17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCât mai costă un apartament în Oltenia

Cât mai costă un apartament în Oltenia

În judeţele din Oltenia, preţurile apartamentelor vechi sunt uşor diferite. Aflaţi din GdS care a fost valoarea medie de tranzacţionare a unei locuinţe şi cu cât se estimează că va mai scădea preţul apartamentelor în 2014.

Preţurile locuinţelor se află pe un uşor trend descendent, dar vor reuşi să-şi vândă proprietăţile aceia care cer preţul corect de la potenţialii cumpărători. Pe o piaţă cu tranzacţii puţine, „apartamentele la care corespunde calitatea cu preţul cerut se vând cel mai bine“, a declarat pentru GdS, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu.

De ce nu scad cu mult preţurile la apartamentele noi

Deşi ne aflăm în plină criză, preţurile apartamentelor din această zonă a ţării nu au scăzut spectaculos, iar datele statistice pe care le vom prezenta în continuare confirmă acest aspect. „Trendul pe piaţa rezidenţială este de stagnare. Studiile arată că în Craiova există o cerere latentă pentru 50 de apartamente noi pe an. Atâta timp cât există cerere, preţurile nu scad! La apartamentele noi, preţurile nu pot să mai scadă mult. Acum, preţurile sunt între 700 şi 1.000 de euro pe metrul pătrat“, a declarat Cristian Clenciu.
Cererea pentru apartamentele vechi se menţine, pentru că populaţia nu îşi permite locuinţe noi. De altfel, o analiză a datelor din piaţa imobiliară arată că tinerii, în special, s-au încadrat să cumpere locuinţe vechi, mai ales apartamente cu două camere.

Cu cât s-a vândut o locuinţă în fiecare municipiu mare din Oltenia

Se observă diferenţe de preţuri între sumele cerute de proprietarii de imobile şi preţurile efective de tranzacţionare. Tinerii care au cumpărat locuinţe prin Programul „Prima Casă“ au plătit sume diferite pe imobilele achiziţionate prin credit bancar, garantat de stat.
Gheorghe Lăpădat, directorul filialei Craiova a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) – instituţie care a garantat creditele tinerilor care s-au împrumutat prin „Prima Casă“ – a precizat care este profilul cumpărătorului de locuinţă prin programul „Prima Casă“ şi care este valoarea medie a împrumuturilor efectuate pentru locuinţe astfel achiziţionate: „71% din locuinţe sunt construite înainte de 1 ianuarie 2008 şi 29% după 1 ianuarie 2008, iar circa 60% dintre aplicanţi au vârsta de până la 35 de ani. Finanţarea medie în Oltenia este de 31.625 de euro (pe locuinţă – n.r.)“.
Potrivit statisticilor puse la dispoziţie de filiala din Craiova a FNGCIMM, în Dolj, în special în Craiova, valoarea medie a finanţărilor prin „Prima Casă“ este de 34.526 de euro pe locuinţă, cu mult peste media pe Oltenia. Apartamentele din Râmnicu Vâlcea s-au vândut, în medie, cu 32.222 de euro prin „Prima Casă“, cele din Târgu Jiu au ajuns la 28.541 de euro pe locuinţă, iar cele din Drobeta Turnu Severin au avut o finanţare medie de 27.777 de euro pe locuinţă. Cele mai ieftine apartamente au fost cele din Slatina. În evidenţele Fondului figurează finanţări acordate pentru cumpărarea de apartamente prin „Prima Casă“ de 25.000 de euro pe locuinţă, în medie. Tinerii care au cumpărat o locuinţă prin credit de la bancă şi cu garanţii de la stat au fost obligaţi să acorde un avans de 5% din preţul imobilului. Aşadar, preţurile medii finale cu care s-au tranzacţionat apartamentele în ultima perioadă sunt mai mari cu 5% decât finanţările propriu-zise, prezentate mai sus.

Cele mai multe locuinţe cumpărate prin „Prima casă“ sunt cu două camere

În toate judeţele Olteniei au fost achiziţionate, până acum, 5.660 de locuinţe prin „Prima Casă“, iar valoarea totală a finanţărilor acordate de băncile comerciale pentru asemenea locuinţe a fost de 179 de milioane de euro.
Reprezentantul FNGCIMM a precizat că din datele statistice reiese că „din totalul garanţiilor acordate în Oltenia, 50% reprezintă garanţiile pentru locuinţe cu două camere, 30% garanţiile pentru locuinţe cu trei camere, 11% reprezintă garanţiile pentru locuinţe cu o cameră, iar 9% reprezintă achiziţia de locuinţe compuse din patru – cinci camere, case nou construite şi promisiunile de garantare“.
Cu toate aceste garanţii pe care le acordă statul, au existat persoane care nu şi-au mai putut plăti ratele la astfel de credite pentru locuinţe, în locul lor fiind executate garanţiile Fondului, dar astfel de cazuri sunt destul de rare, spun specialiştii. „Rata de default în Oltenia, regăsită şi la nivel naţional, este nesemnificativă, respectiv de sub 1%“, a explicat Gheorghe Lăpădat.
Cele mai multe locuinţe s-au cumpărat pe varianta a cincea a Programului „Prima Casă“, în anul 2013, chiar dacă de la Prima Casă 4 încoace garanţia statului este de 50% din valoarea creditului, iar restul de 50% este riscul băncii.

Cum sunt preţurile la „Prima Casă“ în comparaţie cu preţul pieţei

În Craiova, cele mai multe apartamente cumpărate de tineri prin „Prima Casă“ au fost cele cu două camere şi mai ştim că preţurile medii reale de tranzacţionare pe Dolj au fost de 34.526 de euro. Unii spun că aceste preţuri sunt mai mari decât ale pieţei, alţii contrazic cu argumente această ipoteză. „Cam ceea ce câştigi prin dobânda mai mică a creditelor pentru «Prima Casă» pierzi ulterior la preţul locuinţei, care poate fi mai mare, pentru că proprietarul este încurajat de faptul că îşi va primi integral banii“, a spus un tânăr craiovean.
Coroborat şi cu preţurile cerute de proprietarii de locuinţe, prin anunţurile din GdS, reiese că, cel puţin la două camere, la momentul acesta se observă că sunt mai mici preţurile cerute decât valoarea medie a unei tranzacţii prin „Prima Casă“ deja efectuată. Potrivit anunţurilor date de proprietari, marţi, în GdS, pe apartamente cu două camere semidecomandate în Corniţoiu se cereau între 32.000 şi 35.000 de euro, în zona Rotonda, proprietarul cerea 29.000 de euro, în zona Pelendava – două decomandate ar face 30.000 de euro, iar în zona Billa, tot pentru două decomandate se cereau 32.000 de euro. Contează foarte mult şi zona în care se situează locuinţa. La trei camere, preţurile variază destul de mult. Tot la anunţurile publicate în GdS, proprietari din cartierul 1 Mai cer 45.000 de euro pe trei camere decomandate, în Rovine cer între 41.000 şi 48.000 de euro, iar în acelaşi cartier, un apartament similar, dar la „urgenţă“ este scos la vânzare cu 43.000 de euro. Într-o altă zonă a Craiovei, în Corniţoiu, tot trei camere decomandate sunt scoase la vânzare cu 46.000 de euro, pe când pe la Pelendava se cer doar 42.000 de euro, iar în Brazdă – 43.000 de euro. În Craioviţa se găsesc printre cele mai ieftine apartamente: pe trei camere se solicită 35.000 de euro.

Apartamentele vechi se vând cu preţuri între 600 şi 800 de euro pe metrul pătrat

Un evaluator din Craiova spune că preţul de piaţă al unui apartament depinde de calitatea locuinţei, de zonă, de finisaje şi de alte elemente. În prezent, apartamentele vechi din Craiova se evaluează la preţuri între 600 şi 800 de euro pe metrul pătrat, această ultimă valoare fiind specifică locuinţelor de lux şi din zona centrală. Având în vedere că un apartament cu două camere are, în medie, 50 de metri pătraţi, un calcul matematic simplu ne arată că, la un evaluator, valoarea medie de piaţă a unei astfel de locuinţe ar fi de 35.000 de euro (700 de euro pe metrul pătrat, înmulţit cu suprafaţa de 50 de metri pătraţi a unei locuinţe cu două camere). La trei camere, potrivit evaluatorului, media valorii de piaţă ar fi de 45.500 de euro, calculată grosso modo (700 de euro/mp x 65 mp), doar ca putere a exemplului. Deci dacă raportăm la preţurile medii ale pieţei, calculate de evaluatorul craiovean, preţurile medii ale apartamentelor prin „Prima Casă“ nu sunt aşa de mari. Practic, se observă că preţurile locuinţelor nu au scăzut cu mult în ultimii ani, ba chiar la unele tipuri de locuinţe ele se menţin în acelaşi grafic de prin 2012 încoace.

Care va fi trendul preţului locuinţelor din Craiova în 2014

Cristian Clenciu spune că în 2014, „preţurile locuinţelor vechi vor avea o uşoară scădere, de 3-5%, până la sfârşitul anului. Anul trecut, scăderea preţurilor a fost cuprinsă între 5 şi 7%, din analizele efectuate. La locuinţele noi, scăderea ar putea fi de până la 5%. Se pare că s-a ajuns la o limită inferioară, unde costul de construire este foarte apropiat de preţul de vânzare“. Preşedintele ARAI a menţionat că atâta timp cât potenţialii cumpărători nu se încadrează să achiziţioneze locuinţe noi, atunci cerea se va duce către apartamentele vechi. „Atâta timp cât există cerere pentru locuinţele vechi, preţurile nu se vor duce foarte mult în jos“, a arătat Clenciu. Preţurile vor scădea foarte uşor şi pentru că proprie tarii ţin şi cu dinţii la bunurile lor şi la valorile „aruncate“ în piaţă, dar şi pentru că mai devreme sau mai târziu, locuinţele lor vor fi cumpărate sigur de către cineva, pentru că „sentimentul de a fi proprietar este foarte dezvoltat în România“. Dacă în anii anteriori, durata medie de vânzare a unei locuinţe în Craiova era de patru – şase luni, specialistul imobiliar contactat de GdS spune că în prezent, un proprietar stă între patru şi opt luni până când îşi vinde apartamentul. Cu toate acestea, preţurile apartamentelor nu mai scad vertiginos.

Finanţarea totală acordată (valoarea creditelor) pe fiecare judeţ din Oltenia*

Judeţ                                  Număr garanţii                         Valoare finanţare
                                                                                                 (euro)
Dolj                                                    2.850                            98.400.000
Vâlcea                                                  990                            31.900.000
Olt                                                          800                            20.000.000
Mehedinţi                                             540                            15.000.000
Gorj                                                       480                            13.700.000
Total                                                  5.660                          179.000.000
*Date furnizate de FNGCIMM, filiala Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS