10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProfit minim la Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu

Profit minim la Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu

Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu va încheia anul cu un profit de doar câteva zeci de mii de lei. Profitul diminuat are mai multe cauze, fiind vorba în principal de creanţe nerecuperate, dar şi de investirea, în cea mai mare parte, a banilor obţinuţi din închirierea spaţiilor şi a terenurilor din cadrul singurului Parc Industrial de pe teritoriul judeţului Gorj. Societatea care administrează parcul aparţine Consiliului Judeţean Gorj şi are încheiate 13 contracte cu 12 agenţi economici. Ultimul contract pentru singura hală care mai era disponibilă a fost încheiat recent, cu unul dintre investitorii străini care au venit în Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu, pentru a beneficia de facilităţile oferite de către autorităţile locale şi judeţene în această zonă. Este vorba de scutirea de la plata impozitelor pe terenuri şi pe clădirile preluate de la administraţia Parcului Industrial.

Trei firme fac export

Potrivit lui Cristian Toader Pasti, directorul general al Parcului Industrial de la Bumbeşti-Jiu, trei dintre agenţii economici din incinta unităţii realizează export. Este vorba de o firmă de confecţii care exportă întreaga producţie de textile în Anglia, de firma Pirelli, care produce filtre auto pe care le trimite în străinătate, precum şi de o societate care produce obiecte din lemn pe care le exportă pe continentul african, în Egipt. „Suntem cu ochii pe ei. Mai avem speranţe că o societate va produce sobe pe peleţi şi le va exporta în Italia şi investitorul egiptean vrea să investească în producţia de peleţi. Avem cantităţi foarte mari de rumeguş, care practic sunt deşeuri de care trebuie să scăpăm. Omul a făcut o analiză şi a decis că merită să facă investiţia. Vor mai fi realizate câteva locuri de muncă. În total, la firmele din cadrul Parcului Industrial lucrează 400 de salariaţi, mai mult de jumătate la firma Pirelli. O să mai scadă puţin numărul de angajaţi în iarnă, dar sperăm ca în primăvară să se lucreze din plin la toate firmele. La firma de confecţii pentru Anglia sunt 60 de angajaţi. Avem exportatori şi trebuie să veghem să nu dispară“, a declarat Toader Pasti, care are în subordine doar cinci salariaţi.

Rămân cu o datorie de 40.000 de lei

Directorul Parcului Industrial de la Bumbeşti-Jiu a mai declarat că a făcut demersuri pe lângă specialiştii Consiliului Judeţean pentru a se şterge o creanţă de 150.000 de lei, întrucât au fost epuizate toate căile posibile pentru ca aceasta să fie recuperată. De asemenea, Parcul va mai rămâne şi pentru 2014 cu o creanţă de recuperat de 40.000 de lei, chirii neîncasate de la agenţii economici care au activat în Parc: „Vrem ca din 2014 să scăpăm de acea creanţă de 150.000 de lei, pe care nu o mai putem recupera, şi rămânem doar cu cei 40.000. Altfel o să ne descurcăm, decât să tragem de aceste cifre. Firmele care au intrat în faliment nu au avut bunuri, nu am avut nici noi ce recupera. Pentru 2014 ne dorim să avem parte de acea extindere a Parcului Industrial cu peste zece hectare de teren. Anul acesta sigur nu mai este posibil să mai fie aprobată hotărârea de guvern prin care noi preluăm de la UM Sadu o parte a patrimoniului, care oricum este cuprins de mărăcini şi buruieni, iar uzina scapă de datorii. Statul ar fi trebuit să aibă altă politică. Este o uzină importantă şi a ajuns să aibă datorii de 160 de milioane de lei. Dacă ne vor ceda nouă o parte din active, vor scăpa de 53% din debite. E păcat că nu se mişcă lucrurile mai repede, pentru că şi la Uzină sunt destule locuri de muncă ce trebuie păstrate şi poate înmulţite. Impedimentul major care stă în calea preluării terenului şi a halelor sunt sechestrele existente. E nevoie ca la nivel de ministere să se lucreze pe comisii comune, să se rezolve această problemă. Sper ca anul viitor, în maximum trei luni, să avem hotărârea de guvern şi să le putem oferi investitorilor teren şi hale. Am pierdut anul acesta un investitor din Coreea de Sud, care cerea zece hectare de teren şi putea să realizeze câteva sute de locuri de muncă. M-au sunat primari că le oferă ei ce vor, dar investitorii urmăreau în primul rând scutirile oferite în Parcul Industrial. La zece hectare sunt ceva taxe“, a precizat Pasti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS