8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriExporturile au scăzut din cauza diminuării producţiei Ford

Exporturile au scăzut din cauza diminuării producţiei Ford

Opririle temporare de producţie de la fabrica auto din Bănie şi-au pus amprenta pe balanţa comercială a judeţului. O singură zi fără producţie la Ford reduce exporturile companiei cu 5,4 milioane de euro.

După un an şi jumătate de creştere continuă, exporturile doljene au intrat pe o pantă descendentă la începutul anului 2014. Exporturile de bunuri (FOB), la nivelul judeţului Dolj, au fost în luna ianuarie 2014 de 102,3 milioane de euro, cu 2,9% mai mici (-3 milioane de euro) faţă de luna ianuarie 2013, informează Direcţia Judeţeană de Statistică Dolj. Chiar dacă nivelul exporturilor din ianuarie situează Doljul pe locul 11 pe ţară, se observă că industria care a condus la creşterea valorii mărfurilor livrate peste graniţă este în declin.

Exporturile Ford au scăzut cu 4,6%

Producţia de vehicule de la Craiova a influenţat exporturile judeţului. Statistica informează că „pe locul întâi ca pondere în total exporturi se situează exporturile de „Mijloace de transport“, cu 59,7%, înregistrând o scădere de 4,6% faţă de luna ianuarie 2013“. Ceea ce înseamnă că opririle temporare de producţie ale producătorului auto din Craiova s-au reflectat în valoarea exporturilor pe judeţ. Din septembrie anul trecut şi până acum, Ford a introdus opriri temporare de producţie în uzina craioveană, angajaţii fiind trimişi în şomaj tehnic între trei şi zece zile pe lună, dar au fost plătiţi cu 80% din salariul de bază.
O singură zi de oprire a fabricii Ford înseamnă că exporturile se diminuează cu circa 365 de maşini (livrările pe piaţa internă sunt nesemnificative), adică la 15.000 de euro, cât este valoarea unei maşini, înseamnă că o singură zi în care nu se produce B-Max la Craiova diminuează exporturile companiei cu 5,4 milioane de euro.
Pe locul al doilea s-au situat exporturile de „Maşini, aparate şi echipamente electrice“ cu 27,1% din total exporturi, fiind şi acestea în scădere cu 7,1% faţă de ianuarie 2013. Pe locul al treilea pe judeţ se situează mărfurile din secţiunea „Materii textile şi articole din acestea“, cu o pondere de 6,0% din totalul exporturilor, care sunt în uşoară creştere în ianuarie 2014 faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Companiile doljene au exportat cele mai multe mărfuri în Germania, Italia şi Marea Britanie, urmate de Franţa, Spania şi Olanda.

Balanţa comercială a fost excedentară

În prima lună a anului, importurile au crescut uşor, cu 1,8% mai mult decât au fost în ianuarie 2013, situându-se în 2014 la valoarea de 83,9 milioane de euro. Cel mai mult importăm aparate şi echipamente electrice, vehicule, metale comune şi articole din acestea. Importăm cel mai mult tot cam din ţările în care exportăm: Germania, Italia, Marea Britanie, dar şi din Polonia, Franţa, Turcia.
Chiar dacă balanţa comercială este pozitivă (exporturi minus importuri), se observă că s-a redus ecartul faţă de nivelul din ianuarie 2013. Astfel, în prima lună din 2014, balanţa comercială a avut un excedent de 21,8 milioane de euro, pe când în ianuarie 2013, exporturile fuseseră mai mari decât importurile cu 26,3 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS