Vis Viridis – un business combinat între IT şi agricultură

Autori
Etichete , ,


Josef Kalleder şi Robin Friedmann creează soluţii software pentru agricultură, care îi ajută pe fermieri să îşi organizeze mult mai bine plata arendei, în sistem automat, gestiunea utilajelor, mentenanţă şi altele. Un astfel de soft poate ajuta fermierul cu hărţi şi îl sprijină să ştie unde lucrează tractorul lui, cine îl conduce şi ce lucrează, precum şi evidenţe şi informaţii juridice despre terenurile pe care vrea să le achiziţioneze. În plus, declaraţiile APIA şi ANAF sunt gata cu un click. Iată cum s-a născut o afacere profitabilă, demarată de un fermier şi un specialist IT.

Doi tineri ambiţioşi şi talentaţi – unul fermier şi altul informatician – s-au gândit să rezolve o problemă care izvorăşte din nevoia agricultorilor ce lucrează suprafeţe mari de teren de a se organiza mai bine în fermele lor. Cei doi întreprinzători au devenit parteneri de afaceri şi au creat firma Vis Viridis Consult SRL, care în latină înseamnă „forţa verde (a naturii)“ şi au început să dezvolte soluţii IT prin care sunt automatizate activităţile agricultorilor care au ferme. Idealul lor în acest business este să îndepărteze fermierul de birocraţie şi să îşi optimizeze procesele.

Povestea celor doi întreprinzători

Robin Friedmann are 37 de ani. A venit în România în 2011, după ce a studiat economia în Germania şi a lucrat 15 ani acolo. A fost chiar director de bancă în Germania, dar „activitatea aceea a fost plictisitoare. Mi-am dorit să fac altceva. Sunt norocos că tatăl meu a început în 1998 o fermă lângă Radovan, la Întorsura, o fermă cu 4.000 de hectare de teren. Nu cred că ajungeam în România fără să am un om de încredere în spatele meu. El a spus că am timp să învăţ meseria de agricultor“, a povestit Robin Friedmann. Tânărul respectă foarte mult fermierii şi munca lor, pe care o consideră deosebit de importantă în societate. „Meseria de agricultor este foarte respectabilă, de viitor. Am văzut şi în Germania că poţi să ai doi ani buni într-o afacere, apoi doi ani mai puţini buni. La fel e şi în agricultură, dar oamenii trebuie să mănânce ceva. Grâul este necesar peste tot…“, a explicat neamţul stabilit în România.

A făcut prima afacere la patru ani şi jumătate

Robin povesteşte despre cultura antreprenorială a germanilor, dar şi despre faptul că, acolo, în Germania, tinerii sunt îndrumaţi în spiritul muncii, al activităţii independente de veniturile părinţilor, încă de la vârste fragede. „În 1981, aveam patru ani şi jumătate şi am mers la ştrandul din Hajduszoboszlo, din Ungaria, unde nu existau chioşcuri cu băuturi. A doua zi i-am cerut tatălui meu 100 de forinţi (cam 50 de mărci, pe atunci) şi i-am promis că îi înapoiez banii seara. Am mers la supermarket şi am cumpărat sucuri şi bere. Le-am pus într-o geantă frigorifică şi le-am vândut în incinta ştrandului. Am făcut profit de 400%. Tata a fost foarte mândru de mine“, povesteşte tânărul.

„România este ţara birocraţiei!“

După ce a venit în România şi a început să lucreze cu tatăl său la ferma de la Întorsura la tot ceea ce înseamnă finanţări, structurări şi arendă, Robin s-a speriat de modul în care se procedează în România, atunci când vine vorba de plata arendei, comparativ cu modul simplu şi civilizat în care se procedează în Germania: „România este ţara birocraţiei. Nu cred că există altă ţară din Europa la fel de birocratică. Arenda este un proces neorganizat şi pentru plătitor, şi pentru arendator. Sunt oameni nervoşi acolo. Şi e normal să fie nervoşi dacă stau şi îi bate soarele în cap 10-12 ore în luna august, atunci când stau ei la rând să îşi ia arenda“. Aşa i-a venit ideea să structureze procesele la ferma lui şi a tatălui său, Agrifarm, şi „dintr-un noroc“, spune el, l-a întâlnit pe Josef – celălalt tânăr implicat în afacerea IT. Aşa a apărut firma Vis Viridis Consult, la care cei doi au devenit parteneri.

Înainte să-l întâlnească pe Josef Kalleder, Robin a căutat soluţii IT la problemele sale legate de plata arendei şi alte procese de management de la circa 30 de firme software. Nici una nu l-a întrebat exact şi clar de ce anume are nevoie, astfel că nu a găsit rezolvare a problemei cu haosul care exista la vremea aceea în legătură cu arenda.

Un informatician dedicat soluţiilor personalizate

Povestea lui Josef Kalleder pe meleaguri olteneşti începe în urmă cu mulţi ani. Tânărul (căruia prietenii îi spun Ted) este român, are 31 de ani şi provine dintr-o familie cu rădăcini în multe ţări europene. „Familia mea e originară din Austria, din oraşul Graz, mai exact. Înaintaşii mei au fost buni meseriaşi în fier forjat şi au ajuns în Sibiu, din tată în fiu. În anumite împrejurări au fost chemaţi la Craiova, pentru a face porţile de la Palatul «Jean Mihail», care găzduieşte astăzi Muzeul de Artă. Străbunicul meu este cel care a făcut porţile şi a întâlnit aici o poloneză. Ulterior, bunicul meu a întâlnit o unguroaică, iar tata a întâlnit-o pe mama (româncă – n.r.)“, a povestit tânărul antreprenor. Pasiunea lui Josef pentru computere a început încă de pe vremea când era copil. „La 11 ani am avut primul contact cu calculatoarele. Am scris primul meu program de calculator. Era un joc de acţiune cu avioane. Avusesem norocul să primesc un calculator de la prietenii mei din Germania. Azi am ajuns să fiu partener de afaceri cu un neamţ“, a spus Josef, zâmbind. “Prima discuţie cu Robin a fost despre cum să completăm automat contractele de arendă, dar obrazul meu de specialist în calculatoare îmi spunea că îmi doresc mai mult. Am stat de vorbă la fermă şi am construit soluţia pentru arendă. Apoi Robin mi-a zis: «Am o problemă şi cu tractoarele!» Şi am creat şi soluţia pentru utilaje. A apărut o problemă şi cu gestionarea terenurilor, nu existau succesiuni. Am creat şi o soluţie pentru astfel de probleme“, a explicat tânărul.

Agricultorii îşi ridică arenda pe baza unui card


Dar ce fac, mai exact, soluţiile miraculoase software create de Vis Viridis? Aplicaţia pentru automatizarea arendei, pe lângă plata cu cardul personalizat (sau fără) elimină bătaia de cap cu toate documentele firmei, „actele contabile se încheie cu un click, înregistrările contabile, declaraţiile la ANAF, inclusiv rapoartele de management“, explică Josef. Altă aplicaţie se referă la automatizarea gestiunii utilajelor, cu un plan de service (de mentenanţă), precum şi cu gestionarea activităţilor acelor utilaje. Concret, dacă o curea de transmisie care are o durată de viaţă normată ce se apropie de final, softul te informează că trebuie să schimbi piesa respectivă. Dacă nu a schimbat-o angajatul responsabil şi nu a avut loc scăderea automată din gestiune, atunci primeşte directorul fermei un SMS. O astfel de soluţie ajută fermierii mai ales în campania agricolă, când stricarea unei piese poate atrage pagube de zece ori mai mari decât piesa în sine şi decât service-ul pentru mentenanţă efectuat periodic la utilaje, mai ales înainte de a intra combina în lan, respectiv alte utilaje. Controlul combustibilului iarăşi poate fi efectuat prin acest soft, pentru a vedea fermierul dacă angajaţii fură combustibil. Robin Friedmann povesteşte cum o soluţie IT numită Managis şi creată de Vis Viridis dă posibilitatea fermierului ca prin GPS să vadă ce teren lucrează tractoarele şi combinele, dacă cumva au intrat să lucreze la vecini. Cu ajutorul unor hărţi, fermierul poate studia din birou în ce parcelă sunt utilajele, ce operaţiune este programată (fertilizare, erbicidare, arat, semănat şi altele), fiecare parcelă cu ce este cultivată etc. Harta cu suprafaţa de teren pe care o deţine respectivul fermier poate fi realizată chiar şi cu ajutorul unui telefon mobil de ultimă generaţie.

Cei doi tineri şi-au unit eforturile pentru a crea soluţii „custom made“, adică pe specificul fiecărui agricultor. Robin a venit cu experienţa germană şi cu cea de fermier, iar Josef şi-a arătat măiestria de informatician care ştie să asculte nevoile clienţilor, astfel încât au creat un produs util chiar în ferma lui Friedmann. În prezent, soluţiile IT ale tinerilor sunt utilizate în multe ferme din Dolj şi din toată ţara, iar clienţii lor fideli le aduc alţi fermieri dornici să îşi organizeze activitatea în ograda lor, după modelul occidental. Aşa se face că firma are clienţi în multe judeţe, din Dolj până la Bihor, de la Timiş şi până la Alba Iulia şi la Suceava.

Din 2012 au gândit soluţiile, iar din 2013 au intrat puternic pe piaţă, având clienţi atât în rândul investitorilor străini în agricultura românească, dar şi români care lucrează suprafeţe întinse. Echipa este, în prezent, formată din opt programatori, fiind expansiune. Tinerii caută noi talente, iar standardele de lucru la care tind cei doi parteneri de afaceri sunt foarte înalte.

Ce fac softurile create de Vis Viridis

Chiar în timpul interviului, Robin a primit un SMS. Îndreptând smartphone-ul către mine, el a explicat: „Uitaţi-vă puţin! În acest moment, unul dintre tractoarele mele a părăsit ferma. Cu astfel de soluţii software poţi şti în orice moment unde se află utilajele, cine le conduce şi ce operţiuni fac ele în câmp fără să fii acolo“.

Prima soluţie a companiei a fost aceea de automatizare a procedurilor de acordare a arendei, chiar la ferma lui Friedmann. În locul haosului care era în curtea fermierului la plata arendei, civilizaţia s-a instalat după apariţia softului respectiv. Oamenii primesc un card pe baza căruia se ridică arenda, iar cu ajutorul programului informatic se pune ordine în hârtii. Pentru unii clienţi, în loc să dureze trei luni plata arendei, procesul s-a redus la două săptămâni, iar agricultorii sunt programaţi la anumite ore, în anumite zile, ei vin cu cardul personalizat, care atestă că li s-a plătit arenda. Alt soft, numit Aquis, organizează tot ce înseamnă achiziţie de terenuri de către un fermier, în funcţie de statutul juridic al terenului, moştenitori, succesiuni, cadastru etc.

Feedback pozitiv de la clienţi

Soluţiile IT pentru agricultori s-au născut din nevoia fermierilor de a-şi organiza activităţile din fermă. Cu un soft creat de Vis Viridis, fermierii pot răsufla uşuraţi, atunci când vine vorba de plata arendei. Specialistul în software spune că un client din Dolj, care a achiziţionat o astfel de soluţie informatică de la Vis Viridis, l-a sunat pe informatician după ce a implementat soluţia în ferma sa şi i-a spus: „Bă Ted, mi-a dat o aşa senzaţie de linişte programul ăsta al tău de nici nu pot să-ţi spun!“.

„Marele avantaj al nostru este acela că Robin este fermier şi nu doar că le vorbeşte fermierilor pe limba lor, dar ştie ce nevoi au, cu ce probleme se confruntă, care sunt necesităţile lor“, a spus Josef Kalleder.

Tendinţe de dezvoltare a companiei

Prioritatea companiei este să îşi dezvolte produsul, astfel încât managementul fermei să ajungă la alt nivel. În perioada următoare, tinerii asociaţi de la Vis Viridis doresc să „facă ordine“ în documentele primăriilor, cu soluţiile informatice create de firma lor.

„Visul meu este să facem soluţii pentru agricultură, dar văd cum funcţionează satul nostru şi cum merge primăria altui sat. Este alt haos şi acolo. La primării nu există o evidenţă clară, să se vadă dacă un teren este înregistrat în arendă o dată, de două sau de trei ori la mai mulţi arendaşi“, a declarat Robin Friedmann. Pe viitor, cei doi doresc să-şi dezvolte business-ul realizând softuri pentru evidenţele primăriilor, cu investiţii care să fie amortizate rapid pentru administraţia locală. Robin şi Josef sunt în discuţii deja cu mai multe primării, iar într-o lună, două va apărea o versiune beta pe piaţă.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 24 martie 2014

Actualitate

» Bancul zilei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Ce teme cercetează sociologii din Africa la Craiova?
» Mii de vizitatori, la prima ediţie a Festivalului Apicol
» Nicu Alifantis aduce turneul “Mozaic” la Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu şi Craiova
» Olt: Pagube de 120 de miliarde de lei vechi în urma inundaţiilor de la începutul lunii
» PMP a depus astăzi listele de candidaţi pentru alegerile europarlamentare
» Antonescu a „îngheţat“, temporar, conflictele din PNL Dolj
» PDL depune din nou moţiune simplă pe tema descentralizării
» Se încinge lupta pentru postul de senator
» Elevi în vizită la IPJ Olt, cu ocazia Zilei Poliţiei Române
» Craiova: Zilele Elena Farago, la Biblioteca Judeţeană
» Fostul ministru Relu Fenechiu vrea regim semideschis în închisoare
» Traian Băsescu a avut o scurtă discuţie cu Barack Obama la Haga
» Maria Grapini a demisionat din Parlament pentru a candida la alegerile europarlamentare
» Ponta: Cred că Stelian Tănase trebuie să-şi continue activitatea la şefia TVR
» Victor Atanasie Stănculescu rămâne în închisoare
» Ponta: PSD, UNPR, PC şi UDMR vor face o propunere comună pentru şefia ASF
» Dublă lansare de carte la IPJ Dolj
» Malaysia Airlines a anunţat că zborul MH370 s-a prăbuşit în ocean şi că nu există supravieţuitori
» Elena Băsescu s-a înscris în PMP, dar a anunţat că nu va candida la alegerile europarlamentare
» Dorin Cioabă a interzis căsătoriile între minorii romi care nu au împlinit 16 ani
» Radu Mazăre, vizat din nou de DNA, în privinţa construcţia cartierului de locuinţe sociale din Constanţa
» Egipt: 529 de membri ai Fraţilor Musulmani, condamnaţi la moarte
» Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni în Oltenia şi la munte
» România aniversează zece ani de aderarea la NATO
» Fostul director al Finanţelor Mehedinţi, mutat în Alba ca urmare a implicării într-un dosar de evaziune fiscală

Local

» Autospecială a ISU, implicată în accident
» Puşcărie pe viaţă pentru uciderea şi incendierea a doi tineri
» Sondaj Eurobarometru: 60% dintre români nu fac sport sau activităţi fizice
» Mehedinţi: Bărbatul din comuna Balta care şi-a ucis soţia a murit astăzi la spital
» Cum te poţi autovota preşedinte la asociaţie
» Centrul Medical Camen, cel mai experimentat centru în ecografie din Oltenia
» Olăneşti, Govora şi Călimăneşti, în topul staţiunilor preferate de pensionarii din Vâlcea
» România va participa pentru prima dată cu un stand naţional la Târgul de carte de la New York
» Vâlcea: Minore racolate din centre de plasament pentru prostituţie
» Vâlcean arestat pentru trafic de minori

Dolj

» Adolescentele se mărită să scape de traiul de acasă

Sport

» Din „Groapă“ se vede Europa
» Florin Dumitru: Putem să câştigăm la Bistriţa
» Încă unu şi-au scăpat
» Cel mai drastic eşec pentru baschetbaliştii craioveni
» Vâlcea, eşec de la punctul cu var
» Pele a trezit gaşca din Bănie
» Fotbal – Răchită, noul antrenor secund al naţionalei României
» Fotbal: România U17 – Belgia U17, scor 0-0, în Turul de Elită

Bani & Afaceri

» Comisia Europeană vrea să lupte împotriva falselor produse bio

Sanatate

» Controale încrucişate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu

Educatie

» Criză de consilieri şcolari în Oltenia

Magazin

» Horoscop

Top