27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProgram pentru garantarea liniei de credit a IMM-urilor

Program pentru garantarea liniei de credit a IMM-urilor

Liniile de credit pentru firme pot fi garantate de stat prin intermediul FNGCIMM, într-un procent de maximum 50% din valoarea finanţării, dar IMM-ul solicitant trebuie să primească mai întâi girul băncii. Garanția de la stat se acordă numai după ce banca a aprobat finanțarea.

Unele întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) pot beneficia de garanția statului pentru liniile de credit pentru capital de lucru accesate de la bănci. Statul poate garanta, prin intermediul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), până la jumătate din creditul pentru capital de lucru, dar numai după ce banca aprobă finanțarea. Ceea ce înseamnă că programul guvernamental de garantare a creditelor pentru IMM-uri ajută doar acele firme care îndeplinesc toate condițiile de finanțare impuse de bănci, dar care nu au garanții materiale disponibile pentru a beneficia de linia de credit solicitată.  

Dobândă mică, garanție de 50% din finanțare

Reprezentanții FNGCIMM susțin că prin Programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri oferă cea mai mică dobândă de pe piaţă pentru linii de credit pentru capital de lucru, aceasta fiind cea mai solicitată formă de finanțare a IMM-urilor din economie. „Cei mai mulţi întreprinzători solicită linii de credit pentru capital de lucru, iar această nevoie este în acest moment satisfăcută la cele mai scăzute costuri de pe piaţă (ROBOR 3M+max. 3,5%/an) prin Programul guvernamental de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, aprobat prin OUG nr. 92/2013 şi HG nr. 936/2013. Uşor de accesat, acest program facilitează accesul la finanţări în valoare de maximum 5.000.000 de lei pe IMM, acordate pe o perioadă de maximum 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu maximum 12 luni“, se arată în comunicatul de presă transmis GdS de Fondul Local de Garantare Craiova, filiala locală a FNGCIMM.
Liniile de credit pot fi garantate de stat prin intermediul FNGCIMM într-un procent de maximum 50% din valoarea finanţării, ceea ce înseamnă că firmele solicitante trebuie să aibă garanții pentru diferența de 50% din valoarea creditului cerut.
Garanţia se acordă la cererea băncii după aprobarea liniei de credit de către instituţia finanţatoare, spun reprezentanții FNGCIMM. Ceea ce înseamnă că firma trebuie să fie eligibilă pentru bancă, adică să aibă o situație financiară bună, să nu aibă datorii prea mari etc. Condițiile de acordare a unui credit diferă de la o bancă la alta, dar toate trebuie să conducă la o bonitate a firmei.
Dar care sunt costurile pentru firmele care vor să apeleze la acest program de garantare a creditelor, mai exact, a liniilor de credit? Prima de garantare datorată de beneficiarul programului se ridică la nivelul de 1,99% din valoarea garanţiei aprobate (1,50% comision de risc cuvenit Ministerului Finanţelor Publice, plus 0,49% comision de administrare cuvenit FNGCIMM).
Dar nu toate băncile au intrat în acest program cu garanții de la stat pentru liniile de credit ale IMM-urilor. „Cele mai active bănci finanţatoare care au accesat plafonul de garantare de două miliarde de lei aprobat pentru acest program sunt, în ordine, CEC Bank, Banca Transilvania, Banca Comercială Carpatica, Banca Comercială Română“, informează FNGCIMM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS