10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEuro a scăzut din mai încoace. Ați simțit ieftinirile?

Euro a scăzut din mai încoace. Ați simțit ieftinirile?

Scăderea semnificativă a cursului leu/euro din ultima perioadă ar fi trebuit să se regăsească în ieftinirea ratelor în euro la bănci, în ieftinirea abonamentelor de telefonie fixă și mobilă, exprimate în euro, și a altor servicii de acest gen. Dar cele mai așteptate ieftiniri ar fi fost cele la benzină și motorină.

Atunci când crește cotația leului în raport cu euro, furnizorii de servicii și produse care raportează prețurile lor la valuta europeană nu contenesc să ne anunțe că au crescut prețurile de vânzare, respectiv tarifele pentru prestarea serviciilor, invocând tocmai scumpirea valutei. Cel mai adesea, scumpirile de acest gen sunt anunțate de producătorii și furnizorii de carburanți. Aceștia nu ratează nici o apreciere a euro comparativ cu leul și anunță scumpiri ale benzinei și motorinei, pricinuite de această evoluție a cursului de schimb. Dar, din luna mai încoace, situația pe plan valutar a fost inversă: cursul leu/euro a scăzut semnificativ, până zilele trecute (după cum se vedea în graficul afișat), ceea ce s-ar fi tradus printr-o ieftinire considerabilă și a carburanților.
În ultimele luni, a scăzut atât de mult euro comparativ cu leul, încât ar fi trebuit să avem ieftiniri consistente la ratele către bănci, la cele de leasing, la serviciile de telefonie fixă, mobilă și de internet, la benzină, motorină și la orice alte bunuri sau servicii care ni se livrează sau prestează în euro.

Cum a evoluat cursul

La începutul anului, Banca Națională a României (BNR) afișa un curs de 4,5447 lei pe euro, curs stabilit pe 10 ianuarie. Pe 10 februarie, cursul era de 4,4754 lei/euro, iar pe 10 martie, cursul era de 4,4996, respectiv pe 10 aprilie ajunsese la 4,4591 lei/euro. Dar, din luna mai, scăderea cursului a fost semnificativă. Pe 9 mai, BNR a afișat un curs de 4,4295 lei pe un euro, iar pe 10 iunie, leul se apreciase semnificativ, la 4,3916 lei pe un euro. În debutul lunii iulie s-a înregistrat una dintre cele mai scăzute valori ale cursului de schimb, de la începutul anului și până acum, atingând 4,3845 lei pentru un euro. Pe 10 iulie, valoarea era tot scăzută, de 4,3952 lei/euro. Abia de pe 16-18 iulie cursul a mai început să urce, la 4,4410 lei/euro. În general, ieftinirea din ultima perioadă a fost de 15 bani pe un euro. Aceeași ieftinire de 15 bani la un euro ar trebui să se regăsească în toate contractele semnate cu clienții și la toate produsele evaluate în euro. Luni, 21 iulie, moneda națională și-a continuat deprecierea în fața euro, leul fiind cotat de BNR la 4,4488 lei pentru un euro, ceea ce înseamnă că pe finalul lunii iulie nu mai putem conta pe ieftiniri prea mari ale ratelor bancare și ale serviciilor ale căror tarife sunt exprimate în euro.

Ce ieftiniri trebuia să simțim la buzunar până acum

Benzina și motorina se vând acum la prețuri de 6,35-6,4 lei pe litru, respectiv 6,6-6,9 lei pe litru. În iunie s-a anunțat o ieftinire cu 4 bani pe litru, dar producătorul motiva ieftinirea petrolului pe plan internațional. În debutul lunii iulie a fost anunțată o  ieftinire a carburanților cu 5 bani pe litrul de benzină și cu 3 bani pe litrul de motorină. Atât! Sau cel puțin doar respectiva umilă scădere de prețuri a fost mediatizată. Dar și acea ușoară ieftinire a carburanților a fost legată de scăderea prețului barilului de petrol pe plan internațional. Oricum, distribuitorii de benzină și motorină anunță scumpiri repetate ori de câte ori crește acciza, prețul petrolului pe plan internațional sau atunci când crește cotația leu/euro. În schimb, atunci când apar scăderi ale cursului de schimb, rar se întâmplă să fie anunțate și ieftiniri corespunzătoare. Din practică, în decursul unui an, la zece scumpiri anunțate există cam două-trei ieftiniri.

Ieftinirea ar trebui să se simtă la cei cu credite în euro

Dacă o persoană care are o rată lunară către bancă de 100 de euro pe lună plătea către instituția de credit, în luna ianuarie, 454,47 lei (calculată la cursul oficial pe 10 ianuarie), în iulie ar fi avut de plată doar 439,52 lei (calculată tot la cursul BNR, dar din 10 iulie), deci mai puțin cu aproape 15 lei pe lună. La o rată și mai mare, pentru credite ipotecare, de 400 de euro pe lună, să spunem, ar trebui să se diminueze suma plătită lunar la bancă de un împrumutat cu aproximativ 60 de lei, dacă celelalte condiții ale împrumutului au rămas neschimbate (indicele EURIBOR la trei luni a rămas aproape neschimbat în ultima perioadă, deci nu putea influența creșterea ratelor bancare). Însă, există persoane cu credite în euro pentru care scăderea cursului de schimb sub 4,4 lei pe euro nu le-a adus în buzunare aceleași economii la credit ca în calculul de mai sus, efectuat la cursul BNR. Aceasta din cauză că mulți dintre cei cu împrumuturi în euro merg cu lei în mână la bancă și cumpără euro la cursul afișat de bancă la cumpărare, care este, de regulă, mult mai mare decât cel al BNR. Astfel, este posibil ca ieftinirea euro în piață să nu se răsfrângă în aceeași măsură și asupra clientului.
Și în cazul facturilor lunare de leasing, ieftinirea euro comparativ cu leul la cursul oficial nu se vede prea evident în buzunarul celui care și-a cumpărat o mașină în leasing și plătește rate lunare. Practic, firmele de leasing afișează pe factură cursul leu/euro la care s-a făcut calculația, dar acesta este excesiv de mare comparativ cu media cursului BNR din luna respectivă în care se calculează factura. De exemplu, dacă în iulie cursul este de 4,41 lei pe euro, firma de leasing poate să-i factureze clientului la un curs de 4,50 lei pe euro, motivând că acela este cursul băncii cu care lucrează firma respectivă de leasing, curs care trebuie să se regăsească și în contabilitatea companiei.

Ieftiniri mici la factura de telefon

Operatorii de telefonie fixă sau mobilă facturează în euro. Odată cu ieftinirea monedei europene în raport cu leul, și aceste servicii ne costă mai puțin. Dar costurile abonamentului de telefon fix sau mobil sunt mult mai mici decât ratele la bancă, astfel că la aceste servicii de mică valoare orice ieftinire este aproape imperceptibilă de către consumator. De exemplu, la o factură de cinci euro la un abonament către un operator de telefonie mobilă, clientul plătea astă-iarnă 22,72 lei pe lună, iar în această vară achită cu 0,75 lei mai puțin, adică 21,97 lei, dacă operatorul ține cont de cursul oficial al BNR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS