Ajutoare de stat, greu de luat

Autori


Sunt numeroase condiţii restrictive prin care statul acordă milioane de euro unor firme locale pentru dezvoltarea regională şi pentru crearea de locuri de muncă. Iată pentru ce investiţii puteţi accesa bani de stat şi în ce condiţii, fără a-i restitui.

Există multe scheme de ajutor de stat ce pot fi acordate companiilor private din diverse domenii de activitate, dar cerinţele statului sunt foarte dure pentru antreprenorii care încearcă să obţină finanţări din bugetul de stat. Unele scheme de ajutor sunt încă sub forma unor proiecte, dar altele pot fi deja aplicate, pentru că s-au emis actele normative care le reglementează.

20 de locuri de muncă noi

Guvernul va suporta, timp de doi ani, costurile salariale ale unei firme pentru crearea a cel puțin 20 de noi locuri de muncă, în limita salariului mediu brut pe economie, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Schema pentru emiterea de acorduri pentru finanțare se va face în perioada 1 iulie 2014 – 31 decembrie 2020, iar plata banilor se face începând din 2015. Obligaţia firmelor ar fi aceea ca din cele 20 de persoane nou angajate (cu care să nu fi existat raporturi de muncă în ultimele 12 luni), trei persoane să fie defavorizate. Angajaţii trebuie menţinuţi cel puţin cinci ani, iar investiţia să funcţioneze minimum cinci ani de la finalizarea ei.

Suplimentarea unei scheme de ajutor

Totodată, există scheme de ajutor de stat încă active. În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 955/2013, bugetul alocat schemei de ajutor de stat instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 797/2012 a fost suplimentat cu 160 de milioane de lei, astfel încât bugetul total alocat acestei scheme până la 30 iunie 2014 este de 600 de milioane de lei. „Începând cu 6 ianuarie 2014, se pot înregistra cereri de acord pentru finanţare în temeiul HG nr. 797/2012 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi şi crearea de locuri de muncă.

În ce domenii pot activa firmele care cer ajutoare de stat

Cererile de acord pentru finanţare completate, însoţite de documentele justificative, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 797/2012, se depun la Registratura Generală a Ministerului Finanţelor Publice, str. Apolodor nr. 17, sectorul 5, Bucureşti, menţionându-se pe plic: „Schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 797/2012“, se arată pe site-ul Ministerului Finanţelor. Prin HG respectivă pot fi finanţate prin schema de ajutor de stat doar investiţii în anumite sectoare de activitate, prevăzute la Anexa 1 din hotărâre: industria prelucrătoare, (cu excepţia: fabricarea băuturilor, fabricarea produselor din tutun); producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat; activităţi de editare produse software; telecomunicaţii; activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice; cercetare-dezvoltare. Totodată, actul normativ exclude anumite activităţi de la plata ajutorului, cum ar fi din domeniul extracţiei cărbunelului, din sectorul naval etc.

Firmele care aplică trebuie să creeze locuri de muncă şi să le menţină

Pe lista firmelor beneficiare de ajutoare de stat acordate în 2013 sunt companii din Cluj, Timiş, Braşov, Bacău şi Bucureşti, majoritatea din domeniul software, care s-au angajat să creeze sute de locuri de muncă. Cel mai mare ajutor de stat acordat unei firme private anul trecut a fost de 21 de milioane de euro, dar compania respectivă s-a angajat că va crea 900 de locuri de muncă în Bucureşti şi Braşov, iar costurile salariale totale sunt bugetate la 51 de milioane de euro.

Dintre condiţiile impuse de legiuitor, cea mai greu de realizat este aceea de a crea minimum 200 de locuri de muncă şi de a le menţine pe toată perioada implementării proiectului. Această condiţie impusă face ca ajutorul de stat să poată fi accesibil doar unui număr restrâns de firme. În plus, nu este posibil ca unii angajaţi pe o altă firmă a unui antreprenor să fie angajaţi şi pe societatea aceluiaşi asociat/acţionar care cere ajutorul de stat. Cu alte cuvinte, locurile de muncă trebuie să fie chiar nou-create şi să nu fi existat raporturi de muncă între angajat şi acţionar sau asociat pe alte firme ale acestuia, în ultimele 12 luni.

În ce condiţii se mai poate primi ajutor de stat


Ajutorul de stat deja acordat se revocă proporţional cu cota în care firma beneficiară nu şi-a îndeplinit obligaţiile promise prin acordul de ajutor. De exemplu, dacă disponibilizează personal din cel angajat în acest proiect, atunci firma trebuie să ramburseze ajutorul de stat primit. Banii se restituie şi dacă antreprenorul schimbă planul de investiţii pe parcurs. De regulă, atunci când ajutorul de stat se calculează pe baza costurilor salariale ale firmei care cere banii, atunci se iau în calcul atât salariile, cât şi contribuţiile sociale aferente.

De asemenea, recuperarea ajutorului de stat se realizează conform prevederilor OUG nr. 117/2006 aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 137/2007. Se recuperează inclusiv o dobândă, care se calculează de la data plăţii ajutorului de stat şi până la data recuperării lui.

Pentru ajutoarele de stat prelungite prin diverse acte normative din 2013 şi 2014, Ministerul Finanţelor a anunţat prelungirea până la 30 iunie 2014 a valabilităţii schemelor de ajutor de stat administrate de acesta.

Actele normative ce reglementează schemele de ajutor de stat

Acestea sunt hotărârile existente în România, ce reglementează acordarea de ajutoare, cu modificările efectuate în ultimii ani:

1. HG nr. 955/04.12.2013 privind modificarea şi completarea HG nr. 797/2012 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi şi crearea de locuri de muncă prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 764 din 09 decembrie 2013;

2. HG nr. 956/04.12.2013 privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1680/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltării economice durabile prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 768 din 10 decembrie 2013;

3. HG privind modificarea HG nr. 753/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind dezvoltarea regională.

Banii vin din 2015

Ministerul Finanţelor susţine că, în cazul proiectelor care vor fi aprobate, plata ajutorului de stat se face în 2015, dar depinde şi de suma totală bugetată pentru schema respectivă de ajutor de stat. „Pentru toate proiectele de investiţii depuse sau care urmează să fie depuse şi pentru care, în urma analizării documentaţiei, va fi emis Acord pentru finanţare în anul 2014, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere plata ajutorului de stat către întreprinderile beneficiare, în conformitate cu graficul de implementare a planurilor de investiţii, în perioada 2015 – 2018, în limita creditelor bugetare anuale aprobate“, se precizează pe www.mfinante.ro, secţiunea „Ajutor de stat“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 9 aprilie 2014

Actualitate

» Mazăre, eliberat sub control judiciar
» 20 de percheziţii în Bucureşti şi Ilfov la o reţea specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani
» Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită cu fotografie şi film
» „Şcoala Altfel“, pe banii părinţilor
» Craiova, capitala „spațială“ a Europei
» 100 de ani de existenţă pentru Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“
» DGASPC Dolj are sală pentru audierea minorilor
» Gorj: SMEO nu se mai înfiinţează
» Mircea Diaconu poate candida la europarlamentare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Contractul de achiziţie a terenului de la Nana de către Ioana Băsescu este nul
» Bancul zilei
» Gorj: Cârciumaru îl va propune pe ministrul Minhea Costoiu candidat la Senat
» Cod galben de vânt puternic în județele Dolj şi Mehedinți
» CAB: Vadim Tudor poate candida la alegerile europarlamentare
» Cursuri de agent de pază pentru minerii din CEO
» Prime pentru pădurari
» Peste 10.000 de cereri depuse pentru subvenţiile APIA

Local

» Craiova: Revista “Noul Literator”, lansare la “Traian Demetrescu”
» Baronul Duicu – trafic de influenţă din cabinetul premierului Ponta
» Faţada – o afacere nepreţuită
» Patronul SC Cavi, condamnat definitiv
» Selectarea gunoiului, la mâna craiovenilor
» Huber-ul de la ShapeUp Center Craiova – Aparatul minune pentru recuperare medicală
» Şi-au lăsat părinţii fără bani
» Bătrâneţe în singurătate
» Profil de baron total: Cum aranja afacerile, angajarile, dedicatiile la TV si postarile pe Facebook in judetul Mehedinti baronul de PSD Adrian Duicu

Dolj

» Scandal pe izlazul comunal din Coşoveni
» 4.000 de locuri pentru grupa mică la grădiniţele din Dolj

Gorj

» Primarul din Slivileşti şi soţii Râmescu, trimişi în judecată
» Gorj: Număr mare de turişti la mănăstiri

Sport

» Fotbal – Real Madrid şi Chelsea Londra, în semifinalele Ligii Campionilor
» Liga a IV-a Dolj
» Pandurii, în grafic pentru Liga Europa
» Tricolorii, amical cu Danemarca
» Tomic: Bem berea după ce promovăm
» Tyler şi-a reziliat contractul cu SCM
» Voleibaliştii de la „Titulescu“, medaliaţi cu bronz
» Roşca, adus să resusciteze handbalul craiovean
» Fotbal – Rezultatele înregistrate astăzi în Liga a IV-a Dolj
» Haltere – Mădălina Molie, medalie de argint la CE de la Tel Aviv
» Fotbal – Eric va lipsi şase luni de pe teren

Bani & Afaceri

» CE a propus un pachet de măsuri în domeniul guvernanţei corporative şi dreptului societăţilor comerciale
» Ajutoare de stat, greu de luat
» CE: Întreg teritoriul României este eligibil pentru acordarea de ajutoare de stat pentru investiții
» O nouă organigramă la OLTCHIM SA Râmnicu Vâlcea
» Organismele relevante din România vor face parte din platforma europeană pentru combaterea muncii nedeclarate

Educatie

» Craiova: Copiii au învăţat despre folclor de la artiştii ansamblului “Maria Tănase”
» “Şcoala Altfel” la IPJ Gorj

Magazin

» Horoscop

Top