10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCiurel anunţă cea mai bună lună din istoria CEO

Ciurel anunţă cea mai bună lună din istoria CEO

Directorul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a afirmat că prima jumătate a lunii decembrie a fost cea mai bună din istoria complexului. Unitatea a funcţionat la capacitate maximă, o premieră pentru întreaga perioadă de când există compania. Complexul Energetic Oltenia a ajuns să funcţioneze cu 12 grupuri energetice, deşi prognozele pentru luna decembrie erau pesimiste. Ciurel a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, organizată la sediul CEO, că se aşteaptă ca de Sărbători consumul să mai scadă, iar fiecare dintre cele patru termocentrale să funcţioneze cu câte un singur grup energetic. „Luna noiembrie, probabil, va influenţa în bine rezultatul financiar, iar luna decembrie, pe care deja o bifasem ca fiind mai slabă, s-ar putea să se schimbe. Am avut o primă jumătate de lună cea mai bună din istoria complexului. Din păcate, cred că, de sâmbătă încolo, consumul se va reduce treptat şi sper să rămânem cu câte un grup în fiecare termocentrală.(…) Pe perioada Sărbătorilor de iarnă, tot timpul s-a întâmplat lucrul acesta. Nu este o surpriză. Am avut o primă jumătate de lună foarte bună, a fost conjuncturală, în sensul că am putut să arătăm că încă nu se poate fără cărbune. A fost o prognoză de vânt eronată, o prognoză de circa 1.000 de megawaţi, care nu s-a adeverit deloc, în sensul că au fost câteva zile cu vânt aproape de zero, peste care s-a suprapus o avarie la Cernavodă. Asta a cauzat o lipsă în sistem, o cerere de aproape 2.000 de megawaţi, o stare de dificultate acută a sistemului, ca în septembrie 2011“, a precizat managerul CEO.
E nevoie de cărbune

Laurenţiu Ciurel a mai declarat că sistemul energetic românesc are încă mare nevoie de energia produsă pe cărbune. Potrivit managerului companiei, dacă CEO nu ar fi existat, s-ar fi ajuns la importuri de energie la un preţ foarte mare. „Dacă mai aveam un grup, probabil că şi pe acela l-am fi pornit, a fost o foame mare de energie, la preţuri foarte sus. Dacă nu ar fi fost CEO, probabil că s-ar fi ajuns la nişte importuri. În ziua respectivă cea mai ieftină energie era în Ungaria, 70 de euro, dar pe vârfuri au fost situaţii în care s-a ajuns la peste 1.000 de euro pe megawatt, ar fi însemnat nişte costuri uriaşe pentru consumatorii români. Am avut în câteva ore pornire de patru grupuri, ceea ce este o performanţă tehnică destul de complexă, am reuşit să mergem aproape 40 de ore cu cinci grupuri, într-o singură termocentrală, la Turceni. Energiile regenerabile, oricât ar fi de multe, trebuie completate cu energie stabilă şi sigură şi încă nu se poate renunţa la cărbune“, a menţionat Ciurel

Încheie anul pe profit

În ceea ce priveşte rezultatele economico-financiare ale CEO pe primele zece luni, acestea nu sunt cele aşteptate, dar sunt salvate de finalul de an. „Am avut câteva luni în care am produs 500.000 de megawaţi, în care o legislaţie extrem de părtinitoare nu a putut fi schimbată decât atunci când nu mai speram, printr-o hotărâre de guvern s-a schimbat legislaţia secundară şi dispecerizarea producătorilor de energie s-a făcut într-o anume ordine în aşa fel încât să nu mai fim descărcaţi sub 1.000 de megawaţi. Pe zece luni nu am produs decât 9,4 terawaţi, am extras 19 milioane de tone de lignit, din care 13 milioane le-am livrat spre sucursale şi în jur de cinci milioane la terţi. Spre deosebire de alţi ani, aproape 99% din lignitul livrat anul acesta a fost încasat, în sensul că s-au luat banii pe el, au fost bun-platnici anul acesta cam toţi, 98% ne-a plătit Termo Craiova. S-a încasat în proporţie de 95% Govora, peste 73% RAAN, nu s-a încasat Oradea, nu mai avem nici relaţie contractuală, şi s-a încasat între 50 şi 70% la Arad şi Timişoara. O foarte mare problemă, cu încasări zero, este UATAA Motru, unde datoria este de şapte milioane de lei, dar livrăm în continuare cărbune gratis acolo. Nu putem tolera situaţia asta.
Veniturile la zece luni au fost în jur de peste trei miliarde şapte sute de milioane, iar cheltuielile au fost în jur de trei miliarde 550 de milioane de lei. Avem un rezultat brut la zece luni, de 212 milioane de lei, ceea ce nu este un rezultat nou, având în vedere anul. Acum trebuie să vedem şi rezultatul final, vă spun că el pare foarte bun, dar când intrăm în analiză, observăm că rezultatul din exploatare, adică din activitatea de bază, este cam la jumătate, este doar de 107 milioane de lei, 105 milioane de lei fiind rezultatul financiar. Nu avem plăţi restante, sunt în termen de plată 74 de milioane, la restanţe avem zero, în schimb avem creanţe restante de 750 de milioane de lei, care se compun în special din datoriile istorice, cele 200 de milioane care vin de la Craiova, 200 de milioane la RAAN, 126 de milioane la Govora şi altele“, a completat managerul Complexului Energetic Oltenia.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS