Acasă Bani & Afaceri Legea de limitare a tranzacţiilor în numerar şi reducere a comisioanelor urmează...

Legea de limitare a tranzacţiilor în numerar şi reducere a comisioanelor urmează să fie aprobată săptămâna viitoare

Proiectul de lege privind limitarea tranzacţiilor în numerar şi reducerea comisioanelor bancare va fi aprobat de Guvern probabil săptămâna viitoare, a anunţat astăzi premierul Victor Ponta, precizând că a avut o nouă discuţie pe această temă cu ministrul Finanţelor, informează Mediafax.ro. „Am discutat din nou cu ministrul de Finanţe şi, probabil săptămâna viitoare, ca proiect de lege, vom veni cu acea iniţiativă prin care, pe de-o parte, se limitează tranzacţiile în numerar la 10.000 lei, dar în paralel cu plafonarea comisioanelor bancare, în aşa fel încât oamenii să nu piardă nimic, iar băncile, care o să aibă rulaj mai mare, să nu îşi crească neapărat profitul pe seama oamenilor, ci să fie un mod de combatere a evaziunii fiscale, dar şi de sprijin pentru populaţie care să nu afecteze băncile”, a spus Ponta în şedinţa de Guvern.

Premierul a anunţat ieri că tranzacţiile în numerar vor fi limitate concomitent cu reducerea comisioanelor bancare, dar nu prin ordonanţă, ci prin lege, iar băncile trebuie să fie de acord cu această măsură, mai ales că vor câştiga prin creşterea numărului de tranzacţii.

Aprobarea celor două măsuri prin proiect de lege presupune că acestea vor fi aplicate doar după ce actul este adoptat şi de către Parlament, nu doar de Guvern, şi promulgat de preşedinte, nu imediat cum s-ar fi întâmplat dacă erau promovate prin ordonanţă de urgenţă. În Parlament, proiectul poate fi însă şi modificat faţă de forma aprobată de Guvern, înainte să fie aplicat.

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care releva că Guvernul intenţionează să interzică plata în numerar pentru cumpărările de terenuri, case şi maşini, indiferent de valoarea acestora, în caz contrar atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul riscând o amendă de 20% din valoarea tranzacţiei.

Lucrează la Gazeta de Sud din 2005 şi este de profesie traducător. Ca redactor online este la curent cu tot ce se întâmplă în țară, dar şi în afara ei. Consideră că cea mai mare provocare este să informeze corect, obiectiv şi la timp.
Exit mobile version