Cum se poate schimba furnizorul de gaze naturale?

Autori


În curând se va trece la liberalizarea prețurilor gazelor naturale atât pentru consumatorii industriali, cât și pentru cei casnici, care vor putea să își schimbe furnizorul. Între timp, de teamă că își vor pierde clienții, furnizorii de gaze acuză că o liberalizare totală va conduce la harababură și că prețurile de livrare a gazelor naturale vor crește simțitor.

Calendarul agreat de România cu organismele internaționale prevede liberalizarea totală a pieţei pentru consumatorii casnici până la 31 decembrie 2018, iar pentru industrie, calendarul prevede liberalizarea completă până la 31 decembrie 2014, însă, potrivit Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, acest termen se mai poate prelungi cu un an, scria recent Agerpres. De la 1 iulie 2014, s-ar putea schimba furnizorul de gaze naturale de către companii, dar numai dacă Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va emite ordinul prin care se va trece la liberalizarea gazelor. Anunțul privind intenția liberalizării pieței gazelor a fost făcut de ceva vreme, iar proiectul există, doar că nu a fost încă adoptat un act normativ care să reglementeze situația.

Cum pot schimba persoanele fizice furnizorul de gaze

Ordinul ANRE nr. 47/2007 stabilește metodologia prin care consumatorii casnici (persoanele fizice) ar putea să își schimbe furnizorul de gaze.

Furnizorii de gaze naturale licențiați pot fi găsiți pe pagina de internet a ANRE, www.anre.ro, precum și la sediile operatorilor de distribuție. Comparând ofertele mai multor furnizori, puteți să-l alegeți pe acela care are tarifele mai mici sau alte facilități care vă convin. Puteți opta pentru un contract de gaze în sistem reglementat (ca acesta de acum, în care tarifele sunt stabilite de ANRE și aplicabile tuturor consumatorilor) sau pentru tarife unde prețurile sunt libere pe piață.

Cum procedați efectiv? După ce alegeți un furnizor, legislația vă dă dreptul de a negocia tarifele cu acesta. Ca și în cazul schimbării furnizorului de electricitate, și în cazul gazelor naturale este nevoie de un preaviz de 30 de zile, necesar denunțării unilaterale a contractului încheiat cu actualul furnizor, pentru a fi reziliat respectivul contract. Important este să aveți o dovadă scrisă de la furnizorul vechi, potrivit căreia a fost înregistrată solicitarea de reziliere a contractului.

Atenție! Vechiul furnizor nu are voie să vă refuze sau să vă condiționeze debranșarea, iar noul furnizor nu poate introduce în contract clauze care să prevadă plata unor daune în cazul schimbării furnizorului.

Singura situație în care furnizorul poate refuza rezilierea vechiului contract este dacă aveți facturi restante, în calitate de consumator casnic. Până când nu vă achitați toate facturile de la locul de consum (cu excepția celor care fac obiectul unor litigii), contractul de furnizare a gazelor naturale nu poate fi reziliat.

Cum vor fi furnizate gazele de noua firmă

Legea face distincție între furnizor și distribuitorul de gaze, astfel că după ce „bateți palma“ cu noul furnizor, trebuie înștiințat și distribuitorul de gaze. Potrivit aceluiași Ordin ANRE nr. 472007, „Art. 9. – (1) Furnizorul nou notifică distribuitorului/transportatorului faptul că acesta va deveni furnizorul consumatorului casnic începând cu data convenită de cele două părţi. (2) Notificarea va fi transmisă cu cel puţin cinci zile calendaristice înainte de data la care noul furnizor începe să livreze gaze naturale consumatorului“.

Rețeaua de distribuție fiind una singură, vor fi furnizate gazele naturale într-un bloc de locuințe pe aceeași țeavă de gaze, de exemplu, chiar dacă fiecare locatar are furnizorul lui de gaze. Reglementările actuale nu prevăd crearea unei rețele separate de gaze pentru fiecare consumator, ci se spune că se urmărește principiul „capacitatea urmează consumatorul“, în sensul că furnizorul informează distribuitorul de gaze privind capacitatea de gaze ce se livrează fiecărui client – persoană fizică.


Firmele – captive furnizorului reglementat

Orice firmă are dreptul să aleagă tipul de contract de furnizare și chiar poate opta pentru unul sau mai mulți furnizori de gaze naturale pentru fiecare loc de consum.

„În situația în care consumatorul noncasnic optează pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale, acesta se va adresa exclusiv furnizorului care, potrivit licenței, derulează contracte de furnizare reglementată a gazelor naturale în aria unității administrativ-teritoriale unde se află locul de consum al consumatorului“, precizează o firmă de pe piața energiei. În sudul țării, furnizorul de gaze în sistem reglementat este GDF Suez Energy România. Cu alte cuvinte, firmele care optează pentru gaze naturale în sistem reglementat de ANRE au posibilități reduse de a-și schimba furnizorul, pentru că sunt puține firme licențiate pe o arie anume.

Companiile pot încheia contracte fie cu servicii incluse (care includ transportul și distribuția gazelor naturale), fie fără servicii incluse (adică numai pentru cantitatea de gaze contractată la prețul de furnizare negociat).

În cazul trecerii de la furnizare reglementată la furnizare negociată, consumatorul noncasnic va solicita furnizorului actual rezilierea contractului încheiat cu acesta, dar cu un preaviz de numai 21 de zile și nu de 30 de zile, cum este în cazul consumatorului casnic.

Furnizorii de gaze se împotrivesc liberalizării totale

De teamă că le vor migra clienții în masă, societățile din energie, unite într-o federație patronală, luptă împotriva liberalizării brutale și totale a pieței gazelor naturale, motivând că efectuarea treptată a liberalizării ar „evita haosul în rândul consumatorilor și creşterea imprevizibilă a prețurilor“, precum și „deteriorarea competitivității economice din România“. „Prețurile actuale ale gazelor de producție internă au ajuns deja la convergenţă cu cele ale gazelor de pe pieţele din Europa de Vest. În condiţiile în care persistă necesitatea de a se importa gaze pentru acoperirea consumului total al țării, este de aşteptat ca, în absența unui cadru legislativ potrivit, preţul gazelor din producţia internă, care provine aproape exclusiv de la doar doi producători, să crească până la un nivel comparabil cu cel al gazelor rusești din import“, se precizează într-un comunicat de presă al Federației Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), transmis către GdS zilele trecute. „În prezent, se discută despre eliminarea tarifului reglementat pentru consumatorii noncasnici începând de la 1 iulie 2014, deși lipsesc soluții alternative viabile. O astfel de modificare ar afecta aproximativ 170.000 de firme din România, care au un consum anual de circa 20 TWh“, se mai arată în comunicatul Federației Patronale ACUE, din care fac parte și companiile care activează în sudul și sud-estul țării, cum ar fi GDF Suez Energy Romania, Distrigaz Sud Rețele, CEZ România, Electrica etc.

De fapt, furnizorii de gaze vor fi obligați, prin noile reglementări, să livreze o cantitate de gaze prin intermediul Bursei Române de Mărfuri (la fel cum și autoritățile publice sunt obligate să cumpere energie doar prin licitații și prin Bursă), aspect ce ar face procedeul livrării gazelor către companii transparent, iar prețurile ar urma să fie reglate chiar de piață. Atunci când cererea va fi mai mare decât oferta, prețurile vor putea crește, dar pe Bursă poate exista și fenomenul invers, de ieftinire a gazelor, atunci când cererea din partea consumatorilor noncasnici nu este foarte mare (atunci când firmele reduc producția).

Calendarul liberalizării prevede majorarea prețului la gaze și în 2014

Gazele se vor scumpi indiferent de decizia de a se putea schimba furnizorul de gaze de anul acesta. În 2014 sunt planificate majorări ale prețului gazelor cu 10% pentru consumatorii casnici și cu 16% pentru cei industriali. Următoarea scumpire anunțată va fi operată de la 1 iulie.Comenteaza acum

Alte stiri

11 martie 2019

Dieta pentru bila leneșă: 6 alimente cu efect benefic

Principala funcție a vezicii biliare este prelucrarea grăsimilor. Află ce alimente poți consuma pentru a trata cu succes bila leneșă, în timp ce ai o digestie optimă, potrivit eva-rom. În momentul în care vezica biliară nu își îndeplinește rolul ...

Sumarul ediției de joi, 12 iunie 2014

Actualitate

» Misiunea Eulex în Kosovo, prelungită până în 2016
» Craiova: Dezbatere pe tema capacităţilor administraţiei publice locale în domeniul afacerilor europene
» Kovesi: Nu cred că regăsim pe site-ul MFP magazinele în care se vând bunurile confiscate
» Vor fi șterse datoriile de 20 de milioane de euro ale Avioane?
» Cosmin Popescu, noul director al Direcţiei Resurse Umane din CEO
» Păpușile cuceresc strada
» Administraţia Fiscală Gorj organizează întâlniri tematice cu reprezentanţii mediului de afaceri
» Sindicaliştii din poliţie şi-au schimbat liderul
» Centrul de transfuzii Gorj va fi reabilitat
» Sindicat: Activitatea CFR Marfă se pierde dacă vor fi concediaţi mai mult de 1.480 de angajaţi
» Brazilia: Proteste la Sao Paolo, cu câteva ore înainte de startul Cupei Mondiale la fotbal
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Victor Ponta: CAS scade cu 5% din luna octombrie, nu creştem taxe sau impozite

Local

» Nicu, ecologist pentru traiul zilnic
» Licitația pentru deratizare și ecarisaj, anulată
» Campania de dezinsecţie continuă până pe 17 iunie
» Asociaţiile de proprietari, amendate dacă nu reabilitează faţadele blocurilor
» Autobuzele noi, așteptate la toamnă
» Râului – la reabilitare înainte, la canalizare în repaus
» Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni participă în Austria la manifestări pentru omagierea poetului Mihai Eminescu
» Cioban mort la o stână din Izverna
» Mehedinți: 240 de sancțiuni contravenționale pentru șoferii indisciplinați

Dolj

» Şeful şi doi inspectori ai ISCTR Dolj, condamnați la închisoare
» Cât mai costă și unde se organizează taberele școlare

Gorj

» Fostul şef al DGA Gorj, condamnat la închisoare cu suspendare
» Concurs de minicros în Defileul Jiului
» Sărbătoare Eminescu la Floreşti
» Un lider de sindicat ameninţă că îşi dă foc

Sport

» Scrimă (f) – Echipa de spadă a României este campioană europeană
» Fane Cioacă, pe ultimul drum
» Juniorii B de la CSU, deciși să o îngenuncheze pe Dinamo
» Cu Jerry Gane, înainte!
» Fotbal – Viitorul Cârcea a câştigat Cupa României Dolj
» Asalt la medalie
» Turneu Platinum în Bănie
» Oana Gavrilă: Tenisul este un mod de viață pentru mine
» Bistreț și Cârcea, duel cu trofeul pe masă
» „Nicolae Bălcescu“ a câștigat Cupa „Ilie Balaci“
» Pregătiți de spectacol?
» Mircea Ilie și Dan Zdrâncă, la “Repriza de Sud”

Bani & Afaceri

» Dolj: Preţurile de consum au rămas relativ stabile în luna mai, comparativ cu aprilie 2014
» Cum se poate schimba furnizorul de gaze naturale?
» Evoluţia pieţei asigurărilor în primul trimestru al anului 2014
» Cursul leu – euro a atins minimul ultimelor zece luni

Sanatate

» Cum prevenim cancerul de piele
» Ministrul Sănătăţii intenționează să construiască un spital regional nou la Craiova

Magazin

» Horoscop

Opinii

» Spitalele publice românești put. Cât timp mai suportăm această mizerie?
» Foamea care trebuie antrenată

Top