11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInvestiţiile în economie în 2013 şi 2014 s-au prăbuşit

Investiţiile în economie în 2013 şi 2014 s-au prăbuşit

Investiţiile nete realizate în economia naţională au avut o scădere severă în 2013 şi 2014, tendinţa cea mai pronunţată fiind înregistrată pe segmentul de utilaje (inclusiv mijloace de transport), transmite realitatea.net.
Astfel, dacă per total scăderea a fost de aproape 10% atât anul trecut cât și în primul trimestru din acest an, la utilaje ea s-a apropiat de 14% în 2013 și de 11% în primul sfert din 2014.

Investițiile în construcții sunt cele care au fost afectate puternic în 2013 și nu și-au revenit nici în prima parte a lui 2014, după tentativa de revenire din 2012. Comerțul a anticipat reluarea consumului și rămâne o zonă atractivă de plasament pentru capital, dar păstrează o pondere apropiată de o treime din total după avansul de anul trecut.

Indiferent de evoluția procentuală per ansamblu, ponderea industriei a rămas, totuşi,  destul de ridicată ( se poate vedea numai o diminuare de aproximativ un procent din 2011 până în 2013), cu un maxim local în trimestrul unu 2014. De asemenea, se observă o creștere continuă a intetresului pentru agricultură, sector cu potențial ridicat de creștere a productivității muncii.

Echilibrare bugetară prin scăderea investițiilor publice

Obligațiile asumate față de instituțiile internaționale în privința reducerii treptate a deficitului bugetar și continuarea unui mix de stânga-dreapta, cu indexările pe partea de politici sociale, combinate cu diminuarea fiscalității pe zona de afaceri, au determinat reducerea investițiilor publice. Aceasta a devenit supapa de rezolvare a presiunilor din zona bugetară, în condițiile în care încasările nu au ținut pasul cu creșterea economică.

Cea mai abruptă scădere s-a înregistrat pe zona cheltuielilor aferente programelor cu finanțare rambursabilă. Acestea nu doar că s-au diminuat considerabil dar însuși ritmul de scădere s-a accentuat din 2011 încoace. Mai grav, nici pe partea de programelor cu finanțare nerambursabilă nu s-a continuat ritmul de creștere. Acesta s-a redus în 2013, pentru a intra în teritoriul negativ în prima parte a acestui an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS