16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSăraca masă bogată de Crăciun

Săraca masă bogată de Crăciun

http://www.youtube.com/watch?v=TwMUcME1PrI

Crăciun fără delicatese din porc pe masă nu s-a mai pomenit la români. Este o tradiție pe care şi craiovenii o respectă cu sfinţenie, însă trebuie să îşi pregătească buzunarele dacă vor ca masa festivă de Crăciun să fie bogată. Produsele sunt costisitoare pentru cine are un salariu minim pe economie, dar şi pentru bătrânii cu pensii mici.

În fiecare an, cadoul cel mai căutat de Crăciun pare să fie porcul. Craiovenii care vor să respecte tradiţiile şi să aibă masa plină de bunătăți la Sărbătorile de iarnă sunt nevoiţi să scoată din buzunar o sume consistente de bani.
Dacă nu ai porc crescut de tine, trebuie să ştii că un kilogram de carne de porc, în viu, se vinde cu zece lei. Însă craiovenii nu pot cumpăra porci din nici un târg din municipiu deoarece comercianţii nu au primit autorizaţie de vânzare.
Ieri, în Târgul Municipal Craiova am găsit de vânzare numai curcani şi găini. Înfofolit într-o geacă până la genunchi, cu o căciulă neagră de blană îndesată bine pe cap şi cu nasul roşu de frig, Constantin Pătru a venit din satul Butuci ca să vândă craiovenilor curcani „numai buni pentru masa de Crăciun“. Preţul unui curcan variază între 120 şi 150 de lei, dar, deşi omul se mai tocmeşte cu clienţii şi mai lasă din preţ, lumea nu prea cumpără: „Nu au oamenii bani, sunt săraci. Tot barosanii cu bani cumpără“. Cât despre preţul cu care vinde curcanii, bărbatul spune că este acelaşi ca anul trecut şi că mai mult cheltuie să îi crescă decât ia pe ei: „Cât îl creşti îţi mănâncă şi mama lui de preţ, dar ce să fac cu ei în curte? Cu cât iau pe ei mă duc să cumpăr şi eu ce îmi trebuie“.

„În comparaţie cu preţurile de anul trecut, produsele sunt mai scumpe acum“

Febra cumpărăturilor se întinde ca o epidemie în Piaţa Mare din oraş. Craiova este cuprinsă în întregime de agitaţia cumpărăturilor de Sărbatori. Carmangeriile sunt pline de oameni care abia îşi mai fac loc cu sacoşele pline prin aglomeraţie. Listele sunt lungi, însă banii sunt puţini şi uneori oamenii pleacă acasă cu mult mai puţine lucruri decât şi-au plănuit să cumpere. Marin Calciu a ieşit la cumpărături împreună cu soţia sa ieri, ca să evite aglomeraţia din ultimele zile. Au cumpărat o pulpă de porc fără os, pe care au dat 175 de lei, susţinând că: „În comparaţie cu preţurile de anul trecut, produsele sunt mai scumpe acum“. Dacă anul trecut au crescut porcul în ogradă, anul acesta au preferat să cumpere carnea din carmangerie. „Anul acesta nu am mai cumpărat porc să îl creştem pentru că ni se pare mai convenabil să cumpărăm carnea direct din magazin“.
Ion Neagu pleacă de la piaţă cu două plase pline de produse, dar spune că încă nu a luat tot ce are nevoie: „Am cumpărat un ciolan şi o pulpă de porc. Preţurile pentru noi sunt cam mari, dar nu avem ce să facem“, spune bărbatul, care anul trecut a preferat să crească un porc la ţară, dar acum cumpără carne la kilogram din magazin. „Mi se pare mai convenabil aşa, pentru că în acest fel cumpăr cinci-şase kilograme, iar porcul îl iei întreg şi are 100 de kilograme, aşa că este mai scump“, conchide bărbatul, care are o listă de cumpărături lungă şi mai are de colindat multe magazine.
Pentru că îi place să aibă masă de Crăciun bogată, Constantina Scăiceanu a început deja să facă cumpărăturile: „Am luat pulpă de porc, carne de viţel, maţe, ciolan, bojoc, ficat şi am dat pe toate 100 de lei“. Femeia spune că, în alţi ani, pentru masa de Crăciun a cheltuit, în medie, 300 de lei.
Pentru că vrea să fie gata la timp cu toate şi lista este lungă, Ileana Morântală a început din timp cumpărăturile şi aproape că le-a terminat: „Am cumpărat produse pentru masa tradiţională: carne de porc, tot ce trebuie pentru lebăr, pentru cârnaţi. În general, cheltuiesc 500-600 de lei pentru masa de Crăciun“, spune gospodina.

„Un cotlet de porc, o pulpă de porc, o ceafă de porc“

Aglomeraţi până peste cap, comercianţii abia dacă mai fac faţă solicitărilor. „Acum merge vânzarea, în comparaţie cu celelalte perioade ale anului, dar nu foarte bine, pentru că oamenii nu au bani“, spune un măcelar, în timp ce îşi serveşte clienţii. Cozile care se formează sunt interminabile, iar vocile oamenilor sunt ca un zumzet din care nu se mai înţelege nimic: „Un cotlet de porc, o pulpă de porc, o ceafă de porc“ se aude peste tot în hală. Deşi, după spusele clienţilor, preţurile sunt piperate pentru buzunarele lor, toţi cumpără câte ceva, cu gândul că luna viitoare îşi vor mai restrânge cheltuielile ca să compenseze. Pensionarii cu venituri mici trebuie să facă economii ca să aibă ceva pe masa de Crăciun: „În comparaţie cu pensiile noastre, preţurile sunt aşa de mari încât pentru luna viitoare nu mai avem bani pentru nimic. Dacă plătim toate datoriile şi tot ce trebuie, rămânem fără nici un leu“, spune Maria, o pensionară.
Cu sau fără bani mulţi, masa de Crăciun tot va trebui pusă pentru că altfel nu simţi că este sărbătoare, iar craiovenii, chiar dacă trebuie să facă o perioadă economii, nu admit ca tradiţia să nu fie respectată şi masa să nu fie bogată.

Buget mai mic decât cel din 2012

Românii care locuiesc în marile orașe vor aloca pentru Sărbători suma de 1.500 de lei pentru cadouri și cumpărături, confom unui sondaj Mednet Marketing Research Center. În acest an, bugetul mediu total alocat pentru Crăciun şi Revelion înregistrează o creștere comparativ cu anul anterior, atingând valoarea de 1.541,68 lei (acesta a avut valoarea de 1.255,47 lei în 2012, 1.046,75 lei în 2011, 1.052,48 lei în 2010 și 1.523,29 lei în 2009). Principalul motiv de creștere a acestui buget poate fi faptul că prețurile la majoritatea produselor și a serviciilor de pe piața românească au crescut în decursul anului. Un procent de 33,5% dintre respondenţi afirmă că acest buget este mai mic decât cel din 2012, astfel că putem concluziona, și de aici, că această creștere a bugetului mediu alocat pentru Sărbătorile de iarnă constituie o creștere relativă cauzată, în primul rând, de măririle de prețuri.
Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ pentru Bucureşti şi oraşele cu peste 100.000 de locuitori, în perioada 21- 27 noiembrie 2013. Au fost intervievate telefonic 800 de persoane cu vârsta cuprinsă în intervalul 18-65 ani. Marja de eroare a studiului este de ±3,46%.

Preţuri orientative (pe kilogram):

Pulpă de porc cu os 18 lei
Cotlet de porc fără os 19 lei
Coastă de porc 16 lei
Carne de lucru de porc 15 lei
Ceafă de porc cu os 18 lei
Ceafă de porc fără os 22 lei
Coastă cu şoric 15 lei
Slănină de porc 10 lei
Şuncă afumată 12 lei
Muşchi file de porc 22 lei
Maţe subţiri 6 lei
Maţe creţe 6 lei
Bojoc de porc 5 lei
Ficat de porc 7 lei
Carne de lucru de vită 16 lei
Şoric copt 50 lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS