24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriModernizare da, vânzare ba

Modernizare da, vânzare ba

http://www.youtube.com/watch?v=WsEeIg1KINs

\n

Centrul Istoric al Craiovei este, din octombrie 2013, cuprins într-un amplu proiect de lucrări de renovare. Această modernizare are printre obiective creşterea numărului de vizitatori, reducerea poluării provocate de traficul auto prin transformarea Centrului Istoric în zonă pietonală, dar şi creşterea rolului economic, social şi cultural al Craiovei.
Dacă pentru oraş şi municipalitate această modernizare aduce avantaje, comercianţii din zonă se plâng că, de la începerea lucrărilor, profiturile lor au scăzut considerabil. Aceştia susţin că praful, mormanele de pământ, dar şi zgomotul puternic al utilajelor îi determină pe oameni să ocolească magazinele situate în zona în care se efectuează lucrări. „Mi-a fost afectată vânzarea pentru că lumea evită această zonă, mai ales atunci când plouă, pentru că se face nămol, iar când nu este nămol e praf“, s-a plâns Tatiana Florea, vânzătoare la unul dintre magazinele din Centrul Istoric. Locurile de parcare sunt şi ele o mare problemă de când a început modernizarea zonei. „Cel mai mare dezavantaj a fost faptul că lucrările au început dintr-o dată, peste tot, şi astfel s-au închis foarte multe căi de acces, iar clienţii nu mai au unde să-şi parcheze maşinile. Dacă se începea încet, încet, poate că nu eram afectaţi atât de mult, dar aşa s-au închis aproape toate căile de acces către noi“, a explicat Narcisa Constantinescu, comerciant.
Unele magazine sunt în pragul falimentului, de exemplu cel al ceasornicarului Constantin Mihăescu: „Este faliment total. Sunt obligat să mă las de meserie, va dispărea o ceasornicărie pentru că până pe 12 iunie trebuie să plec din acest loc“.

Nemulţumiri şi de cealaltă parte a tejghelei

Clienţii sunt şi ei nemulţumiţi de situaţia creată de lucrările de modernizare. „Când plouă nu poţi să te mai descurci. Nimic de zis, o să fie avantajos. Trebuie să avem şi noi răbdare, dar cine ştie cât o să dureze?! Se întârzie modernizarea“, a declarat Ilie Pantelimon.
Cea mai mare problemă a oamenilor este zgomotul, dar se plâng şi de mizerie, de traficul aglomerat şi de noroi.
Sunt şi craioveni care trec cu vederea aceste inconveniente şi se gândesc la beneficiile pe care o să le aducă înfrumuseţarea Centrului Istoric. „Am o părere bună despre modernizare. Este zgomot, dar fără zgomot nu se face nimic. Când plouă este mai dificil, dar o să avem avantajul că o să fie mai frumos şi o să atragem mai mulţi vizitatori“, este părerea lui Vali Pleşa.
Suma alocată pentru modernizarea Centrului Istoric este de aproximativ 11 milioane de euro, iar lucrările ar trebui finalizate anul viitor.

Claudia Cocoş, Iulia Verdeş, studenţi la Universitatea Craiova, Facultatea de Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS