12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum se poate schimba furnizorul de gaze naturale?

Cum se poate schimba furnizorul de gaze naturale?

În curând se va trece la liberalizarea prețurilor gazelor naturale atât pentru consumatorii industriali, cât și pentru cei casnici, care vor putea să își schimbe furnizorul. Între timp, de teamă că își vor pierde clienții, furnizorii de gaze acuză că o liberalizare totală va conduce la harababură și că prețurile de livrare a gazelor naturale vor crește simțitor.

Calendarul agreat de România cu organismele internaționale prevede liberalizarea totală a pieţei pentru consumatorii casnici până la 31 decembrie 2018, iar pentru industrie, calendarul prevede liberalizarea completă până la 31 decembrie 2014, însă, potrivit Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, acest termen se mai poate prelungi cu un an, scria recent Agerpres. De la 1 iulie 2014, s-ar putea schimba furnizorul de gaze naturale de către companii, dar numai dacă Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va emite ordinul prin care se va trece la liberalizarea gazelor. Anunțul privind intenția liberalizării pieței gazelor a fost făcut de ceva vreme, iar proiectul există, doar că nu a fost încă adoptat un act normativ care să reglementeze situația.

Cum pot schimba persoanele fizice furnizorul de gaze

Ordinul ANRE nr. 47/2007 stabilește metodologia prin care consumatorii casnici (persoanele fizice) ar putea să își schimbe furnizorul de gaze.
Furnizorii de gaze naturale licențiați pot fi găsiți pe pagina de internet a ANRE, www.anre.ro, precum și la sediile operatorilor de distribuție. Comparând ofertele mai multor furnizori, puteți să-l alegeți pe acela care are tarifele mai mici sau alte facilități care vă convin. Puteți opta pentru un contract de gaze în sistem reglementat (ca acesta de acum, în care tarifele sunt stabilite de ANRE și aplicabile tuturor consumatorilor) sau pentru tarife unde prețurile sunt libere pe piață.
Cum procedați efectiv? După ce alegeți un furnizor, legislația vă dă dreptul de a negocia tarifele cu acesta. Ca și în cazul schimbării furnizorului de electricitate, și în cazul gazelor naturale este nevoie de un preaviz de 30 de zile, necesar denunțării unilaterale a contractului încheiat cu actualul furnizor, pentru a fi reziliat respectivul contract. Important este să aveți o dovadă scrisă de la furnizorul vechi, potrivit căreia a fost înregistrată solicitarea de reziliere a contractului.
Atenție! Vechiul furnizor nu are voie să vă refuze sau să vă condiționeze debranșarea, iar noul furnizor nu poate introduce în contract clauze care să prevadă plata unor daune în cazul schimbării furnizorului.
Singura situație în care furnizorul poate refuza rezilierea vechiului contract este dacă aveți facturi restante, în calitate de consumator casnic. Până când nu vă achitați toate facturile de la locul de consum (cu excepția celor care fac obiectul unor litigii), contractul de furnizare a gazelor naturale nu poate fi reziliat.

Cum vor fi furnizate gazele de noua firmă

Legea face distincție între furnizor și distribuitorul de gaze, astfel că după ce „bateți palma“ cu noul furnizor, trebuie înștiințat și distribuitorul de gaze. Potrivit aceluiași Ordin ANRE nr. 472007, „Art. 9. – (1) Furnizorul nou notifică distribuitorului/transportatorului faptul că acesta va deveni furnizorul consumatorului casnic începând cu data convenită de cele două părţi. (2) Notificarea va fi transmisă cu cel puţin cinci zile calendaristice înainte de data la care noul furnizor începe să livreze gaze naturale consumatorului“.
Rețeaua de distribuție fiind una singură, vor fi furnizate gazele naturale într-un bloc de locuințe pe aceeași țeavă de gaze, de exemplu, chiar dacă fiecare locatar are furnizorul lui de gaze. Reglementările actuale nu prevăd crearea unei rețele separate de gaze pentru fiecare consumator, ci se spune că se urmărește principiul „capacitatea urmează consumatorul“, în sensul că furnizorul informează distribuitorul de gaze privind capacitatea de gaze ce se livrează fiecărui client – persoană fizică.

Firmele – captive furnizorului reglementat

Orice firmă are dreptul să aleagă tipul de contract de furnizare și chiar poate opta pentru unul sau mai mulți furnizori de gaze naturale pentru fiecare loc de consum.
„În situația în care consumatorul noncasnic optează pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale, acesta se va adresa exclusiv furnizorului care, potrivit licenței, derulează contracte de furnizare reglementată a gazelor naturale în aria unității administrativ-teritoriale unde se află locul de consum al consumatorului“, precizează o firmă de pe piața energiei. În sudul țării, furnizorul de gaze în sistem reglementat este GDF Suez Energy România. Cu alte cuvinte, firmele care optează pentru gaze naturale în sistem reglementat de ANRE au posibilități reduse de a-și schimba furnizorul, pentru că sunt puține firme licențiate pe o arie anume.
Companiile pot încheia contracte fie cu servicii incluse (care includ transportul și distribuția gazelor naturale), fie fără servicii incluse (adică numai pentru cantitatea de gaze contractată la prețul de furnizare negociat).
În cazul trecerii de la furnizare reglementată la furnizare negociată, consumatorul noncasnic va solicita furnizorului actual rezilierea contractului încheiat cu acesta, dar cu un preaviz de numai 21 de zile și nu de 30 de zile, cum este în cazul consumatorului casnic.

Furnizorii de gaze se împotrivesc liberalizării totale

De teamă că le vor migra clienții în masă, societățile din energie, unite într-o federație patronală, luptă împotriva liberalizării brutale și totale a pieței gazelor naturale, motivând că efectuarea treptată a liberalizării ar „evita haosul în rândul consumatorilor și creşterea imprevizibilă a prețurilor“, precum și „deteriorarea competitivității economice din România“. „Prețurile actuale ale gazelor de producție internă au ajuns deja la convergenţă cu cele ale gazelor de pe pieţele din Europa de Vest. În condiţiile în care persistă necesitatea de a se importa gaze pentru acoperirea consumului total al țării, este de aşteptat ca, în absența unui cadru legislativ potrivit, preţul gazelor din producţia internă, care provine aproape exclusiv de la doar doi producători, să crească până la un nivel comparabil cu cel al gazelor rusești din import“, se precizează într-un comunicat de presă al Federației Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), transmis către GdS zilele trecute. „În prezent, se discută despre eliminarea tarifului reglementat pentru consumatorii noncasnici începând de la 1 iulie 2014, deși lipsesc soluții alternative viabile. O astfel de modificare ar afecta aproximativ 170.000 de firme din România, care au un consum anual de circa 20 TWh“, se mai arată în comunicatul Federației Patronale ACUE, din care fac parte și companiile care activează în sudul și sud-estul țării, cum ar fi GDF Suez Energy Romania, Distrigaz Sud Rețele, CEZ România, Electrica etc.
De fapt, furnizorii de gaze vor fi obligați, prin noile reglementări, să livreze o cantitate de gaze prin intermediul Bursei Române de Mărfuri (la fel cum și autoritățile publice sunt obligate să cumpere energie doar prin licitații și prin Bursă), aspect ce ar face procedeul livrării gazelor către companii transparent, iar prețurile ar urma să fie reglate chiar de piață. Atunci când cererea va fi mai mare decât oferta, prețurile vor putea crește, dar pe Bursă poate exista și fenomenul invers, de ieftinire a gazelor, atunci când cererea din partea consumatorilor noncasnici nu este foarte mare (atunci când firmele reduc producția).

Calendarul liberalizării prevede majorarea prețului la gaze și în 2014

Gazele se vor scumpi indiferent de decizia de a se putea schimba furnizorul de gaze de anul acesta. În 2014 sunt planificate majorări ale prețului gazelor cu 10% pentru consumatorii casnici și cu 16% pentru cei industriali. Următoarea scumpire anunțată va fi operată de la 1 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS