10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Războiul PFA-urilor

După publicarea articolului cu titlul „PFA-urile somate să achite contribuţia la Pensii“, publicat pe 27 noiembrie în Gazeta de Sud, foarte multe persoane ne-au contactat la redacţie, solicitând clarificări sau completări în funcţie de situaţia lor personală, în calitate de deţinători sau foşti deţinători de PFA-uri. Ne-am interesat la instituţiile abilitate pentru a vedea excepţiile legislaţiei în ceea ce priveşte plata contribuţiilor la Pensii şi la Sănătate, de către persoanele fizice autorizate (PFA) pe care se desfăşoară activităţi independente.

Cine plăteşte contribuţia la Pensii

O cititoare a scris un comentariu la articol, invocând faptul că, potrivit Codului Fiscal, statul trebuie să ţină cont şi de cheltuielile unui PFA. Conform articolului 296 (22) din Codul Fiscal, după ce se face diferenţa între venituri şi cheltuieli şi rezultă un venit mai mare, abia atunci persoana care desfăşoară activităţi diverse ca şi PFA este obligată să achite contribuţia la Pensii, după cum ne scria cititoarea noastră, invocând legea fiscală: „Contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului este peste nivelul minim de 778 de lei pe lună, datorează contribuţie de asigurări sociale“. În schimb, Casa Judeţeană de Pensii Dolj susţine că somaţiile trimise PFA-urilor sunt transmise pe Legea nr. 263/2010, care nu ţine cont de cheltuielile PFA-urilor, iar Casa de Pensii somează aceste entităţi să încheie declaraţii cu CJP în baza acestei legi. „Noi nu ţinem cont de cheltuielile realizate de PFA, pentru că nu am trimis somaţiile pe Codul Fiscal, ci ne raportăm la ceea ce prevede Legea nr. 263/2010. Conform acesteia, la art. 6, alineatul 1, punctul 4, se precizează că persoanele care au astfel de venituri trebuie să plătească la stat contribuţia la asigurările sociale. Din iulie 2012, nu mai este obligaţia Casei de Pensii să colecteze aceste contribuţii de la PFA-uri, ci a Fiscului. Dar până în iulie 2012, PFA-urile trebuie să plătească la Pensii această contribuţie. Am avut şi cazuri în instanţă (cu diferenţele între brut şi net) unde noi am câştigat“, a declarat Daniela Licu, directoarea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj. Persoanele cu PFA, care desfăşoară anumite activităţi independente şi acela este venitul lor exclusiv din acea sursă datorează contribuţia de asigurări sociale (CAS sau contribuţia la Pensii). „Potrivit legii, PFA-urile datorează la Pensii o sumă de minimum 244 de lei pe lună, adică 33% din salariul minim pe economie“, a explicat Daniela Licu. Cei care au şi PFA, şi salariu sau pensie peste 740 de lei nu mai trebuie să plătească la Pensii pentru veniturile din activitatea de PFA.
Fiscul spune că ţine cont şi de cheltuielile entităţilor economice, aşa cum prevede Codul Fiscal.

Penalităţile, mai mari decât contribuţia la Sănătate

Cum legile sunt întortocheate şi se bat cap în cap de multe ori, o persoană cu PFA trebuie să fie cel puţin doctor în economie ca să ştie exact cum i se calculează şi reţin contribuţiile, în ce cazuri se datorează acestea şi care sunt excepţiile. Or, mulţi dintre cei cu PFA au fost somaţi abia în 2012-2013 pentru sume datorate de ani buni, pentru care nici o autoritate nu s-a sesizat atâţia ani. Aşa a păţit Viorica Tănase din Urdari (Gorj), care ne-a contactat la redacţie după ce a citit în GdS articolul cu obligaţiile PFA-urilor. „Sunt pensionară din 1996 şi ulterior mi-am făcut şi PFA. Eu am depus la autorităţi Declaraţia 200 în fiecare an. Dacă ei ştiau că mai am de plată şi contribuţia la Sănătate, atunci de ce nu mi-au spus din timp. Ei mi-au trimis o decizie de impunere la sfârşitul anului 2011, în care îmi cereau contribuţia la Sănătate pe ultimii cinci ani. Dar erau mai mari penalităţile decât contribuţia în sine. Aveam de plată 1.300 de lei drept contribuţie la Sănătate şi diferenţa până la 2.800 de lei au fost dobânzi şi penalităţi. Dacă ei ştiau că trebuie să plătesc această contribuţie, de ce nu m-au anunţat din timp?! Dacă ştiam din timp, nu aş mai fi avut penalităţi mai mari decât contribuţia. M-am judecat cu ei şi tot nu am avut câştig de cauză“, a spus femeia, care avusese un chioşc în faţa curţii. Ea a radiat PFA-ul după experienţa cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Reprezentanţii autorităţilor spun că, dacă toţi care au obligaţia plăţii contribuţiilor la stat ar merge să şi le achite, atunci nu ar apărea nici penalităţile, nici sumele mari de plată, adunate pe mai mulţi ani.

Contribuţia la Sănătate se plăteşte şi de unii dintre cei care au PFA, dar au şi pensie

Şi Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj a trimis decizii de impunere PFA-urilor care aveau obligaţia (până în iulie 2012) să plătească la stat contribuţia la Sănătate (CASS), care în prezent este de 5,5% din venit, dar nu mai puţin de salariul minim pe economie. Cine are şi salariu sau pensie, dar deţine şi PFA atunci plăteşte la stat contribuţia de 5,5% la Sănătate, cu unele excepţii. Reprezentanţii CAS Dolj spun că sunt exceptaţi de la plata CASS de 5,5% din veniturile obţinute din alte surse persoanele care au şi salariu (pentru care se reţine contribuţia de 5,5%) şi care obţin următoarele venituri, aşa cum sunt ele menţionate în articolul 257 alineatul 1, punctul f): „veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) – e), alin. 21 şi art. 213 alin., (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar“. Cu alte cuvinte, cine are salariu, dar deţine şi veniturile enumerate mai sus nu are obligaţia să plătească CASS la stat pentru aceste venituri. În schimb, legiuitorul a stabilit că, dacă o persoană are şi pensie, dar şi alte venituri de natura celor de la punctul f) al articolului 257 din Legea nr. 95, atunci are obligaţia ca pentru acele venituri să achite contribuţia la Sănătate. Şi dacă aceşti pensionari sunt organizaţi ca PFA sau ca activitate independentă cu mai mult de cinci contracte de închiriere pe an, atunci plătesc la stat CASS.

Pensionarii cu alte venituri contribuie distinct la CASS

Reprezentanţii CAS Dolj spun că există mai multe speţe: „Persoanele cu pensii sub 740 de lei, dar care au venituri din cedarea folosinţei bunurilor din cinci contracte de închiriere şi venitul din toate acestea este sub salariul minim pe economie, atunci ei plătesc CASS la nivelul a 12 salarii minime. De asemenea, pensionarii care au pensia peste 740 de lei şi au şi alte activităţi de natura cedării folosinţei bunurilor, atunci ei plătesc contribuţia de 5,5% doar dacă au peste cinci contracte de închiriere“.
Pensionarii care au doar o pensie de până la 740 de lei nu plătesc contribuţia la Sănătate din acea pensie, dar dacă, pe lângă pensie, au şi alte venituri, atunci pentru acelea li se calculează 5,5%, dar nu mai puţin de 44 de lei pe lună (pentru că această contribuţie de 5,5% nu poate fi mai mică decât cea aferentă unui salariu minim brut pe ţară).
„Începând cu iulie 2008, pensionarii nu au plătit CASS indiferent de nivelul pensiei, dar dacă erau organizaţi ca PFA şi desfăşurau activităţi independente, atunci aveau obligaţia să achite contribuţia la Sănătate. Din iulie 2012, Fiscul a preluat bazele de date“, a declarat un oficial al CAS Dolj.

Din iulie 2012, Fiscul colectează aceste debite

Casa de Pensii şi Casa de Sănătate mai colectează doar contribuţiile neplătite de persoanele fizice până în iulie 2012. De la acea dată încoace, Finanţele sunt cele care au obligaţia să colecteze asemenea venituri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS