16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriANAF a schimbat regulile pentru marii contribuabili

ANAF a schimbat regulile pentru marii contribuabili

De la 1 ianuarie 2014, unele firme mici vor intra în categoria firmelor mijlocii, iar altele vor deveni mari contribuabili şi îşi vor achita impozitele şi taxele direct la Bucureşti. Alte firme revin la Fiscul local, mulţumite că nu mai bat drumul până în Capitală, ca să obţină un banal certificat. „Spuma“ economiei locale se raportează direct la ANAF. La Dolj se fac bani grei din jocuri de noroc şi pariuri.

Fiscul a modificat criteriile prin care o firmă este declarată contribuabil mijlociu şi contribuabil mare, astfel că multe firme fac rocada în ceea ce priveşte locul în care îşi achită obligaţiile fiscale, precum şi organul fiscal care controlează respectivele societăţi. Prin două ordine emise de preşedintele ANAF în luna noiembrie, prin care se introduc două criterii ce trebuie îndeplinite de firmele care devin, în accepţiunea Fiscului, „contribuabili mijlocii şi contribuabili mari“, criterii care sunt: volumul obligaţiilor fiscale datorate, declarate de către contribuabili; cifra de afaceri raportată în situaţiile financiare încheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui în care se efectuează actualizarea. Fiecare dintre cei doi indicatori are o pondere de 50% în calculul formulei care stabileşte din ce categorie face parte contribuabilul respectiv.
La prima vedere, nu ar fi cine ştie ce modificare, dar aceasta schimbă radical relaţia firmei cu organul fiscal, precum şi locul în care se achită impozitele şi taxele. Pe site-ul ANAF (secţiunea „Informaţii publice“) au fost publicate recent listele cu firmele care vor fi contribuabili mijlocii şi mari din 2014. Astfel, în Dolj vor fi peste 500 de firme încadrate la contribuabili mijlocii, iar firmele cele mai mari cu afacerile cele mai importante sunt în număr de 36.
„Firmele declarate de la mici contribuabili la mijlocii vor plăti impozitele tot la Dolj, dar vor trece la alt compartiment din cadrul Fiscului judeţean. Cei care trec în categoria «mari contribuabili» vor trimite raportările la Bucureşti, la Direcţia Generală Mari Contribuabili din cadrul ANAF şi tot acolo vor plăti impozitele. În Dolj, sunt unele firme care devin mari contribuabili, dar sunt şi altele care revin la Dolj, redevenind mijlocii. În schimb, sunt foarte multe firme care devin contribuabili mijlocii. Pe site-ul ANAF se găsesc listele cu toate firmele din Oltenia şi din ţară care trec la contribuabili mijlocii şi mari“, a declarat pentru GdS, Mihai Antonescu, directorul executiv al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Craiova.
Până acum erau patru criterii de care Fiscul ţinea cont în stabilirea contribuabililor mijlocii şi mari, iar indicatorii respectivi erau calculaţi pe doi ani consecutivi. Statul ţinea cont de obligaţiile fiscale datorate, veniturile din exploatare, volumul cheltuielilor cu personalul şi de volumul activelor corporale şi necorporale din companie, dar fiecare dintre aceste criterii avea o pondere diferită în formula de bază, care stabilea mărimea contribuabilului.
Referitor la insolvenţă, prevederile care rămân în vigoare anul viitor sunt următoarele: rămân în categoria contribuabililor mijlocii acele firme care au domiciliul fiscal pe raza fiecărui judeţ, aflaţi în procedura insolvenţei, care au creanţe fiscale mai mari de trei milioane de lei.

Marii contribuabili – cele mai tari afaceri

Din 2014, se schimbă lista cu marii contribuabili doljeni. Noua listă cuprinde 36 de societăţi cu cele mai mari cifre de afaceri, dar şi cu cele mai mari impozite, taxe şi contribuţii plătite la stat. Potrivit listei publicate de ANAF, câteva dintre domeniile de activitate în care activează cele mai mari firme doljene sunt: jocuri de noroc, energie, industria auto, industria producătoare de generatoare şi motoare, construcţii, industria alimentară, comerţ, distribuţie etc. Dacă ne uităm pe lista firmelor cu cele mai bune rezultate, observăm că pe lângă afacerile din energie, producţia de automobile, construcţii şi comerţ cu materialele de construcţii se găseşte şi o societate care are ca activitate, codul CAEN „Activităţi de jocuri de noroc şi pariuri“. Cu alte cuvinte, din jocuri de noroc şi pariuri se obţin printre cei mai mulţi bani pe judeţ.

ANAF ia cele mai tari firme din fiecare judeţ

La nivel naţional, se trec pe listele de mari contribuabili primele 2.500 de companii din ţară, care au cele mai mari afaceri şi cele mai importante impozite de plată.
Firmele interesate să vadă în ce categorie de contribuabili se situează se pot documenta din Monitorul Oficial nr. 728 din 26 noiembrie 2013, în care au fost publicate Ordinul ANAF nr. 3581/2013 privind organizarea activităţii de administrare a marilor contribuabili şi Ordinul ANAF nr. 3582/2013 privind organizarea activităţii de administrare a contribuabililor mijlocii. Ambele intră în vigoare în 2014.

Criteriile de până acum care stabileau contribuabilii mari

Criteriile de până acum care arată importanţa fiecărui indicator şi care vor fi abrogate de la 1 ianuarie 2014 sunt:
– volumul obligaţiilor fiscale datorate, declarate de către contribuabili – 40%;
– volumul veniturilor din activitatea de exploatare – 30%;
– volumul cheltuielilor cu personalul – 15%;
– volumul activelor imobilizate corporale şi necorporale (total) – 15%.

Marii contribuabili doljeni 

De la 1 ianuarie 2014, cele mai mari firme doljene care vor plăti direct la ANAF impozitele sunt*:
ADIDRAD COM SRL
AMPERA GAMES SRL
AZALIS SRL
BANCA COOPERATISTĂ MIHAI VITEAZUL CRAIOVA
BIZ SOLUTIONS SRL
CASA NOASTRĂ SA
CEREALCOM DOLJ SA
CEZ DISTRIBUŢIE SA
CEZ VÂNZARE SA
CIVITAS SYSTEMS SRL
COMPANIA DE APĂ OLTENIA SA
CUMMINS GENERATOR TECHNOLOGIES ROMÂNIA SA
DUMAGAS TRANSPORT SA
ELECTROPUTERE SA
ELPRECO SA
FLORMANG COM SRL
FORAJ SONDE SA
FORD ROMÂNIA SA
ILEX COM SA
KASMERAD SRL
MITLIV EXIM SRL
MITLIV PH CONSTRUCT SRL
NITELA IMPEX SRL
PAN GROUP SA
POLYSTART CLIMA SISTEMS SRL
POPECI UTILAJ GREU SA
RAIMAN SRL
RECON SA
ROQUETTE ROMÂNIA SA
S.E.CO.L. S.P.A ROMA ITALIA SUCURSALA ROMÂNIA
SAFF TRADING SRL
SERVICII ENERGETICE OLTENIA SA
SOCIETATEA DE INVESTIŢII FINANCIARE OLTENIA SA
SOFTRONIC SRL
SOLAREX IMPEX SRL
TOP GEL PROD SRL
*Date preluate de pe www.anaf.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS