16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul a blocat un număr record de conturi bancare

Fiscul a blocat un număr record de conturi bancare

http://www.youtube.com/watch?v=etHIYd47Qkg

Mii de conturi ale datornicilor deschise la bănci au fost blocate din iulie. Finanțele încasează mai ușor banii de la datornici luându-i direct din conturi decât dacă le-ar fi executate silit bunurile mobile și imobile. Din executările clasice, Finanțele din Oltenia au vândut în iulie un singur imobil pe toată regiunea.

Sechestrele de bunuri mobile și imobile ale datornicilor către stat nu mai sunt de actualitate. Fiscul caută să execute silit datornicii rapid și cu efect, astfel că exploatează la maximum posibilitatea dată de lege de a bloca toate conturile celor cu datorii către bugetul de stat, fie că este vorba de persoane fizice sau de persoane juridice. Potrivit legii fiscale modificate chiar anul acesta, ANAF nu vă poate bloca accesul la banii din conturi (fie că este vorba de un cont curent atașat la cardul de salariu, fie că este un simplu cont bancar) doar dacă, în prealabil, v-a trimis la domiciliu sau la sediul social o somație de plată, iar de la primirea somației și până la poprirea banilor din cont au trecut 30 de zile.

9.700 de popriri de conturi. 48 de milioane de lei blocate de Fisc

În toate cele cinci județe ale Olteniei, Fiscul a blocat aproape 10.000 de conturi și a indisponibilizat zeci de milioane de lei noi. Popririle din iulie au fost cu câteva mii de lei mai multe decât în alte luni, spun reprezentanții Fiscului, iar 48 de milioane de lei au fost indisponibilizate temporar de Fisc. Aproape jumătate din suma poprită din conturi a și fost încasată, mai informează reprezentanții Fiscului regional. „În luna iulie au fost înființate 9.708 popriri pe conturile debitorilor pentru suma de 48,34 milioane de lei. Au fost încasate, în aceeași lună, 8.081 de popriri, în valoare de 19,78 milioane de lei“, a declarat directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova. El a adăugat că banii încasați de stat de la datornici prin blocarea conturilor deținute la bănci au reprezentat aproximativ 46% din totalul sumelor încasate din executări silite. Pe toată regiunea Oltenia, Fiscul a încasat 42 de milioane de lei.
Chiar dacă nu aveți pe moment bani în cont, acela rămâne blocat până când veți primi salariul sau până ce intră alt venit în respectivul cont. În titlul executoriu pe care îl primiți acasă sau la sediu scrie că vor fi blocate „sumele prezente și viitoare“ dintr-un cont anume, ceea ce înseamnă că dacă nu aveți bani acum în cont, dar urmează să primiți salariul sau alt venit în respectivul cont, atunci banii ajung la Fisc, în limita stingerii datoriei acumulate către bugetul consolidat al statului.
De regulă, în luna iulie crește numărul conturilor blocate de Finanțe, din cauză că în iunie sunt scadente termene de plată ale unor impozite și taxe (impozit pe profit, etc.) care se achită trimestrial, astfel că firmele sunt executate în luna următoare trimestrului în care au avut scadența la plată. Fiscul trece la popriri de conturi în mod automat.

Un singur imobil vândut dintre cele sechestrate

Blocarea conturilor debitorilor s-a făcut pentru datorii de 48 de milioane de lei, pe toată regiunea Oltenia, pentru 9.700 de conturi. În aceeași lună, Fiscul regional a sechestrat doar 49 de bunuri mobile (mijloace fixe) în valoare de 4,04 milioane de lei, dintre care doar 14 au fost vândute la licitații, în valoare de 910.000 de lei. Bunurile imobile sechestrate (hale, sedii de firme, terenuri) au fost în număr de numai 12, în valoare de 535.000 de lei. Un singur imobil a fost vândut dintre cele sechestrate de Fisc, iar valoarea acestuia a fost derizorie, de numai 40.500 de lei, cu mult mai mică față de cele 19 milioane de lei încasate din popriri pe conturi.

Costuri prea mari cu executarea bunurilor mobile și imobile

Mihai Antonescu a explicat de ce preferă instituția pe care o conduce să facă popriri pe conturile datornicilor, fie că sunt persoane fizice sau firme, în loc să execute bunurile acestora. „Ca și măsură de executare silită, costul popririi este mai redus, spre deosebire de valorificarea bunurilor sechestrate. Pentru valorificarea acestor bunuri trebuie un timp mai mare, pentru că e nevoie să se identifice bunurile, apoi se sechestrează, se evaluează prin evaluatori autorizați și se valorifică prin mai multe licitații, în funcție de potențialul pieței și al numărului de cumpărători care se prezintă la licitații“, a declarat Mihai Antonescu. În plus, directorul executiv al DGRFP Craiova confirmă că bunurile scoase de Fisc la vânzare sunt greu vandabile, multe dintre ele fiind uzate fizic și moral (bunuri mobile) sau pur și simplu au alte prețuri pe piață (bunurile imobile): „Sunt bunuri care nu sunt atractive pentru potențialii cumpărători, fie ca urmare a scăderii prețului pe piață, fie ca urmare a faptului că unele bunuri mobile sunt uzate și nu mai sunt ca noi“. Evident, dacă măsura popririi pe conturi nu dă rezultat, în sensul că, dacă debitorul nu are bani în conturi, atunci se trece și la executarea bunurilor datornicilor.

Ce trebuie să știți despre executarea silită prin blocarea conturilor:

– Ideal ar fi să vă achitați toate obligațiile de plată la timp, pentru a nu da ocazia Fiscului să vă blocheze conturile;
– Finanțele nu vă pot face poprire pe cont decât la 30 de zile după ce ați primit acasă somația de plată, timp în care vă puteți achita datoriile de bunăvoie;
– Dacă Finanțele vă blochează contul înainte să ajungă somația la dumneavoastră, atunci puteți contesta decizia în instanță;
– În cazul în care ANAF vă blochează două sau mai multe conturi deodată, iar suma cu care sunteți datori la stat vă este oprită de două-trei ori din conturi, atunci Finanțele sunt obligate să vă restituie în cel mai scurt timp posibil diferența pe care au reținut-o în plus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS