6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVeniturile și cheltuielile României în 2013

Veniturile și cheltuielile României în 2013

Potrivit Ministerului Finanţelor, veniturile bugetului general consolidat au totalizat 182,6 miliarde lei (29,2% din PIB) în primele 11 luni ale anului 2013 şi au fost cu 4,1% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, se menționează într-o analiză făcută de Mediafax. Încasările din impozitul pe profit au urcat cu 1,2% faţă de perioada similară din 2012, iar cele din impozitul pe venit cu 7,9%, datorită creşterii veniturilor salariale ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar, a creşterii punctului de pensie şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013 şi, respectiv, 1 iulie 2013.

Totodată, veniturile din TVA au crescut cu 4%, în timp ce veniturile din accize au fost mai mari cu 3,4%, influenţate de majorarea accizei la motorină, bere şi ţigarete, precum şi de cursul de schimb luat în calcul la plata taxelor.

Potrivit Mediafax, creşteri semnificative au fost înregistrate la veniturile din dividende (+194,64 milioane de lei), taxa pe utilizarea bunurilor (+907,8 milioane de lei lei, în principal datorită încasării taxelor de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio), precum şi din sumele din vânzarea certificatelor de emisie (+125,6 milioane de lei). De asemenea, încasările din contribuţiile de asigurări sociale au fost mai mari cu 5%, susţinute de creşterea veniturilor salariale.

Și la nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent, la veniturile din impozite şi taxe pe proprietate (+6,2 %) şi la venituri nefiscale (+4,2%).

Totodată, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 192,4 miliarde lei (30,8% din PIB), au crescut în termeni nominali cu 3,3% faţă de primele 11 luni din anul precedent, dar ca pondere în PIB au scăzut cu 0,9 puncte procentuale. Cheltuielile de personal au crescut cu 13,6%, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar şi a plăţii obligaţiilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut, de asemenea, cu 11,3%, ca urmare a masurilor legislative şi a resurselor alocate în scopul plăţii arieratelor de către administrațiile locale, precum şi pentru plata arieratelor la spitale. Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 25,3 miliarde lei, respectiv 4,05% din PIB.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS