10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPopririle pe conturi, atac la drepturile clienţilor?

Popririle pe conturi, atac la drepturile clienţilor?

Fiscul şi băncile sunt stăpâni pe banii din conturile clienţilor, pe care le pot bloca, chiar dacă datoria este mult mai mică decât banii existenţi în contul persoanei fizice executate silit. În plus, statul reţine mai mult de o treime din venitul unei persoane.

Metoda cea mai agreată de Finanţe prin care statul îşi recuperează rapid debitele este păguboasă pentru datornici, care ajung să nu-şi poată utiliza o perioadă nici un fel de venit din conturi, din cauza popririlor instituite de Fisc, popriri care se fac pe toate conturile deţinute de o persoană. Aceste practici pot crea situaţii neplăcute debitorilor, care dintr-un motiv sau altul nu au ajuns să îşi plătească la timp impozitele sau care nu ştiau că datorează vreo sumă statului. În practică se întâmplă că persoanele fizice care s-au ales cu popriri pe conturi fie nu îşi pot utiliza banii din conturi până când nu se ridică poprirea, fie  le sunt blocate toate conturile pe care le au, iar creditorul  încasează de trei-patru ori mai mult decât suma datorată de persoana respectivă. Astfel de practici insuficient reglementate pot conduce la situaţia ca o persoană să rămână fără nici un fel de venit timp de câteva zile, chiar şi după efectuarea plăţii către stat, până când Fiscul îi deblochează conturile.

Ce se întâmplă când ţi se blochează toate conturile

Atunci când li se pune poprire pe conturi, persoanele fizice nu-şi mai pot utiliza banii din propriile conturi până când nu fac dovada achitării debitului pentru care s-a instituit poprirea. Acest lucru se întâmplă chiar dacă suma poprită este mult mai mică decât disponibilul din cont deţinut de persoana respectivă. Aşa a păţit un craiovean, care s-a trezit că nu are acces la toţi banii din cont, deşi impozitul datorat Fiscului local era mult mai mic decât avea omul în cont.
„Până la soluţionarea popririi, sumele existente în conturile dumneavoastră vor fi indisponibilizate până la concurenţa sumei poprite sus-menţionate. În cazul în care deţineţi adresa de sistare a popririi, este necesară prezentarea acesteia în original, în orice sucursală a băncii“, l-a anunţat banca pe craioveanul debitor. Cu alte cuvinte, omul nu poate dispune în nici un fel de banii săi din cont până când nu achită suma poprită de Fisc.

Băncile, stăpâne
pe banii tăi din cont?

„Am fost foarte nemulţumit că mi s-a blocat toată suma din cont, pentru o datorie mult mai mică. Nici nu am ştiut acest lucru, pentru că banca m-a înştiinţat târziu. Întâmplarea a făcut să aflu că am contul blocat, când am avut nevoie să cheltuiesc nişte bani din cont. Dacă eram în străinătate şi aveam nevoie să plătesc cu cardul, eu ce făceam? Sau dacă aveam nevoie urgentă să achit ceva, bazându-mă pe banii din cont, atunci cum m-aş fi descurcat?“, a spus un craiovean care s-a trezit cu toată suma din cont blocată, deşi datoria sa către Fiscul local era de un sfert din câţi bani avea în cont.
Problema este că şi dacă debitorul achită suma poprită de creditor, tot vor trece câteva zile, timp în care omul nu îşi poate folosi banii rămaşi din cont sau sumele existente în alte conturi blocate. Fiscul eliberează dovada de deblocare a contului „imediat ce banii apar în Trezorerie“, spun reprezentanţii Fiscului doljean.
În cazul de faţă, şi după poprirea efectivă a contului, banii vor intra în Trezorerie la interval de câteva zile, fapt ce face ca omul să mai aştepte până când i se deblochează şi alte conturi deţinute, deci până când îşi va putea folosi restul de bani existenţi în propriile conturi.
În cazul de mai sus, debitorul a fost informat de bancă cu privire la faptul că a fost efectuată o poprire pe conturile sale la cinci zile după instituirea măsurii de poprire. Pe data de 14 a lunii s-a instituit poprirea, iar clientul băncii a fost informat pe data de 19.

Cum se reţine de trei ori suma datorată Fiscului

În cazul în care persoana debitoare are trei-patru conturi deschise la mai multe bănci, Fiscul cere poprirea aceleiaşi sume de la toate băncile. Aşa se poate ajunge la situaţia în care o persoană care ar avea de plată la Fisc 1.000 de lei, să spunem, şi i s-ar efectuat o poprire, în acelaşi timp, pe trei conturi cu disponibil, suma ce ar ajunge la stat ar fi de 3.000 de lei. În această fază a executării silite, începe alergătura pentru persoana fizică respectivă ca să îşi recupereze banii.
Fiscul local confirmă faptul că astfel de cazuri există şi în Dolj, dar ridică din umeri, pornind de la premisa că oamenii erau înştiinţaţi dinainte că urmează să li se facă o poprire pe conturi. Primul pas în executarea silită este transmiterea la domiciliul contribuabilului a somaţiei însoţite de titlul executoriu. În cazul în care datornicul şi-a schimbat domiciliul sau nu primeşte somaţia, atunci, după ce trece un termen de 15 zile de la emiterea notificării, omul se alege cu conturile blocate, pe toate sumele.

Banii încasaţi în plus de stat i se restituie persoanei „în cel mai scurt timp“

Fiscul a ştiut să încaseze banii rapid de la debitor, prin popriri pe mai multe conturi, dar când vine vorba să îi restituie sumele încasate în plus începe cârcoteala. Cu siguranţă, un cont nu se deblochează în aceeaşi zi în care omul a făcut plata, pentru că statul aşteaptă întâi să intre banii în trezorerie, apoi dă undă verde băncii să-i deblocheze conturile clientului său.
„În cazul în care i s-a poprit unei persoane aceeaşi sumă de la două sau trei bănci deodată, îi restituim banii omului în cel mai scurt timp posibil. Este, într-adevăr, o nemulţumire a persoanelor fizice, dar toate acestea s-ar rezolva prin conformarea voluntară la plată. Dacă omul ar veni la timp să îşi plătească impozitele, nu s-ar mai crea astfel de situaţii“, au răspuns cu nonşalanţă reprezentanţii Fiscului doljean.

Unele bănci execută titlul fără să-i spună clientului

Alte bănci nici nu-l informează pe debitor că s-a instituit o poprire pe numele lui, ci execută direct contul persoanei fizice, conform titlului executoriu transmis de Fisc. Şi această prevedere este legală. Instituţiile de credit susţin că respectă atât Codul de Procedură Fiscală, cât şi noile prevederi ale Codului de Procedură Civilă, recent intrate în aplicare. „Noi nu suntem obligaţi să înştiinţăm debitorul despre existenţa unei popriri. Noi executăm, pur şi simplu, adică dăm curs titlului executoriu respectiv, fiind sarcina Fiscului să îi trimită debitorului o informare privind instituirea popririi. Sunt datorii care se plătesc integral către creditori, ca urmare a unei popriri, iar astfel de datorii sunt şi cele ale persoanelor fizice către Fisc“, a spus directorul unei bănci.
Potrivit Codului de Procedură Fiscală, adresa de înfiinţare a popririi se transmite de Fisc băncilor la care persoana fizică are deschise conturile, iar această adresă este comunicată tot de către Finanţe şi debitorului, în baza art. 149, alin. 11 din OG nr. 92/2003.

Se poate reţine maxim
o treime din salariu sau din pensie

În prezent, în cazul în care un creditor ca Fiscul decide să instituie poprire pe conturile bancare ale debitorului, nu se respectă legea care prevede că unei persoane i se poate face poprire pe maximum o treime din salariu sau pensie dacă persoana are doar acel venit. „Nu este treaba noastră să vedem dacă acel venit este doar din salariu. Noi cerem băncii să facă poprire pe contul debitorului şi, dacă există disponibil în cont, banca face poprirea. Este treaba angajatorului să accepte o poprire pe maximum o treime din salariu, atunci când poprirea o îndreptăm către angajator. Dar când se popreşte un cont bancar, nici banca nu are de unde să ştie că venitul respectiv este doar din salariu sau din pensie. Dacă există disponibil în cont, terţul execută poprirea“, spun reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Dolj.
Prin modificările aduse de legiuitor prin Codul de Procedură Civilă intrat anul acesta în vigoare se urmăreşte aplicarea cât mai rapidă a popririlor de orice fel, astfel că o poprire trebuie efectuată în cel mult cinci zile de la instituire, faţă de un termen de 15 zile cât era până anul acesta.

Ce sume au fost poprite în Dolj anul acesta

AJFP Dolj ne-a comunicat că anul acesta au fost înfiinţate 10.483 de popriri pentru persoanele fizice şi 36.455 de popriri pentru persoanele juridice. În total, sumele ce ar fi trebuit recuperate de Finanţele doljene prin popriri de conturi au fost de 267 de milioane de lei, din care s-au încasat doar 2,5 milioane de lei, ca urmare a executării popririlor (de regulă, persoanele juridice contestă popririle în marea majoritate a cazurilor). În cele din urmă, Fiscul a răspuns concret că „dacă se întâmplă accidental un virament mai mare decât poprirea, aceasta se ridică în două zile de la achitare, iar restituirea sumelor reţinute în plus la poprire se face în cinci zile“, a precizat Bogdana Dragomirescu, şefa AJFP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS