22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe fonduri europene mai pot fi accesate de IMM-uri

Ce fonduri europene mai pot fi accesate de IMM-uri

http://www.youtube.com/watch?v=FofuZLkV3oQ

Cererile de finanţare prin PNDR vor putea fi depuse şi online, iar tinerii întreprinzători pot accesa în continuare cei 10.000 de euro de la stat sau pot obţine finanţări pe programul „Start“.

Corpul Experţilor Contabili şi al Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), Filiala Dolj, a organizat ieri un seminar destinat accesului întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) la finanţări structurale. „Au fost invitaţi reprezentanţi care mai gestionează fondurile structurale active, cum ar fi Oficiul Teritorial pentru IMM-uri şi Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Am invitat şi experţii noştri, care au PFA-uri, dar şi IMM-uri care sunt membre ale Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj“, a spus Florin Lascu, directorul executiv al CECCAR Dolj.

Programul „Star“ şi ajutorul de 10.000 de euro încă sunt active

Măsurile de sprijin pentru tinerii întreprinzători sunt active şi anul acesta. Tinerii de până în 35 de ani, care nu au avut niciodată afaceri pot să acceseze în continuare 10.000 de euro de la stat, dacă îşi înfiinţează firme de debutanţi, aşa-zisele SRL-D şi dacă au un plan de afaceri viabil, precum şi o cofinanţare egală cu suma pe care o ia de la stat cu titlu gratuit. De asemenea, programul „Start“ este încă activ pentru IMM-urile „tinere“.
„IMM-urile mai pot să acceseze programul «Start» pentru tinerii întreprinzători şi mai este deschisă linia pentru SRL-D-uri. Programul «Start» presupune finanţarea celor mai bune planuri de afaceri ale întreprinzătorilor din întreprinderi care nu au împlinit încă, doi ani de activitate. Se finanţează 80%, iar 20% este contribuţia proprie a solicitantului. TVA-ul este cheltuială neeligibilă, ca şi în cazul tuturor proiectelor. Maximul finanţat este de 100.000 de lei“, a declarat Leontin Braşoveanu, consilier în cadrul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri Craiova (OTIMMC). El a spus că cererile din partea potenţialilor beneficiari sunt foarte multe, pentru sume mai mari decât finanţările, iar, în 2014, au fost, poate, cele mai multe cereri depuse. Bugetele se cheltuiesc integral în fiecare an şi doar în doi ani de la debutul programului şi până acum au fost suplimentate bugetele, ca urmare a cererilor depuse. Nu există limită de vârstă a beneficiarilor programului „Start“.

Va apărea o finanţare echivalentă cu Măsura 121

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) nu a fost încă aprobat pentru perioada 2014-2020, dar s-a schiţat un draft de program care este supus aprobării. Prezent la eveniment, Alexandru Gherghe, expert în cadrul Oficiului Judeţean de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit Dolj, a precizat: „Programul de Dezvoltare Rurală 2014-2020 are alocată o sumă 8,1 miliarde de euro nerambursabili, la care se adaugă cofinanţarea Guvernului României. Ca noutăţi, acest program, spre deosebire de cel din 2007-2013, ar fi unele aspecte referitoare la simplificarea depunerii cererilor de finanţare, prin facilitarea depunerii online a acestor cereri“.
Altă noutate ar fi aceea că se mai pregăteşte o măsură nouă pe PNDR, similară cu fosta 121 „Modernizarea de ferme, echipamente şi utilaje“, la care beneficiari pot fi tot fermierii, grupurile de producători şi institutele de cercetare. „Ponderea finanţării nerambursabile va fi de 50% din proiect, dar nu mai mult de un milion de euro pe proiect“, a mai spus Alexandru Gherghe.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri continuă

Pentru programul 2014-2020 va continua măsura de sprijinire a instalării tinerilor fermieri. Pot accesa fondurile fermierii de până în maximum 40 de ani, ca şi până acum, iar sprijinul acordat va fi tot de până la 15.000 de euro. Noutatea care se discută să se aplice este aceea că sumele care se restituie de cei care nu duc la îndeplinire planul de afaceri aşa cum a fost el aprobat vor fi obligaţi să restituie sumele proporţional cu ceea ce nu au îndeplinit din proiect. Până acum, dacă tânărul fermier beneficiar nu îndeplinea fie şi o mică parte din proiect, atunci era nevoit să restituie întreaga sumă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS