10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriComercianţii, obligaţi să-şi schimbe casele de marcat

Comercianţii, obligaţi să-şi schimbe casele de marcat

Nu se vor mai folosi case de marcat cu jurnal pe rolă de hârtie, însă nu se știe exact cum vor arăta noile case de marcat obligatorii și nici cât vor costa cu exactitate
Nu se vor mai folosi case de marcat cu jurnal pe rolă de hârtie, însă nu se știe exact cum vor arăta noile case de marcat obligatorii și nici cât vor costa cu exactitate

De la 1 ianuarie 2017 nu se mai pot achiziționa sau vinde case de marcat cu jurnal pe hârtie. Din aprilie 2017, marii comercianți sunt obligați să folosească doar case de marcat cu jurnal electronic, iar etapizat, vor fi nevoiți să treacă la acel gen de case de marcat toți comercianții. Până acum nici nu au fost publicate normele de avizare pentru noile modele. Comercianții vor avea costuri suplimentare. Pe lângă prețul noilor case de marcat, ei trebuie să aibă și conexiune la internet.

La începutul anului viitor ar trebui să nu se mai comercializeze case de marcat cu jurnal pe hârtie, conform noilor prevederi ale OUG nr. 28/1999 modificată în 2016. Totodată, mai sunt circa trei săptămâni până la începutul anului, iar până la această oră nu au fost publicate normele metodologice de aplicare a noilor prevederi și nici măcar nu a început avizarea din punct de vedere tehnic a noilor case de marcat cu jurnal electronic, case care ar trebui să se comercializeze legal de la începutul lui 2017. Procedura de avizare tehnică pentru modelele de case de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic trebuia aprobată până la mijlocul anului, prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului pentru societatea informațională.
Avizul tehnic favorabil pentru noile case de marcat se eliberează de către instituția publică desemnată prin ordin al ministrului pentru societatea informațională.
Termenele foarte scurte care au rămas pentru toate acestea fac aproape imposibil ca de la 1 ianuarie să se poată comercializa legal doar case de marcat cu jurnal electronic, dacă nu se schimbă între timp termenele legale.
Comercianții, în impas

De la începutul anului viitor, comercianții care doresc să își extindă activitatea sau să își cumpere case de marcat noi nu prea au cum să cumpere astfel de aparate avizate tehnic. „Nu au fost aprobate până acum normele tehnice de avizare. Dacă nu pot fi avizate tehnic casele de marcat, atunci nu se vor putea aplica prevederile legale de la 1 ianuarie 2017. Eu cred că se vor prelungi aceste termene“, a spus Aurel Tobescu, directorul firmei Decarom, specializată pe comercializare și service pentru case de marcat.
Probleme ar putea avea și firmele care vor să își deschidă magazine imediat după 1 ianuarie 2016, pentru că nu au cum să își achiziționeze noile case de marcat.
Pe parcursul anului 2017 devine obligatoriu pentru toți comercianții să folosească doar case de marcat cu jurnal electronic, care ulterior să se conecteze la serverele ANAF, cel mai probabil prin GPRS. Amenzile pentru cei care nu se vor conforma sunt usturătoare, pornind de la 3.000 de lei și până la 50.000 de lei.
Comercianții ar putea să apeleze la firmele autorizate (care vor fi publicate într-un registru, pe site-ul Ministerului Finanțelor) să își pregătească actualele case de marcat, acolo unde se poate, din punct de vedere tehnic. Cei care au modele mai vechi de case de marcat ce nu pot fi îmbunătățite cu jurnal electronic trebuie să își cumpere alte case de marcat noi, care să îndeplinească toate condițiile cerute de lege. Efortul financiar suportat de operatorii economici care fac comerț, pentru o singură casă de marcat, ar fi cuprins între 60 de euro și 200 de euro, în cazul în care se face un un artificiu („upgrade“) la casele de marcat deținute în prezent, iar casele de marcat noi ar putea să coste de la 500 de euro în sus, în funcție de complexitatea modelului tehnic ales. Prețurile finale vor depinde de soluțiile tehnice alese și doar se estimează acum. În plus, din 2018, toți comercianții trebuie să aibă conexiune la internet, pentru a se putea conecta la serverele ANAF, ca să transmită datele în timp real. În plus, operatorilor și servisanților le trebuie certificat digital, pentru că doar așa vor mai putea interveni la sistemele caselor de marcat.
„Sunt de acord să se modernizeze sistemul, dar cine ne dă banii aceștia ca să ne cumpărăm casele de marcat? Dacă este un magazin cu 20 de case de marcat ce face? Intră în faliment? Eu am trei case de marcat. Deci efortul meu financiar va fi foarte mare, doar pentru moftul unora și altora. Pentru a ne conecta la serverele ANAF ne va trebui internet la magazin. Chiar credeți că va avea internet un magazin dintr-un cătun îndepărtat care vinde marfa „pe caiet“ și încasează o dată pe lună, când vine pensia sau ajutoarele sociale?“, a spus un comerciant craiovean.

Nu se pot stoca extern atâtea date de pe bonurile fiscale

Directorul firmei Decarom Service din Craiova, Aurel Tobescu, a precizat că, în prezent, sunt imposibil de realizat, din punct de vedere tehnic, solicitările celor de la ANAF: „Cei de la ANAF doresc ca raportul jurnal electronic al fiecărei case de marcat să fie memorat extern, adică să poată să fie salvat pe un SD-card, astfel încât ANAF să poată să vadă ce produse au fost vândute pe fiecare bon fiscal. Ori așa ceva este imposibil, în acest moment, dat fiind că sunt mii de produse și zeci de mii de bonuri fiscale. Să vedem ce soluție tehnică se va adopta. ANAF dorește ca această memorare externă să se aplice din 2017, ca să poată ști în orice moment ce produse s-au vândut, iar din 2018 să se conecteze la serverele ANAF și să se vadă tranzacțiile în timp real“. În cazul unui supermarket sau hipermarket, numărul de produse și de bonuri fiscale emise este impresionant, ori capacitatea de stocare (de memorare) externă a caselor de marcat ar trebui să fie colosală.

Din 2018, toate casele de marcat ar trebui conectate la serverele ANAF

Încă o obligație pentru comercianți ar intra în vigoare în prima parte a anului 2018, dacă lucrurile nu se mai schimbă între timp. Toți operatorii economici vor fi obligați ca de la 1 februarie 2018 să fie conectați, prin casele de marcat, la un server al ANAF, unde se vor transmite toate datele legate de încasările firmelor. Specialiștii în case de marcat spun că acest sistem trebuie gândit foarte bine, înainte de a fi aplicat, pentru ca sistemul să nu se blocheze, în momentul în care se conectează (prin GPRS) la serverele ANAF. Ei spun că în țară sunt aproximativ un milion de case de marcat, iar legiuitorii ar trebui să aibă în vedere blocajele care s-au întâmplat la Casa Națională de Asigurări de Sănătate când tot sistemul a picat în momentul în care au fost activate mai mult de 10.000 de carduri simultan.

Patronatul avertizează: Casele de marcat care se vând acum nu sunt avizate tehnic

Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 28 nu au fost aprobate, iar procedura de avizare a noilor case de marcat nu se cunoaște. În aceste cazuri, Patronatul Comercianților și Servisanților de Case de Marcat din România avertizează comercianții să fie foarte atenți la ce case de marcat cumpără în perioada următoare, având în vedere că de la 1 ianuarie nu mai pot fi comercializate case de marcat cu jurnal pe rolă de hârtie. La ora actuală nu există case de marcat cu jurnal electronic avizate legal. Acele firme care vând case de marcat acum și care afișează formularea „Casă de marcat conformă cu normele fiscale ce urmează să intre în vigoare în 2017“ se pot face vinovați de publicitate înșelătoare, pentru că nu se știe cum vor arăta normele tehnice și nu a început procedura de avizare a noilor case de marcat cu jurnal electronic.
Măsurile legate de casele de marcat au fost impuse de Ministerul Finanțelor încă de anul trecut, pentru a se diminua evaziunea fiscală. Termenele de aplicare au fost modificate de două ori, ultima dată în 2016.
Care sunt termenele-limită de utilizare a noilor case de marcat

Potrivit OUG nr. 28/1999 modificată în 2016, operatorii economici sunt obligați să utilizeze doar case de marcat cu jurnal electronic începând de la următoarele termene-limită, în funcție de mărimea firmei, astfel:
– La 1 aprilie 2017, operatorii economici care au calitatea de mari contribuabili;
– La 1 iulie 2017, operatorii economici care au calitatea de contribuabili mijlocii;
– La 1 noiembrie 2017, operatorii economici care au calitatea de contribuabili mici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS