Vreţi să vă capitalizaţi afacerea? Bursa poate fi o soluţie

Autori


O conferinţă prin care studenţii sunt îndrumaţi către meseria de broker, iar oamenii de afaceri sunt încurajaţi să-şi investească banii pe Bursa de Valori Bucureşti a avut loc ieri, în Craiova. Un broker important a povestit cum şi-a ales meseria şi cum a învăţat să piardă şi să câştige sume importante din tranzacţiile de pe piaţa de capital. În partea a doua a zilei, oamenii de afaceri prezenţi la eveniment puteau fi număraţi pe degetele de la o mână.

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universităţii din Craiova a organizat ieri, în Sala Albastră, împreună cu SSIF Broker Cluj, Bursa de Valori București și Camera de Comerț și Industrie a județului Dolj, conferința „Academia Broker – accesul tău la bursă“. Evenimentul şi-a propus să sporească cultura financiară a studenţilor economişti, dar şi a oamenilor de afaceri locali, în cadrul săptămânii „Educaţia financiară – provocări şi soluţii“, iniţiată de FEAA.

Conferinţa a fost organizată ca urmare a unui studiu al Băncii Mondiale, efectuat în 2010, care vorbea despre nivelul scăzut al educaţiei financiare din ţara noastră şi recomanda instituţiilor de profil să ia atitudine, astfel încât tot mai mulţi români să aibă cunoştinţe minime despre credite, depozite, carduri, investiţii pe piaţa de capital etc.

„Un popor educat este un popor informat! O persoană informată poate să ştie să îşi negocieze un credit, o dobândă, poate să ştie să şi investească sau să economisească“, a spus Cristian Spulbăr, profesor în cadrul FEAA, care a coordonat proiectul.

„Unul dintre obiectivele noastre strategice este întărirea relaţiei cu mediul economico-social şi, astfel, încercăm să adaptăm curricula noastră la cerinţele pieţei muncii. (…) Unii dintre voi veţi lucra în bănci, alţii vă veţi deschide propria afacere în timp. Noi vrem să vă fim doar un far călăuzitor pe acest drum“, s-a adresat studenţilor Marian Siminică, decanul FEAA, din cadrul Universităţii din Craiova.

„«Academia Broker» are două componente: una de a populariza piaţa de capital în rândul studenţilor şi a oamenilor de afaceri, şi alta de a recruta viitori brokeri. Mi-ar plăcea să spuneţi peste ani şi ani că v-aţi ales meseria de broker după o conferinţă organizată la Craiova“, şi-a început dezbaterea Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker Cluj, singura firmă de intermediere a acţiunilor listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Istoria unui broker

de succes

Grigore Chiş a început să cocheteze cu piaţa de capital din 1997. El a povestit auditoriului cum a devenit broker, după ce a vizionat un film cu Michael Douglas, „Wall Street“, moment în care s-a decis ce vrea să facă în viaţă. „În 1997, când am terminat eu facultatea şi am ajuns inginer-economist, se lichidau 60-70% din firme. Părinţii noştri erau disponibilizaţi. Am depus CV-ul pentru un post de inginer, dar mi s-a spus că erau foarte mulţi. Mi-am depus CV-ul pentru economist, dar mi s-a spus că erau şi acolo prea mulţi. Atunci mi-am depus CV-ul ca broker şi pe atunci era nevoie doar de studii medii pentru a fi broker, iar mama a fost cea mai dezamăgită de mine, pentru că spunea că de aceea am făcut eu facultate, ca să ajung într-un post unde era nevoie doar de studii medii?! La vremea aceea văzusem un film cu Michael Douglas – «Wall Street» – şi am spus că asta vreau să fac în viaţă, să fiu broker“, a spus Grigorie Chiş.

În prezent, cel mai mare „deal“, cum spun brokerii, intermediat de firma lui Chiş a fost o tranzacţie în valoare de 520 de milioane de euro, după cum a declarat, pentru GdS, directorul general al SSIF-ului cu sediul în Cluj.

„Meseria de broker presupune foarte multă muncă“, a spus Chiş, care a povestit experienţa anilor în care a practicat meseria de broker: „Aşteptam să se urce presa de a doua zi pe internet şi citeam ziarele de la 12.00 noaptea până la 1.30 dimineaţa, ca să fiu corect informat dimineaţa, când mergem la serviciu“. Managerul SSIIF Broker Cluj a mai spus că piaţa de capital duce o lipsă acută de specialişti. De asemenea, Chiş a povestit şi cum a pierdut o grămadă de bani pe Bursă pentru că „am învăţat pe pielea mea ceea ce voi învăţaţi în facultate, şi anume că acţiunea e supusă riscului de faliment. Eu am pierdut mult, pentru că trei firme la care aveam acţiuni au intrat în insolvenţă“.

Studenţii au înfiinţat virtual o firmă,


pe care au listat-o la Bursă

Reprezentanta companiei care a organizat la Craiova „Academia Broker“, Linda Andreescu, i-a provocat pe studenţii economişti craioveni să creeze o afacere virtuală. Un student a ales să investească într-o firmă de transporturi. La început, nevoile de finanţare ale firmei au fost satisfăcute printr-un credit bancar. Ulterior, când firma şi-a dorit să cucerească alte pieţe şi să-şi extindă flota de vehicule de transport, a venit propunerea listării firmei la Bursa de Valori Bucureşti, motiv pentru care proprietarul ar fi cedat 30% din acţiunile companiei. Specialista în piaţa de capital le-a transmis celor din sală care au un leu în buzunar să subscrie banii, pentru a achiziţiona acţiuni la compania colegului lor, listată virtual la Bursă. Dar… acesta a fost doar un joc, un exerciţiu investiţional pentru studenţi. În realitate, cererea de acţiuni este foarte mică pe piaţa de capital, în cazul anumitor companii listate. Practic, nevoia de capitalizare a firmei pe Bursă poate rămâne fără ecou, la ora actuală.  

Brokerii le-au explicat celor prezenţi că o firmă listată la Bursă are, pe lângă avantajul obţinerii de capital, şi pe acela al „publicităţii gratuite“, întrucât „la sfârşitul unei zile bursiere, cele mai importante informaţii din piaţă sunt preluate de presa de specialitate, care spune numele complet al emitentului, precum şi date financiare ale respectivei societăţi“.

Student craiovean: „Informaţia este totul pe piaţa de capital“

Un student craiovean care face practică la o firmă de intermediere de acţiuni, în Bucureşti, în calitate de viitor broker, a declarat că doreşte să urmeze o astfel de meserie după ce termină facultatea. „Pentru piaţa de capital m-am înscris la facultate. Tranzacţionez mai mult virtual. Am tranzacţionat şi în sistem real, dar sume derizorii. Deocamdată încă învăţ. Fac practică la o firmă şi îmi doresc să am meseria de broker. Asta vreau să fac în viaţă şi acest stagiu de practică este nemaipomenit. Şi faptul că se încearcă să se popularizeze lucruri despre piaţa de capital este minunat, pentru că piaţa de capital nu este foarte dezvoltată în România. Există economii dezvoltate, cum ar fi Marea Britanie, Japonia, care au şi o piaţă de capital foarte bine dezvoltată. La noi nu este aşa. La noi, finanţarea economiei se face prin sistemul bancar. Şi în acest moment, băncile au în depozite 33 de miliarde de euro, iar pe piaţa de capital există doar un miliard de euro“, a spus Alexandru Mitrică, student în anul III Finanţe Bănci, în cadrul FEAA. El a mai precizat că „informaţia este totul pe piaţa de capital. Trăim în era informaţiei. Bursa noastră nu este dezvoltată“, a arătat tânărul student, al cărui vis este acela de a ajunge broker pe Wall Street.

Antreprenorii craioveni, neinteresaţi de piaţa de capital

Începând cu ora 16.30, s-a desfășurat partea a doua a lucrărilor conferinței „Academia Broker“ destinată investitorilor, eveniment prin care s-a urmărit interacțiunea dintre mediul de afaceri local și specialişti de pe piaţa de capital. Din păcate, antreprenorii din Craiova prezenţi la eveniment au fost în număr foarte mic. Totuşi, organizatorii au dezbătut unele probleme legate de produsele financiare cu capital protejat (investiţii pe piaţa de capital la care te poţi retrage dacă ţi se diminuează capitalul investit cu o anumită marjă), dar şi despre fondurile de investiții, şi au explicat cum de s-a ajuns la al şaptelea an de criză, cu şomaj de 25% în rândul tinerilor europeni şi cu alte probleme ale economiei mondiale.

O persoană care investeşte de zece ani pe piaţa de capital a povestit celor prezenţi cum a devenit acest lucru o pasiune.  „Sunt profesor de finanţele firmei. Piaţa de capital mi s-a părut interesantă şi am început şi să investesc“, a spus Dorel Berceanu, profesor în cadrul FEAA, care a adăugat că în acest an evenimentele externe, cum ar fi cele din Crimeea, şi-au pus amprenta asupra pieţei de capital şi au afectat încrederea investitorilor. De asemenea, previziunile brokerilor, în cazul României, pentru 2014, sunt de creştere economică moderată.

Ştiaţi că România a depăşit Rusia la un indicator?

Este vorba de cunoştinţele europenilor despre finanţele personale. Potrivit unui studiu efectuat de două profesoare din America şi prezentat ieri la Craiova, 4% dintre români deţin astfel de informaţii financiare despre finanţe personale, pe când doar 3,5% dintre ruşi au asemenea cunoştinţe. Mai avem multe de învăţat despre lumea financiară, până să ajungem din urmă Germania, unde 51% dintre cetăţeni au habar despre acest domeniu, care include şi informaţii despre domeniul bancar şi despre piaţa de capital.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 11 aprilie 2014

Actualitate

» Reprezentanţi PDL, faţă în faţă cu fermierii doljeni
» FCU Craiova, la capăt de drum
» Liceenii din Craiova, angajaţi pentru o zi
» Experimente altfel, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“
» Tradiţiile de Paşte, exersate la grădiniţă
» Papagalul erou şi-a salvat stăpâna
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Mazăre trebuie să meargă săptămânal la poliţie şi nu are voie să părăsească ţara
» Stiri diverse
» Liceenii fotografi, premiați
» Au spus “nu” violenţei
» Inspectori pentru o zi
» Waterpraful şi Operaţiunea „Faţada“ – adevăruri spuse verde-n faţă
» FMI: Grecia va avea nevoie din nou de ajutorul financiar al zonei euro
» Crin Antonescu: Eu l-am adus pe Ponta la putere, eu îl dau jos
» Comisia Europeană a aprobat achiziţionarea Eurosport de grupul Discovery
» Dosarul ofițerului prins cu permis fals de conducere, preluat de Parchetul General
» DNA i-a trimis in judecata pe presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, si pe fiul sau, deputatul Vlad Cosma
» Victor Ciorbea va candida pentru funcţia de Avocat al Poporului
» CA al TVR a aprobat participarea la Eurovision 2014 şi un buget de 178.000 de euro

Local

» Blogul – un mod de viață
» Craiova: Taxi răsturnat pe strada Henry Ford
» Waterparkul Craiovei, greu de finalizat la termenul promis
» Aşa se va colecta gunoiul în Craiova
» Luna aprilie vine cu ateliere noi la Incubator 107
» Jefuit în centrul Băniei
» Craiova: Festival de tradiţii şi obiceiuri pascale, organizat de Fundaţia “Cuvântul care Zideşte”
» Mehedinţi: Două persoane căzute într-o fântână la Poroina

Dolj

» CJ Dolj a inaugurat noul hangar SMURD

Gorj

» 12 ani de închisoare pentru mama care şi-a aruncat copilul la gunoi
» Afaceristul Râmescu a mai încercat un tun imobiliar cu fosta SNLO

Sport

» Volei (m) – Pascu: Am făcut cel mai prost meci
» Baschet (m) – Marcel Ţenter, noul antrenor al echipei SCM-U Craiova, la primul antrenament în Polivalentă
» Liga a III-a, seria 3
» Liga a II-a, seria 2
» Gabi Balint se concentrează asupra play-off-ului
» Competiţii din cadrul ONSS, în Bănie
» Eşec la debut, pentru Roşca
» Dacă bateţi Dinamo, bronzul va fi chiar strălucitor!
» Micuţii sportivi craioveni, vedete pentru o zi
» Volei (m): SCM-U Craiova – Dinamo Bucureşti, scor 0-3, în primul meci din finala mică a campionatului naţional
» Mugur Guşatu şi Felix Grigore, la “Repriza de Sud”
» Tenis – Victor Hănescu, eliminat în sferturile de finală ale turneului de la Casablanca

Bani & Afaceri

» Vreţi să vă capitalizaţi afacerea? Bursa poate fi o soluţie
» Oltenia Business Magazin

Sanatate

» Consultaţii raportate pentru pacienţi internaţi în spital
» Sute de doljeni îşi vor primi drepturile!

Educatie

» MEN: 99,98% dintre cererile pentru clasa pregătitoare sunt valide

Magazin

» Horoscop

Top UploPorn.com (ul.to) - Download Porn HD RGPorn.com - Free Porn Downloads