21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCine economiseşte şi cine cheltuieşte în Dolj

Cine economiseşte şi cine cheltuieşte în Dolj

În timp ce la nivel naţional cresc restanţele românilor către bănci, în Dolj unii au reuşit să îşi mai achite chiar şi din creditele neperformante înregistrate în valută. Aflaţi din GdS şi ce categorii îşi permit să economisească, fie prin depozite la termen, fie prin disponibilităţi în conturi la vedere. De unde provin însă banii?

Banca Naţională a României (BNR) a dat publicităţii o statistică privind structura la nivel teritorial a creditelor şi depozitelor pe care le au firmele şi populaţia, deopotrivă. Dacă, la nivel naţional, valoarea creditelor neperformante sporeşte continuu, la nivelul judeţului Dolj se observă o creştere spectaculoasă a economisirii, în februarie faţă de ianuarie, sporindu-se valoarea depozitelor la termen din bănci şi a disponibilităţilor la vedere (banii din conturi curente sau de pe carduri de debit).
Surpriza vine atât de la persoanele fizice, cât mai ales de la cele juridice, care au reuşit fie să-şi mai achite din credite, fie să mai pună un ban deoparte în lei sau valută. Există şi oameni care au cheltuit mai mult decât de obicei. Mai jos detaliem pe fiecare categorie de împrumutaţi, respectiv de deponenţi la bănci, şi separat pe conturile de lei şi pe cele de valută, dar exprimată tot în moneda naţională.

Restanţe mai mici la creditele în valută

Doljul este atipic, faţă de restul ţării, la capitolul restanţe către bănci. Creditele neperformante în lei au crescut în februarie faţă de ianuarie cu un milion de lei, ajungând la 258 de milioane. În schimb, restanţele la creditele în valută au scăzut semnificativ în perioada analizată, de la 297,8 milioane de lei în ianuarie, la 291 de milioane de lei în februarie. Cum a fost posibilă o astfel de situaţie? Bancherii spun că este posibil ca doljenii să fi primit bani din străinătate, în valută, şi să-şi fi achitat restanţele la creditele în valută. De asemenea, sumele mari în valută ar putea proveni chiar din ţară, în sensul că unii doljeni şi-au convertit banii din moneda naţională în valută, pentru a-şi achita creditele neperformante.

Economii în creştere cu 23,7 milioane de lei într-o singură lună

Dacă populaţia şi firmele aveau în ianuarie 2014 depozite în lei, în bănci, care totalizau 2,095 miliarde de lei, la finalul lunii februarie aceste depozite în moneda naţională au ajuns la 2,119 miliarde de lei, deci o creştere cu 24 de milioane de lei într-o singură lună.
De unde provine această economisire de valori mari? Analizând în profunzime datele statistice publicate de BNR se observă că depozitele la termen ale populaţiei doljene au urcat cu 0,6 milioane de lei, iar depozitele companiilor au crescut cu peste 18 milioane de lei. Diferenţa până la 24 de milioane este a altor categorii neevidenţiate de BNR, care şi-au sporit depozitele la termen. „Firmele este posibil să-şi fi crescut depozitele la termen pentru că au avut încasări mai mari în februarie faţă de luna precedentă. În cazul populaţiei, nu îmi explic de unde să fi avut venituri în plus, astfel încât să pună bani deoparte“, a explicat directorul unei bănci din Craiova.

Dobânzile infime la depozitele în valută nu mai atrag populaţia

În cazul depozitelor în valută, tot firmele sunt cele care au reuşit în februarie să pună mai mulţi euro şi dolari în depozite la termene, la bănci, în creştere cu zece milioane de lei faţă de luna ianuarie. În schimb, populaţia şi-a diminuat depozitele la termen în valută cu 1,4 milioane de lei. Explicaţia poate fi aceea că unii şi-au retras din economii pentru a plăti restanţele la credite, iar alţii şi-au schimbat banii din valută în moneda naţională, din cauză că dobânzile la depozitele în euro şi dolari sunt nesemnificative, din ce în ce mai mici, şi nu asigură un câştig în termeni reali pentru cei care economisesc în valută. Pentru cei care îşi ţin banii în valută, câştigurile adevărate apar atunci când moneda naţională suportă deprecieri semnificative faţă de valuta în care ei au economisit.

Populaţia şi-a cheltuit rapid banii de salarii, inclusiv cei economisiţi

Disponibilităţile la vedere din conturile firmelor au crescut şi ele în februarie cu zece milioane de lei, ceea ce înseamnă că agenţilor economici le-au intrat mai mulţi bani în conturi în februarie faţă de ianuarie, cum spunea unul dintre directorii de bancă pe care i-a contactat GdS.
În timp ce unele dintre firmele doljene s-au ales cu mai mulţi bani în conturile curente, unora dintre locuitorii judeţului le-au „dispărut“ foarte mulţi bani aflaţi sub forma disponibilităţilor la vedere în conturile curente sau pe cardurile de salarii. Când spunem că „le-au dispărut“, nu înseamnă că li s-au furat din conturi, ci, pur şi simplu, aceştia şi-au cheltuit şi ceea ce le-a intrat pe carduri în luna februarie, dar şi puţin din banii economisiţi în conturile curente. Aşa se explică de ce populaţia figurează cu o scădere a disponibilităţilor la vedere din conturi de aproape 18 milioane de lei.
În perioada analizată, agenţii economici şi-au sporit valuta din conturile curente cu 23,8 milioane de lei.

Populaţia are mai mulţi bani în conturile în valută

În acelaşi timp, populaţia doljeană cu dare de mână a pus mai mulţi bani deoparte în valută, în sensul că disponibilităţile la vedere în valută ale persoanelor fizice (exprimate în lei) au ajuns, în februarie, la 145 de milioane de lei, mai mult cu trei milioane de lei decât în luna precedentă. Nu se ştie dacă persoanele fizice care au cheltuit rapid banii din conturile curente sunt aceleaşi persoane care şi-au sporit disponibilităţile curente în valută. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS