3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriZeci de angajaţi în construcţii, trimişi în şomaj

Zeci de angajaţi în construcţii, trimişi în şomaj

Din cauză că nu şi-au primit salariile de cinci luni, o parte din angajaţii TMUCB Craiova ar fi renunţat la locul de muncă. „Mulţi oameni nu mai suportă să stea fără bani şi şi-au dat demisia!“, a spus un angajat al firmei. Disponibilizările curg şir în construcţii, chiar şi luna viitoare.

Firmele din construcţii au ajuns la limita răbdării. Ele trimit angajaţii în şomaj sau sunt nevoite să apeleze la diverse tertipuri pentru a supravieţui. Societăţile contactate de GdS spun, la unison, că au ajuns în această situaţie din cauză că instituţiile statului pentru care au executat lucrări firmele respective nu îşi onorează obligaţiile contractuale, şi pun „pe butuci“ companiile de construcţii care lucrează cu statul. Oamenii angajaţi la aceste firme muncesc fără salarii de luni bune şi cer disperaţi ajutorul mass-media, pentru că au copii de hrănit acasă.

Încep demisiile la TMUCB Craiova, după cinci luni fără salarii

Angajaţii de la TMUCB Craiova – unitatea de la Işalniţa – renunţă, treptat, la locurile de muncă, din cauză că nu mai suportă să meargă luni în şir la serviciu, să muncească, dar să nu primească nici un ban pentru activitatea prestată.
Situaţia lor s-a înrăutăţit şi mai mult în ultimele două săptămâni, de când au fost trimişi acasă pentru că au avut curajul să protesteze faţă de faptul că nu şi-au încasat salariile de cinci luni, situaţie prezentată atunci în GdS. În acest timp, angajaţii de acolo au început să-şi piardă locurile de muncă, unii preferând şomajul, alţii demisia. Deşi directorul unităţii, Ion Şerban, promisese că le va plăti unul dintre salariile restante până vinerea trecută, unii dintre oamenii care lucrează la Işalniţa spun că nu au încasat nici un ban până acum. Sătui de promisiunile deşarte ale conducerii şi de lipsa salariilor pe atâtea luni în urmă, angajaţii de la TMUCB au răbufnit, ieri, din nou. „Au dat doar o jumătate din salariul pe luna septembrie şi doar la o parte din oameni. Nu a primit toată lumea nici măcar acea jumătate de salariu. Vă daţi seama cât e de greu… Mulţi angajaţi nu mai suportă să stea fără bani şi şi-au dat demisia! Nu ştiu exact câţi, dar sunt mai mult de zece. Au început oamenii să plece… Mulţi vor să intre în şomaj“, a precizat un angajat al firmei de construcţii amintite.

Directorul spune că nu ştie de demisii

Managerul TMUCB Craiova, Ion Şerban, a declarat că nu ştia că oamenii au început să renunţe la locul de muncă de la societate, din cauză că nu li s-au plătit salariile de cinci luni. De asemenea, şeful firmei de construcţii nu avea habar nici de faptul că doar o parte dintre angajaţi şi-au primit acea jumătate de salariu pe luna septembrie. „Nu ştiu nimic despre demisii! Am să verific atunci când ajung la firmă. Acum sunt pe drum, să încerc să încasez bani de la cei care ne datorează, ca să plătesc salariile oamenilor. Le-am plătit jumătate dintr-un salariu, dar nu ştiam că nu au primit toţi oamenii aceşti bani. Lăsaţi-mă să verific situaţia şi vorbim mâine dimineaţă!“, a spus Ion Şerban, la telefon. Întrebat de ce s-a ajuns în situaţia de a-şi pierde oamenii locurile de muncă, directorul TMUCB Craiova a declarat: „O să le dau săptămâna viitoare mai mulţi bani, că am promisiuni de la mai mulţi clienţi care au să ne plătească sume mari. Eu lupt să nu-şi piardă oamenii locurile de muncă, pentru că avem comenzi, contracte, şi încep lucrurile să meargă pe piaţă“.
Angajaţii societăţii sunt sătui de vorbele directorului. Ei spun că demisiile lor sunt depuse la şefii de la Işalniţa. „Nu mai credem în promisiuni, după atâta vreme! Ne amână de la o săptămână la alta, dar mulţi dintre angajaţi nu au încasat nici un ban de cinci luni“, a arătat un salariat al unităţii.
La punctul de lucru al TMUCB de la Işalniţa muncesc aproximativ 50 de oameni, cei mai mulţi dintre ei fiind lăcătuşi, sudori sau muncitori necalificaţi. Salariile nete ale oamenilor pornesc de la 1.200 de lei şi ajung până la 1.700 de lei, în cazul şefilor de echipe.
În urmă cu două săptămâni, când angajaţii au fost trimişi acasă de către conducerea societăţii, managerul Ion Şerban declara pentru GdS că situaţia dificilă a companiei este cauzată de faptul că o regie de stat din Mehedinţi nu a plătit către TMUCB Craiova circa două milioane de lei, fapt pentru care firma de construcţii din Bănie s-ar afla în imposibilitatea de a plăti oamenilor salariile. Totuşi, conducerea susţine că a încasat bani de la clienţi în intervalul în care nu erau achitate salariile, dar a preferat să plătească o parte dintre furnizori, pentru a nu-şi pierde furnizorii de materiale.

Firma ar putea fi amendată cu până la 10.000 de lei

În România, legislaţia obligă societăţile să plătească mai întâi salariile angajaţilor şi apoi să-şi achite alte obligaţii contractuale.
Salariaţii TMUCB Craiova au sesizat, mai de mult, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj în legătură cu faptul că nu şi-au primit salariile cuvenite pe multe luni. Instituţia poate amenda societatea cu sume între 5.000 şi 10.000 de lei, pentru neplata lefurile oamenilor. „Cei de la TMUCB Craiova se află în blocaj financiar. Ei nu au dat dovadă de rea-voinţă, ci pur şi simplu au blocaje de plăţi. Noi i-am păsuit, i-am îndrumat să le plătească oamenilor salariile, dar… Nu vânăm sancţiunea, ci vrem doar să le plătească oamenilor salariile“, a explicat inspectorul-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora.

TCIF a trimis în şomaj 70 de angajaţi

În ultima perioadă, şi alte firme doljene din domeniul construcţiilor au avut probleme cu plata la zi a salariilor, tot din cauză că statul, prin diverse instituţii publice, întârzie achitarea sumelor cuvenite către firmele de construcţii. Este vorba despre TCIF Craiova, care mai are şi acum salarii restante din luna noiembrie şi a care a fost nevoită să trimită zeci de angajaţi în şomaj. „TCIF a trimis în şomaj 70 de oameni, pe finalul anului 2013. Acum se întâmplă un paradox: am chemat o parte dintre oameni din şomaj, avem lucrări, dar nu mai avem bani de motorină, din cauză că arieratele statului către noi nu au fost plătite nici până acum. Statul nu îşi plăteşte arieratele către firme şi ne îngroapă pe toţi! Eu sunt în CFS (concediu fără salariu) din ianuarie, pentru că mi-e ruşine, pur şi simplu, că nu pot fi date salariile oamenilor“, a declarat Mihai Negru, liderul sindical de la TCIF Craiova.

Sunt programate disponibilizări de la firme din construcţii

GdS prezenta recent şi situaţia angajaţilor de la TMUCB Bucureşti, punctul de lucru Craiova, care nu îşi încasaseră drepturile băneşti de două săptămâni şi au întrerupt lucrul mergând la ITM Dolj pentru a depune diverse sesizări. La câteva săptămâni de la protest, câţiva angajaţi ai firmei cărora le-au expirat contractele de muncă încheiate pe perioadă determinată au fost lăsaţi acasă, în sensul că nu le-au mai fost prelungite contractele de muncă, unii dintre ei îngroşând rândul şomerilor.
Întrebând autorităţile statului dacă mai sunt programate disponibilizări de la cele două firme sau de la alte societăţi din domeniul construcţiilor, respectiv dacă există noi şomeri din acest domeniu de activitate, Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj ne-a răspuns ieri că o firmă din Dolj are în plan disponibilizarea a 60 de oameni, începând cu luna martie, fără a preciza despre ce societate este vorba. „Vă transmitem că o societate din judeţ, din domeniul construcţiilor, a notificat AJOFM Dolj cu privire la concedierea colectivă a 60 de persoane. Aceste concedieri sunt preconizate pentru luna martie 2014“. Firma respectivă are probleme deosebite, din moment ce în sezonul în care construcţiile ar trebui să demareze, ea îşi concediază 60 de angajaţi.

Ce trebuie să ştie persoanele care nu şi-au încasat salariile de mai multe luni:

– doar societatea poate decide trimiterea în şomaj a unor angajaţi, invocând diverse motive;
– angajaţii unei firme care îşi dau demisia nu mai beneficiază de ajutor de şomaj, potrivit legislaţiei româneşti;
– cei care nu şi-au primit salariile de luni întregi pot face mai întâi reclamaţie la ITM Dolj (anonim sau nu);
– dacă oamenii nu îşi primesc salariile restante nici pe cale amiabilă, nici după un eventual control al ITM, atunci pot acţiona societatea în instanţă, la Tribunalul Dolj sau la tribunalul pe raza căruia se află domiciliul angajatului sau angajaţilor;
– în ultimă instanţă, angajaţii care nu şi-au primit de luni întregi drepturile salariale pot să ceară în instanţă insolvenţa societăţii care îi are ca angajaţi, dar nu îşi respectă contractele încheiate cu ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS