17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBuluc la subvențiile pentru agricultură

Buluc la subvențiile pentru agricultură

Zeci de fermieri s-au înghesuit la ghișeele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Dolj, vineri, pentru depunerea cererilor de subvenție pentru zootehnie. De altfel, în ultimele două săptămâni a fost aglomerație la sediul APIA Dolj, dimineața făcându-se liste de așteptare. „Se fac liste dimineața, la intrare. Eu am avut opt persoane înaintea mea și stau la rând de o jumătate de oră“, a spus Ilie Mircea, din comuna Drănic. Fermierii erau fie dispersați la intrarea în sediul APIA, fie îngroșau rândurile la etaj, în fața unui singur birou.

Unii agricultori stăteau la rând
și de două ore

„Stăm de mult timp la coadă, cam de două ore. Sunt de la Ghercești. Am venit pe ultima sută de metri, tot din cauza aglomerației. Când am venit eu, aveam 60-100 de persoane înaintea mea. Treaba este că nu trebuia să se depună cererile toate odată și pentru oi, și pentru vaci, și pentru cota de lapte. Înainte, era termen pentru oi și capre timp de o lună (termen de depus cererile – n.r.), iar după aia urma altă lună în care depuneai pentru vaci și pentru cota de lapte. Acum suntem toți la grămadă, și cu oi, și cu vaci și altele. Eu am două vaci, iar subvenția pentru o vacă este de 100 de euro pe an“, a spus Constantin Preda, din comuna Ghercești. „Am o fermă de 2.000 de capre și de oi la Motoci. E făcută cu bani de la Uniunea Europeană. Stau la rând pentru o subvenție de peste 20.000 de euro pe an. Pentru o capră, dacă ai de la 25 în sus, subvenția este de 12 euro pe cap de animal, iar pentru o oaie este de 14 euro“, a spus Alexandru Catrina, alt fermier care stătea la coadă la APIA.
Termenul de depunere a cererilor de subvenții pentru zootehnie s-a prelungit până pe  20 iunie 2014, a explicat directorul APIA Dolj, Sorin Răducan, tocmai pentru a li se da posibilitatea mai multor agricultori să depună cererile în timp util. „Am avut și zile cu 400 de persoane și a fost nevoie de intervenția jandarmilor. Pentru fiecare cerere este necesar un timp de preluare, de înregistrare“, a mai spus Răducan.

Termen pentru subvenția pe suprafață – 10 iunie

De asemenea, fermierii care nu au apucat să depună cererile de subvenție pe suprafață mai au timp până marți, 10 iunie. Termenul inițial fusese 9 iunie, dar fiind zi liberă la nivel național (Rusaliile), acest termen s-a prelungit până pe 10 iunie.
La nivelul APIA Dolj se depuseseră, până vineri dimineață, 46.511 cereri de subvenție pe suprafață, pentru anul 2014, pentru 445.916 hectare. Subvenția de la UE pentru anul trecut a fost de 139 de euro pe hectar, indiferent dacă fermierul lucra sau nu terenul. Plățile complementare de la statul român, acordate doar pentru terenurile lucrate, au fost de 21 de euro pe hectar.
Anul acesta se estimează că subvenția pe suprafață din partea Uniunii Europene va crește față de anul trecut, pentru că sunt programate creșteri progresive până în anul 2020, când se estimează că se va ajunge la 201 euro pe hectar, a mai spus directorul Sorin Răducan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS