27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTVA la încasare a devenit opţional. Cum procedează firmele

TVA la încasare a devenit opţional. Cum procedează firmele

Firmele care doresc să nu mai aplice sistemul de plată a TVA la stat în momentul încasării facturii şi vor să revină la plata acestei taxe în momentul în care societatea emite factura pot depune oricând în cursul anului 2014 o cerere la Fisc.

De la 1 ianuarie 2014 nu mai este obligatoriu pentru o firmă cu afaceri anuale de până la 2.250.000 de lei (500.000 de euro) să aplice sistemul de TVA la încasarea facturii, ci, prin OUG nr. 111/2013, TVA la încasarea facturii a devenit opţional. Astfel, în mediul de afaceri apar trei categorii de firme, în funcţie de dimensiunea cifrei de afaceri şi în funcţie de opţiunea fiecărei entităţi economice, după cum urmează: firme care depăşesc plafonul de 2.250.000 de lei; firme care nu depăşesc plafonul, dar vor să rămână plătitoare de TVA la încasarea facturii; firme care nu depăşesc plafonul, dar optează pentru ieşirea din acest sistem şi revenirea la achitarea TVA către stat atunci când emit factura.

Ce trebuie să facă firmele

Legislaţia este similară pentru acele companii care în decursul anului anterior au făcut afaceri ce au depăşit plafonul de 2.250.000 de lei al cifrei de afaceri. Respectivele societăţi sunt obligate să anunţe acest lucru la organismele ANAF.
„Cei care au depăşit plafonul de 2.250.000 de lei sunt obligaţi să depună o notificare la Finanţe, pentru ieşirea din sistemul de plată a TVA la încasare, notificare ce trebuie făcută până la data de 25 ianuarie 2014“, a declarat directorul executiv al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu.
Societăţile care nu au depăşit plafonul cifrei de afaceri stabilit de lege, dar care doresc să rămână în continuare drept plătitoare de TVA la încasarea facturii nu trebuie să facă nimic. Dacă Finanţele nu primesc nici o solicitare de la astfel de agenţi economici, atunci se înţelege că opţiunea companiei a fost pentru continuarea sistemului la fel ca anul trecut.
Ultima categorie de firme – acelea care nu au depăşit plafonul, dar doresc să plătească TVA atunci când emit factura către clienţi şi nu atunci când o încasează – „pot să opteze pentru ieşirea din sistem oricând în cursul anului 2014, dar opţiunea se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare perioadei fiscale, care este trimestrul sau luna“, a mai declarat directorul Mihai Antonescu. Cu alte cuvinte, firma care are ca termen pentru plata taxei pe valoarea adăugată trimestrul va trece la sistemul obişnuit de TVA la emiterea facturii în luna imediat următoare, după ce se încheie trimestrul de plată. Dacă perioada de raportare şi de plată a TVA este lună de lună, atunci o societate redevine plătitoare de TVA la emiterea facturii în luna imediat următoare celei în care depune opţiunea la Fisc.

Plata TVA la încasarea facturii a creat „tabere“ în rândul firmelor

Deşi pentru firmele mici ar fi fost mană cerească să plătească la stat TVA aunci când au şi încasat banii de la clienţi, din practica anului trecut a reieşit că sistemul de TVA la încasarea facturii i-a încurcat pe mulţi.
„Vor ieşi multe firme de la sistemul de plată a TVA la încasarea facturii, pentru că firmelor mari nu le convine să introducă în lanţul lor, la trei luni, pe furnizorii mici care plătesc TVA la încasare. Există şi firme mici, care fac afaceri tot cu firme mici, care nu depăşesc plafonul, şi care vor prefera să rămână cu TVA la încasare, pentru că este în avantajul lor“, spun reprezentanţii Fiscului doljean.
Adevărate „scurtcircuite“ s-au produs între firmele mari şi cele mici, culminând cu faptul că primele nu au mai dorit să facă afaceri cu societăţile mici (în calitate de furnizori), pentru că, indiferent de înţelegerile dintre ele, exigibilitatea TVA intervenea la 90 de zile de la emiterea facturii, dacă nu era plătită factura în acel interval de trei luni.
În situaţia în care firma mare era furnizor pentru societatea mică, atunci societatea mică avea drept de deducere a TVA doar în momentul în care făcea plata către furnizor, astfel că situaţia aceasta era dificil de suportat de societăţile mici.
Potrivit directorului executiv al DGRFP Craiova, la nivelul judeţului Dolj, existau înregistrate 9.220 de firme plătitoare de TVA la încasarea facturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS