18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrețul apartamentelor din Bănie scade treptat

Prețul apartamentelor din Bănie scade treptat

O analiză a unui evaluator pe piața imobiliară din Craiova arată că prețurile apartamentelor vechi au scăzut cu 2,2% în 2014 față de 2013 și cu 40% față de 2008. Iată care este prețul mediu al unui apartament vechi în urbe, comparativ cu cele din alte orașe.

Prețurile apartamentelor vechi din Craiova s-au ajustat și în 2014, dar ritmul de scădere a încetinit față de anul trecut. O companie specializată în evaluarea bunurilor a efectuat o analiză a prețurilor de vânzare existente în piață. Deci nu s-au analizat prețurile cerute de proprietari, ci prețurile efective de tranzacționare. Astfel, „preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Craiova a ajuns în primul semestru al anului 2014 la o medie de circa 756 de euro pe metrul pătrat, în scădere cu aproximativ 2,2% comparativ cu finele anului 2013 şi cu 40% faţă de 2008, anul de început al crizei“, se arată în studiul companiei de consultanţă pentru evaluare Darian DRS SA, prin biroul local din Craiova. În cazul apartamentelor achiziționate prin credit ipotecar, se face obligatoriu un raport de evaluare, ocazie cu care se poate afla și prețul real de piață.

Care sunt cele mai scumpe zone

După analizele de piață ale evaluatorului, se observă că printre cele mai scumpe zone din domeniul imobiliarelor din Craiova, pe lângă cele din zona centrală, sunt apartamentele din cartierele George Enescu, Rovine și Sărari, urmate de Brazda lui Novac și Lăpuș. Cele mai ieftine sunt apartamentele din Craiovița Nouă, 1 Mai (zona târg) și Valea Roșie.
„În zona centrală, apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 850 şi 1.050 de euro pe metrul pătrat, în timp ce, pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Craioviţa, 1 Mai (Târg), Valea Roşie, preţurile au fost cuprinse între 500 şi 750 de euro pe metrul pătrat. În zonele Brazda lui Novac şi Lăpuş, preţurile au variat între 660 şi 830 de euro pe metrul pătrat, iar în zonele George Enescu, Rovine, Sărari, acestea au oscilat între 670 şi 930 de euro, în funcţie de suprafaţă, amplasament, finisaje şi dotări“, spun evaluatorii. Din aceste statistici reiese că, de exemplu, un apartament cu două camere de 50 de metri pătrați (suprafață locuibilă) s-ar vinde, în medie, cu 40.000 de euro, iar un apartament mai mare, de 65 de metri pătrați, ajunge la 48.000 de euro în medie – preț de vânzare.

Ce prețuri cer proprietarii în Craiova

Proprietarii pot să ceară un preț, dar, în realitate, tranzacția să se perfecteze la sume cu 1.000-2.000 de euro mai puțin decât se cere sau chiar se poate scădea mai mult de atât, în funcție de graba cu care vrea să vândă sau să cumpere cineva o locuință. În Craiova, proprietarii cer pentru un apartament cu două camere 31.000 de euro – în Brazda lui Novac, în George Enescu se cer 34.000 de euro pentru un astfel de apartament, în Sărari se solicită chiar și 43.000 de euro, pe când în alte zone se cer 30.000 de euro – în Craiovița Nouă și 39.000 de euro în Rovine, potrivit anunțurilor postate în GdS. La trei camere, prețurile urcă de la 42.000 de euro – în zona 1 Mai, la 45.000 de euro – în Rovine. Tot la anunțurile publicate în GdS se observă că în zona ultracentrală un apartament cu trei camere ar costa și 60.000 de euro.
Vicepreședintele Asociației Române a Agențiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu, a precizat că durata medie în care un apartament stă la vânzare în Craiova este de patru-opt luni, în funcție de cât de disponibil este proprietarul să aștepte prețul cerut. Timpul de așteptare a mai scăzut puțin față de anul trecut, când apartamentele scoase la vânzare stăteau peste șase, opt, chiar și zece luni până când se vindeau. „Anumite proprietăți la care proprietarul cere prețul corect se vând mai repede decât altele“, a completat specialistul în piața imobiliară.
Cristian Clenciu a confirmat că se observă o ușoară ieftinire a apartamentelor vechi și în anul 2014, pentru că „piața este susținută de o oarecare cerere pe acest segment. Se vând și prin «Prima Casă» locuințe de acest gen, și astfel se susține cât de cât cererea“.
Ca de obicei, variația prețului de tranzacționare a imobilelor este dată de zonă, de finisaje și de îmbunătățiri.

Prețurile terenurilor, mai ieftine cu 59% față de începutul crizei

De asemenea, în prima jumătate a anului 2014, prețurile terenurilor au scăzut, în medie, cu circa 3%, „dacă ne raportăm la ultimele 12 luni, şi cu 59% faţă de semestrul al doilea din 2008, perioada de început a crizei“, au mai arătat evaluatorii în raportul transmis GdS. „Piața terenurilor este prăbușită, pentru că nu mai este susținută de cerere. Dacă la apartamente mai există clienți care cumpără, nu sunt clienți care să caute terenuri“, a mai spus Cristian Clenciu.

Ce se întâmplă cu locuințele vechi, la nivel național

La nivelul întregii țări, analiza consultantului în evaluare Darian, în primul semestru din 2014, arată că preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi a fost de 644 de euro pe metrul pătrat, „cele mai scumpe rămânând în continuare cele din Bucureşti, unde preţul mediu a fost de 956 de euro pe metrul pătrat, urmate de Cluj-Napoca și Timișoara, cu 932 de euro pe metrul pătrat și, respectiv, 860 de euro pe metrul pătrat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS