5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDisponibilizaţi de la Cargill Podari nu se pot pensiona

Disponibilizaţi de la Cargill Podari nu se pot pensiona

Câteva persoane care au lucrat la fosta fabrică de ulei din Podari reclamă faptul că de la Resurse Umane nu li se eliberează un document care să arate că au fost încadraţi într-o grupă superioară de muncă. Compania susţine că le va elibera celor 200 de angajaţi adeverinţele necesare.

Ion Lăzărică este pensionat pe caz de boală, după ce a făcut un infarct. Omul a lucrat mulţi ani cu grupa I de muncă, fie la fostul Doljchim, fie la fostul Cargill Oils Podari, cunoscut de pe vremea când se numea Olpo Podari, unde a fost încadrat cu grupa a II-a de muncă. Lăzărică încearcă să beneficieze de prevederile Legii nr. 380, care a intrat în vigoare din februarie 2014 şi care spune că se pot pensiona mai devreme decât la limita de vârstă cei care au lucrat cu grupele I şi a II-a de muncă şi au o vechime considerabilă. Bărbatul, care a lucrat ca maistru la Olpo şi vrea să beneficieze şi de avantajele conferite de grupele I şi a II-a de muncă, încearcă de câteva luni să se pensioneze, dar adeverinţa care i s-a eliberat de la fostul Cargill Oils Podari nu corespunde normelor impuse de lege, astfel că documentul îi este respins de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj.
Craioveanul s-a adresat Gazetei de Sud, după ce a urmărit emisiunea „Economia Sudului“, în care a fost invitată directoarea CJP Dolj, Daniela Licu. „Aţi discutat în emisiune exact o problemă cu care mă confrunt eu: modul în care sunt eliberate adeverinţele de către foştii angajatori. Eu încerc de ceva vreme să obţin o adeverinţă bună de la fostul Olpo Podari, unde am lucrat cu grupa a II-a de muncă. În aceeaşi situaţie sunt şi alţi foşti angajaţi, şi chiar şi mulţi dintre cei disponibilizaţi anul trecut şi care acum sunt în şomaj. Ei încearcă de câteva luni să obţină o adeverinţă cu grupa de muncă, pentru a se putea pensiona mai devreme decât limita de vârstă, cum spune legea. Într-o astfel de situaţie este şi soţia mea, Angela Lăzărică, ea a lucrat ca laborantă la Cargill. Doar pe baza acelei adeverinţe se poate pensiona şi ea. De trei luni o aşteaptă…“, a declarat Ion Lăzărică. Cititorul GdS a mai spus că nici el nu se poate pensiona din cauza acelei adeverinţe, care trebuie întocmită conform legii. Mai precis, trebuie precizat actul prin care meseria respectivă practicată de el şi de alţii era încadrată la grupa a II-a de muncă. Lăzărică spune că a lucrat în acele condiţii de muncă din grupele superioare timp de zece ani în total. Potrivit noii legi aplicabile din 2014, şi după calculele lui Lăzărică, ar trebui să i se reducă vârsta de pensionare cu cinci ani, pentru că are o vechime de aproape 40 de ani.

Alţi angajaţi vor să dea compania în judecată

Un alt craiovean care a lucrat pe vremuri la fosta fabrică de ulei de la Podari este hotărât să dea compania în judecată din acelaşi motiv: lipsa unei adeverinţe perfect legale. „Mi-au dat adeverinţă, la fel ca şi colegului, dar nu o iau în considerare cei de la Pensii, că nu e bună. Au avut o notă internă din 2009, unde se specifică clar că anumite condiţii de muncă de la fabrică sunt similare cu cele din extracţie. Ar exista la Casa de Pensii această notă… Eu aştept să-mi vină răspunsul de la Casa de Pensii şi îi dau în judecată. Nu e normal să nu putem ieşi la pensie din cauza unei adeverinţe greşite“, a spus Florin Badea, fost angajat al fabricii de ulei de la Podari, care susţine că a avut grupa I de muncă.

Ce spune Casa de Pensii

Daniela Licu a explicat, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, că instituţia pe care o conduce se confruntă cu astfel de cazuri, în care angajatorii întocmesc greşit adeverinţele foştilor angajaţi care au lucrat cu grupa I de muncă şi care nu au avut evidenţiată acea grupă în carnetul de muncă existent până în 2011. „Mai există persoane la care angajatorii au omis să treacă în carnetul de muncă şi grupa, şi aici intervin problemele, în sensul că eliberează adeverinţe fără să aibă la bază documentaţia specifică necesară încadrării în grupele de muncă superioare respective. Eu nu contest că oamenii au desfăşurat respectiva activitate“.

Cargill explică faptul că e un volum mare de muncă pentru 200 de foşti angajaţi

Anul trecut s-a închis fabrica de ulei de la Podari şi 240 de persoane au fost disponibilizate. Multe dintre acestea se pot pensiona înainte de limita de vârstă doar pe baza acelor adeverinţe ce atestă grupa de muncă avută în unitate (grupa I sau grupa a II-a). Compania susţine că circa 200 de foşti angajaţi au cerut acele documente, dar că pentru eliberarea lor este nevoie de timp, deoarece „implică un volum mare de muncă“. „În prezent, departamentul nostru de resurse umane procesează un număr total de peste 200 de cereri de eliberare a acestui tip de adeverință și ținem să precizăm că fiecare document în parte implică un volum de muncă substanțial, susținut de personalul responsabil al companiei, în conformitate cu prevederile legale necesare. Unele dintre aceste adeverinţe au fost finalizate și distribuite sau în curs de distribuire, iar un număr reprezentativ se află în faza de procesare sau avizare“, au declarat, pentru GdS, reprezentanţii Cargill. Ei au dat asigurări că fiecare angajat va primi adeverinţa de care are nevoie, conform legislaţiei: „Cargill își menține angajamentele față de oameni și depune toate eforturile pentru a răspunde tuturor solicitărilor întemeiate legal, într-un interval de timp optim. Mai mult, Cargill își asigură foștii și actualii angajați de disponibilitate completă pentru întocmirea documentației necesare pensionării“.

Ce pot face foştii angajaţi atunci când nu au documentele necesare pensionării

Acele persoane care nu au trecute în carnetele de muncă grupele de muncă I şi a II-a şi nici nu pot obţine adeverinţe completate conform legii, de la foştii angajatori, pot doar să se adreseze instanţei. Cu ajutorul unor martori care au fost colegi cu persoana respectivă, se poate obţine în instanţă o hotărâre ce ţine loc de adeverinţe care arată grupa de muncă avută de persoana respectivă la o firmă sau alta. Astfel de cazuri sunt des întâlnite, spune directoarea CJP Dolj, Daniela Licu. În plus, cei care nu au actele necesare care să ateste grupele de muncă se regăsesc prin tribunale, unde se unesc cu foştii colegi şi se suţin unul pe altul, în faţa instanţei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS