16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDin iulie, toate firmele vor primi un cod unic european

Din iulie, toate firmele vor primi un cod unic european

Noul certificat de înregistrare a firmelor va cuprinde, de luna viitoare, încă un cod de identificare, care trebuie să fie unic, la nivel european
Noul certificat de înregistrare a firmelor va cuprinde, de luna viitoare, încă un cod de identificare, care trebuie să fie unic, la nivel european

Oficiul Național al Registrului Comerțului va atribui în mod automat pentru toate firmele și PFA-urile active, în format electronic, un nou cod, unic la nivel european, numit EUID, care va fi diferit de CUI și de numărul de înregistrare în Registrul Comerțului. Firmele care se vor înființa după 7 iulie vor primi certificatul constatator care va conține EUID, însă se pune problema cum vor intra în posesia documentelor cu noul cod european restul firmelor și PFA-urilor, înființate înainte de acea dată.

Din luna iulie a acestui an, toate firmele din România vor avea un nou cod de identificare, numit Identificator Unic la Nivel European (EUID). Legea nr. 152/2015 privind modificarea și înregistrarea unor acte normative în domeniul registrului comerțului conține o prevedere care intră în vigoare la doi ani de la adoptarea legii, respectiv pe 7 iulie 2017, și care a fost adoptată pentru a transpune în legislația românească prevederile europene potrivit cărora orice firmă din Europa trebuie să aibă un cod de identificare unic, european.
Acest nou cod european EUID va fi diferit de codul unic de înregistrare al firmelor (CUI) și de numărul de înregistrare în Registrul Comerțului, adică de acel cod cu J. Conform Legii nr. 152/2015, „Art. 12^1 Pentru identificare, inclusiv în comunicarea dintre registrele comerțului din statele membre prin sistemul de interconectare, persoanele fizice și juridice înregistrate în registrul comerțului vor avea și un identificator unic la nivel european (EUID), care include elementul de identificare al României, elementul de identificare al registrului național, numărul persoanei din registrul respectiv și, dacă este necesar, alte elemente pentru a evita erorile de identificare. Structura identificatorului unic la nivel european (EUID) se aprobă prin ordin al ministrului justiției“. Până la această dată nu a apărut acel ordin.

Cum intră firmele în posesia noului cod european

Potrivit Oficiului Națio­nal al Registrului Comerțului (ONRC), noul cod va fi atribuit în mod automat, în format electronic, tuturor entităților economice din țară, respectiv persoanelor juridice, PFA-urilor, întreprinderilor individuale (II) și întreprinderilor familiale (IF).
Entitățile economice care se înființează de la 7 iulie 2017 vor primi de la Registrul Comerțului noul certificat constatator care va conține și codul EUID. Conform unor surse din sistem, restul firmelor active deja înființate și PFA-urile existente vor putea obține la cerere certificatul pe care să fie trecut noul element de identificare în spațiul european. În momentul în care firmele vor merge la Registrul Comerțului pentru a înregistra diverse operațiuni (deschiderea unui punct de lucru, un nou obiect de activitate în statut etc.), atunci acea firmă va putea obține și un nou certificat (acel CUI, de culoare albastră), pe care va exista evidențiat și codul EUID. Dacă pentru restul operațiunilor de la Registrul Comerțului se mai plătesc doar anumite taxe, cum ar fi cea de obținere a certificatului constatator și taxa pentru furnizarea de date despre firme, iar altele s-au scos, în cazul certificatului cu EUID, acesta trebuie să se elibereze gratuit.
Noul cod de identificare a firmelor la nivel european va fi folosit peste tot în Europa. Așadar, pot fi firme care vor avea nevoie urgentă de acel EUID, în cazul achizițiilor sau livrărilor intracomunitare, în cazul deconturilor de TVA privind achiziții intracomunitare, în cazul achizițiilor electronice prin SEAP sau în diverse alte situații. În astfel de situații, firmele respective se vor adresa Registrului Comerțului cu cerere pentru a li se elibera acel document cu EUID.
Reprezentantul unei firme private din Craiova sus­ține că noul cod european de identificare trebuia transmis de Registrul Comerțului prin Poștă sau prin curier, gratuit, tuturor firmelor care sunt active, având în vedere că este vorba despre o modificare impusă de legislație și nu este o cerință a persoanelor juridice.
Potrivit statisticilor de pe site-ul ONRC, în Oltenia sunt zeci de mii de firme și PFA-uri care ar urma să primească automat codul unic de identificare la nivel european. Pe 30 aprilie 2017, existau în Dolj 22.364 de persoane juridice active, în Gorj erau 8.790 de firme, în Mehedinți existau 5.580 de firme, în Olt activau 9.834 de societăți comerciale, iar în Vâlcea erau 10.091 de firme active. De asemenea, potrivit acelorași date statistice publicate de ONRC, numărul de PFA-uri, II-uri și IF-uri active în fiecare județ al Olteniei era destul de mare, la finele lunii aprilie. În Dolj existau 12.160 de astfel de entități active, în Gorj – 6.364, în Mehedinți existau 6.590 de PFA-uri, în Olt erau 7.894, iar în Vâlcea erau 7.201.
Tuturor acestor firme li se va atribui codul EUID, dar numai acelea care vor avea strictă nevoie de acel cod trebuie să depună cerere la Registrul Comerțului, pentru a i se elibera noul certificat.

Informații despre orice firmă europeană se vor găsi pe site-ul ONRC

Tot din iulie, orice cetățean sau companie din România poate obține datele de identificare, date despre sediul social, despre asociați sau acționari ai oricărei firme europene, on-line, de pe site-ul ONRC. Rămâne de văzut dacă aceste informații vor fi sau nu gratuite, având în vedere că în prezent, pentru a afla datele de identificare a oricărei firme din România se plătește la ONRC o taxă cuprinsă între 8 și 12 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS