiscat şi cu o amendă de 5000 de lei
» Vâlcea: Întâlnire pe tema situaţiei actuale din oraşul Ocnele Mari

Sport

» „Cupa de Vară“ a rămas la „Han“
» CSO Filiași și-a reluat pregătirile
» Fotbal: Andrei Ivan a semnat pe 5 ani cu FC Krasnodar
» Fotbal / S-a stabilit ora meciului CS Universitatea Craiova – AC Milan
» Fotbal / Exclusiv: Victor Naicu, noul antrenor al echipei CSO Filiași
» Fotbal / Alb-albaștrii încep astăzi pregătirile pentru meciul cu ilfovenii de la Chiajna
» Fotbal / Mihai Teja l-a înlocuit pe Ștefan Nanu la Pandurii
» Simona Halep se menţine pe doi WTA

Bani & Afaceri

» S-au înmulțit profesioniștii în Oltenia, PFA-uri și firme

Educatie

» Grădinițe deschise pe perioada verii
» Echipă de 10 la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top