6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriScumpiri în lanţ de Ziua Păcălelilor

Scumpiri în lanţ de Ziua Păcălelilor

Creşterea preţului accizei la produsele petroliere devine realitate. De astăzi se scumpesc benzina, motorina, dar şi gazele naturale şi ţigările. Creşterea preţului carburanţilor va fi urmată de scumpiri în lanţ şi la alte produse.

Creşterea accizei la combustibili loveşte atât în consumatorii persoane fizice, cât şi în companii.
Chiar dacă s-ar aplica în mod diferenţiat scumpirile, mai devreme sau mai târziu, consumatorii finali de diverse produse şi servicii vor plăti mai mulţi bani pentru acestea, din cauza unor costuri de transport uşor crescute. Orice scumpire a combustibililor atrage după sine creşterea cheltuielilor de transport ale majorităţii mărfurilor care se transportă pe căile rutiere, şi nu numai.

Motorina sare de şapte lei pe litru

Creşterea accizei la combustibili cu şapte eurocenţi pe litru umflă preţurile benzinei şi motorinei cu circa 40 de bani pe litru. Cele mai scumpe sortimente de benzină şi motorină depăşesc, de astăzi, şapte lei pe litru. Unul dintre cele mai ieftine sortimente de benzină, cu cifra octanică de 95, creşte la 6,3 sau 6,4 lei pe litru, în funcţie de benzinărie. La un plin de 40 de litri, preţul total pe care îl plăteşte un conducător auto la pompa de benzină este mai mare cu 16 lei decât până acum. Cei care folosesc benzină cu cifră octanică de 98 vor scoate din buzunar mai mult cu 20 de lei la fiecare plin al rezervorului efectuat de azi înainte. În interval de o lună, o persoană care se deplasează cu maşina trebuie să scoată din buzunar mai mult cu 60-80 de lei doar pentru plata benzinei. În cazul motorinei, preţurile sunt şi mai piperate.

Motorina pentru agricultură va primi un fel de subvenţie de 1,8 lei pe litru

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va compensa creşterea accizei pentru motorina utilizată în agricultură, după cum a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, un secretar de stat din ministerul de resort, citat de Agerpres. De azi înainte, fermierii care cumpără motorină pentru lucrările agricole vor plăti preţul integral la pompă, dar li se va returna 1,8 lei pe litrul de motorină. Până acum, li se returnau 1,51 lei pe litru acelor fermieri care solicitau statului rambursarea acelor bani şi demonstrau că au achiziţionat respectiva cantitate de motorină. Aceste aspecte se menţin şi de acum încolo. Deci, ca şi până acum, fermierii trebuie să aibă bani să achite preţul întreg al motorinei la pompă, după care li se vor restitui cei 1,8 lei pe fiecare litru consumat în agricultură.

Gazele naturale, tot mai scumpe

Gazele naturale achiziţionate de companii vor fi mai scumpe cu 5% de acum înainte. Nici persoanele fizice nu scapă de scumpiri. Ele vor fi nevoite să achite cu 2,37% mai mult pentru gazele naturale consumate în gospodăriile proprii. Prețul gazelor va crește de la 1 aprilie, „de la 50,60 la 51,80 lei/MWh, iar ulterior, de la 1 iulie, cu 2,89%, la 53,30 lei/MWh, iar de la 1 octombrie cu încă 2,44%, la 54,60 lei/MWh. În total, începând din 1 aprilie și până la finalul anului, populația va plăti gaze cu 7,9% mai scumpe“, potrivit Energy Report. Pe tot anul 2014, populaţia va simţi în buzunare o creştere a preţului gazelor cu 9,63%.
Pe lângă scumpirea de astăzi, firmele vor mai suporta o majorare a tarifului la gaze cu 4%, de la 1 iulie 2014.

Ţigările se scumpesc cu 50 de bani pe pachet

Familiile în care există şi fumători vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru fiecare pachet de ţigări. Astfel, pachetul de ţigări va costa, de astăzi, 13,5 lei – 14 lei. Acciza specifică la ţigarete creşte, de la 1 aprilie, la 59,77 euro/1.000 de ţigarete, faţă de 56,71 euro/1.000 de ţigarete în prezent. Este necesar un plus de 5,4% pentru satisfacerea acestui viciu.

Între atâtea scumpiri apare o singură ieftinire: convorbirile telefonice

Tarifele maxime pe care operatorii telecom din România le pot fixa între ei pentru stabilirea preţului final al apelurilor la puncte fixe, dar şi mobile, scad, începând cu 1 aprilie 2014, la 0,14 eurocenţi/minut, respectiv la 0,96 eurocenţi/minut, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), citată de evz.ro. Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din România identificaţi cu putere semnificativă pe pieţele de telefonie fixă şi mobilă. Totuşi, chiar dacă se ieftinesc convorbirile telefonice, abonamentele telefonice exprimate în euro vor fi mai scumpe, atunci când creşte cursul leului în raport cu moneda europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS