3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTrei firme din Dolj se listează pe Bursă

Trei firme din Dolj se listează pe Bursă

http://www.youtube.com/watch?v=gP9NAA61ivs

Două firme sunt din sectorul producţiei, iar una este din servicii. Informaţia a fost prezentată în exclusivitate, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de Cristian Spulbăr, profesor în cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor Craiova. După listarea unei firme la Bursă, aproape oricine poate cumpăra acţiuni la acea societate şi poate obţine o parte din profit, dacă firma este profitabilă.

Trei societăţi comerciale cu sediul în Dolj vor fi listate anul acesta pe Bursa de Valori Bucureşti. Pentru început, cele trei companii vor fi listate pe segmentul alternativ al Bursei (ATS) şi nu pe piaţa principală.  „(…) Încercăm să conlucrăm strâns cu mediul de afaceri. Avem discuţii avansate cu câteva firme din Craiova în a pregăti listarea lor pe platforma alternativă de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti. Mărturisesc că a fost destul de dificil să obţinem acordul lor, de principiu, că încă nu a fost listată nici una până acum“, a precizat Cristian Spulbăr, profesor în cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), care a fost invitat la emisiune şi care are şi o firmă de consultanţă şi intermedieri financiare. Două dintre firmele care se listează pe Bursă sunt din sectorul producţiei, iar una dintre companii este din domeniul serviciilor. Avantajul unei companii listate pe segmentul ATS al Bursei este acela că piaţa respectivă nu este excesiv de reglementată, ca în cazul pieţei principale. Teoretic, oricine poate cumpăra acţiuni la o companie care se listează pe Bursă, dar practic doar cei care au bani şi vor să obţină o părticică din profitul companiei pot achiziţiona acţiunile listate. Firma respectivă care se listează pe bursă se poate capitaliza şi de pe această piaţă, însă trebuie să fie mult mai transparentă. Tot ceea ce întreprinde compania trebuie adus la cunoştinţa micilor acţionari, care cumpără acţiunile listate pe piaţa de capital.
Întrebat de ce sunt firmele locale, în general, reticente în a se lista pe Bursă, Cristian Spulbăr a explicat că fie le e teamă de transparenţa impusă de piaţa de capital, care presupune ca toate rezultatele financiare să fie „la vedere“, fie este vorba despre teama de a gestiona o firmă cu zeci sau sute de acţionari, care au cumpărat valori mobiliare ale respectivei companii de pe Bursă. „Foarte mulţi întreprinzători s-au obişnuit să fie asociat unic sau şi administrator, dar decât să deţii 100% din nimic, este mult mai bine să deţii 10% dintr-o afacere de sute de milioane“.
Populaţia şi firmele deţin 40 de miliarde de lei în bănci, dintre care 33 de miliarde aparţin persoanelor fizice şi doar un miliard de lei din aceşti bani sunt plasaţi pe piaţa de capital.

Schimbări majore
pe piaţa bancară
 
În emisiune s-a discutat despre educaţia financiară a tinerilor şi a populaţiei, în general, precum şi despre cât de important este să avem cunoştinţe minime privind finanţele personale. De asemenea, s-au abordat subiecte legate de cerinţele de resurse umane din sectorul bancar, la care au intervenit schimbări majore de abordare, atât în ceea ce priveşte piaţa muncii, cât şi în ceea ce priveşte activitatea bancară. Despre aceste aspecte legate de finanţele personale, despre piaţa de capital, domeniul bancar, dar şi despre săptămâna educaţiei financiare, organizată de FEEAA, puteţi afla urmărind emisiunea pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro, iar ordinea subiectelor prezentate este puţin diferită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS