12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCât mai costă chiria în Craiova

Cât mai costă chiria în Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=44j15N5gWh0

Dacă în anii anteriori piața chiriilor se baza pe firmele care aveau diverse activități în Craiova și care își aduceau managerii sau specialiștii din alte părți și îi cazau în municipiu, anul acesta, în lipsa investitorilor și a lucrărilor de anvergură din oraș, cererea de închiriere vine de la elevii și studenții care încep școala în curând. Aflați ce tarife se percep atât persoanelor fizice, cât și firmelor din Bănie.

Peste câteva zile va începe forfota pe piața chiriilor din Bănie, la fel ca în fiecare an în preajma începerii școlii. Cristian Clenciu, vicepreședintele Asociației Române a Agențiilor Imobiliare (ARAI), a precizat, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la alege tv, că tarifele practicate pe piața chiriilor vor fi similare cu cele de anul trecut, în lipsa unei cereri foarte mari din partea companiilor care anii anteriori și-au cazat managerii în apartamente și case din municipiu.
La ora actuală, chiriile pornesc de la 150 de euro pe lună pentru o garsonieră și 150-200 de euro pe lună pentru un apartament de două camere. Proprietarii apartamentelor cu trei camere cer 250-400 de euro pe lună, potrivit datelor furnizate de CDC Imobiliare, la solicitarea GdS. Cristian Clenciu a mai spus că în această toamnă se pot vedea și extreme, adică garsoniere la care se cere o chirie de 400 de lei pe lună (deci sub 100 de euro), precum și apartamente și case care se pot închiria foarte scump unor angajați cu funcții înalte în diverse companii.
Există o practică pe piață ca proprietarii să ceară chiria în avans pe două-trei luni chiriașilor care vin pe segmentul companiilor. Cei care închiriază persoanelor fizice, solicită contravaloarea unei chirii pe o lună ca și garanție, sumă ce va fi utilizată de proprietar pentru plata facturilor ce rămân după ce chiriașul pleacă pe neașteptate (întreținere, energie electrică, gaze naturale etc.).

Firmele noi plătesc chiriile angajaților de top

Dincolo de cererea elevilor și a studenților pentru închirierea de locuințe, în Craiova există și o cerere care vine din partea companiilor, dar nu pentru spații de birouri, ci pentru apartamente sau case care se închiriază periodic managerilor sau specialiștilor din diverse firme care se deschid la Craiova. Anii anteriori, piața chiriilor din Craiova a fost susținută de astfel de oameni care căutau locuințe cu chirie pe șase luni sau chiar un an, având plata asigurată de companiile la care lucrau, care fie le plăteau direct chiriile, fie le acordau compensații salariale, astfel încât angajații respectivi să poată să stea cu chirie pe perioada cât firmele aveau nevoie de ei.
„Perioada despre care vorbim era cea în care Ford își implementa linia nouă de producție, își aducea aproape furnizorii pe orizontală, aveam lucrări pe malul Jiului, aveam multe lucrări tehnico-utilitare atât în Craiova, cât și în județ, cele mai multe dintre ele fiind în construcții. Diferit față de acea vreme este faptul că traversăm o perioadă de lâncezeală economică, un moment în care investițiile s-au împuținat sau chiar lipsesc cu desăvârșire pe zona locală și, în consecință, aceasta are un impact negativ și asupra pieței chiriilor. Cerere de închiriere din partea companiilor există tot timpul: companii din IT, chiar și din zona comercială, care vin în parcurile de retail, companii noi chiar și din construcții, care au nevoie să își relocheze o parte din personalul tehnic, sau chiar pe cei din top management și, atunci, o cerere latentă există permanent“, a precizat Cristian Clenciu, vicepreședintele ARAI, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la alege tv. El a mai spus că la agenția imobiliară pe care o conduce vin săptămânal cereri de închiriere, de multe ori din partea unor angajați ai unor societăți care se instalează în Bănie.

Chirie de 1.500 de euro pe lună, plătită de firme pentru angajații de top

Cei care ocupă poziții de „midle management“ în companii, adică sunt dintre șefii de mijloc dintr-o firmă, din rândul celor enumerate de Clenciu, caută să închirieze apartamente, cu sume de până la 300-400 de euro pe lună. În același timp, „dacă vorbim de persoane din top management, putem vorbi și de sume ce depășesc 1.500 de euro pe lună, depinde de companie. Există o serie de înțelegeri care se fac între companie și angajat privind pachetele salariale (…)“, a spus vicepreședintele ARAI. El a arătat că în perioada în care activitatea economică era intensă în Craiova, astfel de chirii de 1.500 de euro se întâlneau mai des.
De asemenea, pe perioada verii se întâlnește o situație inedită pe piața chiriilor, în sensul că persoane care au plecat din țară în urmă cu ani buni și nu mai au proprietăți în oraș, dar vin să își petreacă vacanța alături de rudele rămase în Craiova, închiriază locuințe pentru două săptămâni sau chiar o lună, preferându-le pe acestea unui hotel.
Nu se știe, însă, dacă toate contractele de chirie de pe piață se și înregistrează la Fisc, mai ales că se percepe atât impozit pe venit, cât și o contribuție la asigurările sociale (CAS). Proprietarul unei locuințe închiriate trebuie să plătească impozit pe venit de 16%, dar și CAS de 5,5%, care se aplică oricărui venit. Mai mult chiar, dacă venitul din chirie este mai mic decât salariul minim pe economie, atunci statul percepe CAS la nivelul salariului minim pe economie.

„Nu avem clădiri de spații de birouri de clasă A în Craiova”

Cristian Clenciu a precizat că în Craiova nu există clădiri de birouri care să întrunească toate condițiile pentru a fi catalogate în clasa A. Pentru a fi încadrată în clasa A, o clădire de birouri trebuie să aibă cel puțin 10.000 de metri pătrați de suprafață utilă închiriabilă, ceea ce nici măcar o clădire de birouri nu are. Doar blocul cunoscut drept S200 ar îndeplini criteriile unei clădiri de clasă A, dacă acesta va fi folosit ca spațiu pentru închiriere de birouri.

Tarife pentru chirii în Craiova*

Garsonieră – 150 euro/lună
Apartament 2 camere – 150-200 euro/lună
Apartament 3 camere – 250-400 euro/lună
*Date furnizate de CDC Imobiliare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS