13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCât a încasat Fiscul din taxa pe stâlp

Cât a încasat Fiscul din taxa pe stâlp

http://www.youtube.com/watch?v=5Z5lJtL3ITY

\n

Firmele mici și mijlocii din Oltenia nu s-au înghesuit să plătească la stat impozitul pe construcții speciale. La primul termen de plată s-a încasat mai puțin de jumătate din suma datorată, iar pe tot anul ar trebui să intre în vistieria statului sub un milion de euro de la firmele din Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți și Vâlcea.

Mult discutata taxă pe construcții speciale, cunoscută și ca „taxa pe stâlp“, care a intrat în vigoare de anul acesta, nu aduce venituri prea mari în vistieria statului, de la nivel local. După depunerea declarațiilor de către firme, companiile din Oltenia au de achitat, pe tot anul 2014, circa 3,5 milioane de lei către finanțele locale. Cu alte cuvinte, firmele mici și mijlocii din cele cinci județe ale Olteniei (Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți și Vâlcea) au de achitat în total sub un milion de euro către stat din taxa pe stâlp, mai exact 803.690 de euro. Marii contribuabili achită direct la București noul impozit.
Oarecum, guvernul își bazează politica fiscală viitoare în funcție de încasările din taxa pe construcții speciale. Ca să poată să reducă nivelul contribuției firmelor la asigurările sociale, statul speră să compenseze eventualele pierderi cu veniturile din „taxa pe stâlp“. Inițial, se estimase că la nivelul întregii țări ar trebui să se plătească la stat 1,5 miliarde de lei, dar că ar urma să fie încasări de numai 488 de milioane de lei (circa 110 milioane de euro) din acea sumă, din cauza proastei colectări a veniturilor bugetare. În realitate, abia după al doilea termen de plată, care este pe 25 septembrie, se pot număra încasările din vistieria statului pe acest nou impozit.

Nu s-a încasat nici măcar jumătate din suma datorată de firme

În teritoriu, la nivelul Olteniei, încasările sunt sub așteptări. La termenul de 26 mai 2014, când trebuia să se plătească jumătate din „taxa pe stâlp“, în nici un județ din Oltenia companiile nu au putut plăti suma aferentă acestui impozit introdus peste noapte. Din cele 3,5 milioane de lei care trebuie plătite anual de societățile din Oltenia, Fiscul regional cu sediul la Craiova a încasat doar 1,2 milioane de lei. Cele mai mari sume le-au plătit firmele din Dolj (405.900 de lei dintr-un total de 1.305.107 lei cât au de plată pe tot anul), urmate de cele din Olt (354.378 de lei, din 852.360 de lei), de cele din Vâlcea (322.592 de lei achitați, din 636.000 de lei), apoi urmează societățile din Mehedinți (130.376 de lei, din totalul de 553.188 de lei). Firmele din Gorj au plătit cei mai puțini bani din Oltenia în contul taxei pe stâlp (66.336 de lei, dintr-un total de 181.548 de lei).
Dacă pentru bugetul de stat noua taxă nu înseamnă prea mare lucru ca venituri – cu mult sub un milion de euro din toate cele cinci județe – pentru unele firme noul bir este neplăcut și costisitor. Cea mai mare sumă pe care a are de plătit la stat, în contul taxei pe construcții speciale, îi revine unei firme din Olt, care are de achitat 59.307 lei pe an pentru platformele de marfă, alei betonate și pentru alte acareturi pe care le are prin curte.

Taxa de trei lei. Mai mari sunt costurile cu achitarea birului…

La polul opus se află o firmă din Dolj, care are de plată o sumă infimă de numai trei lei pe an drept „taxă pe stâlp“. Această ultimă societate cheltuie mult mai mult cu drumul până la Fisc și cu hârtiile ce trebuie întocmite, pentru a fi declarată taxa respectivă. Chiar și pentru a face un ordin de plată către stat, cu suma de trei lei, firma în cauză îi mai plătește băncii un comision de 3,5-4 lei.

Dificultăți în calcularea „taxei pe stâlp“

Din datele solicitate de GdS la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova reiese că au fost întâmpinate probleme în calcularea „taxei pe stâlp“ în câteva județe. La Mehedinți, de exemplu, „au existat puține dificultăți, mai ales în ceea ce privește aplicarea noului impozit asupra construcțiilor proprietate a unităților administrativ-teritoriale date în folosință/concesiune anumitor operatori economici (cum ar fi Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, care are în folosință rețeaua de termoficare a municipiului Drobeta Turnu Severin). Acești contribuabili au formulat întrebări prin adrese pentru care s-au întocmit răspunsuri în scris. De altfel, publicarea Hotărârii Guvernului nr. 421/2014 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal pe 23 mai 2014 a rezolvat aceste probleme“, au spus reprezentanții DGRFP Craiova. Și în Vâlcea au fost ceva probleme, spun finanțiștii: „Unele firme au întâmpinat dificultăți în a calcula acest impozit, în principal din cauza înregistrării incorecte în contabilitate a clădirilor și construcțiilor speciale“.

Oamenii de afaceri blamează taxa

Cocoșați de impozite și taxe, numai gândul că s-a introdus un nou bir pe spinarea firmelor private îi nemulțumește pe antreprenori. Chiar dacă pentru unele firme taxa pe construcții speciale nu se ridică la sume foarte mari, simplul fapt că trebuie să plătească încă o taxă în plus la stat îi nemulțumește pe unii întreprinzători locali.
„Este o taxă suplimentară! Nu poți să pui o firmă să plătească la stat 2.400 de lei doar pentru că are o platformă de încărcare-descărcare a mărfii. E absurdă taxa asta!“, a spus un antreprenor din Craiova.
Taxa pe stâlp a fost introdusă de anul acesta și calculează ca 1,5% din patrimoniul firmei, după ce se scad mijloacele fixe, pentru care se plătește impozitul la primării. Autoritățile publice, respectiv parcurile industriale și alte categorii de contribuabili au fost excluse de la plata acestui impozit.

Ce face Fiscul dacă nu plătești taxa pe stâlp

Firmele care nu plătesc la timp taxa pe stâlp vor avea și mai mult de plată, în final, pentru că Fiscul calculează dobânzi și penalități.
„Pentru contribuabilii prevăzuți de art. 296^3 din Codul fiscal, obligați la plata impozitului pe construcții, care nu au efectuat plata primei rate până la data de 26 mai 2014, conform Codului de procedură fiscală, se vor calcula dobânzi și penalități de întârziere și, după caz, vor fi declanșate măsuri pentru executare silită“, au spus reprezentanții Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS