16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGuvernul reporneşte ajutorul de minimis

Guvernul reporneşte ajutorul de minimis

Aşteptat cu nerăbdare de întreprinzători încă de la începutul anului, retras cu mare scandal în vară din cauza neregulilor privind înregistrarea on-line, programul privind acordarea ajutorului de minimis a fost, în sfârşit, publicat în Monitorul Oficial.
În urma discuţiilor purtate cu mediul de afaceri, hotărârea de guvern a suferit însă câteva modificări importante, printre care faptul că înscrierea se poate face on-line timp de zece zile pe site-ul aippimm.ro, nu pe principiul primul venit este primul servit, ca în sesiunea din vară. De asemenea, plafonul maxim ce poate fi alocat unui întreprinzător a fost redus la 100.000 de euro, astfel încât să poată beneficia cel puţin 1.111 de solicitanţi de finanţarea nerambursabilă de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare pe o perioadă de doi ani fiscali consecutivi în limita creditelor bugetare aprobate.
Alte modificări, salutate de mediul de afaceri, privesc acordarea automată a unui punctaj la înscrierea proiectului on-line şi încurajarea domeniului industrial.
„Sunt însă şi aspecte mai puţin pozitive, precum diferenţierea în cazul punctajelor egale şi întârzierea cu care se procesează solicitările de ajutor de minimis. Evaluarea nu are ca şi criteriu de diferenţiere indicatorii economici, aşa cum ar fi normal, şi nici cifra de afaceri. Am fi dorit o demarare mai rapidă a programului. Din informaţiile pe care le deţinem, programul ar putea începe abia în luna ianuarie 2014“, a declarat Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR).
„Majoritatea modificărilor sunt însă lucruri pozitive, cum ar fi faptul că înregistrarea se face on-line timp de zece zile, punctajul se dă automat la înscriere, se încurajează domeniul industrial şi s-a coborât plafonul maxim de finanţare nerambursabilă la 100.000 de euro. Modificările aduse proiectului de HG privind acordarea ajutorului de minimis  s-au făcut în urma discuţiilor purtate de oficialii de la Finanţe şi Economie cu mediul de afaceri“, a punctat Jianu.
În vara acestui an, programul privind acordarea ajutorului de minimis a fost blocat, după ce Ministerul Finanţelor a constatat nereguli în derularea sesiunii de înregistrare on-line a cererilor. Concret, înregistrarea s-a făcut după criteriul click-viteză, în intervalul orar 8.30 – 8.36. Dintre cei 3.164 de solicitanţi care s-au aflat on-line în cele şase minute, 714 persoane au reuşit să transmită formularul completat primind recipisa de înregistrare, dintre care doar 644 de solicitări au fost admise.

Firma nu trebuie să fie în insolvenţă, dar poate avea datorii

În HG privind acordarea ajutorului de minimis pentru investiţiile realizate de IMM modificată, principalele schimbări se referă la procentul alocat, la criteriile de eligibilitate şi la metodologia de acordare.
Ajutorul de minimis se va acorda IMM-urilor prin alocări de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Economiei, prin DIMMMAT, sub formă de sume nerambursabile în procent de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare pe o perioadă de doi ani fiscali consecutivi în limita creditelor bugetare aprobate, în limita echivalentului în lei al valorii maxime de 100.000 de euro. Numărul minim estimat de IMM-uri beneficiare de ajutor de minimis este 1.111.
Firmele care pot cere ajutorul de minimis trebuie să aibă cel puţin un an calendaristic de la înfiinţare la data completării on-line a formularului de înscriere şi codul CAEN pentru care solicită finanţare este autorizat cu cel puţin trei luni înaintea datei completării on-line a formularului de înscriere.
De asemenea, solicitantul trebuie să prezinte un angajament ferm privind menţinerea locurilor de muncă existente la data înregistrării cererii de acord pentru finanţare, precum şi crearea până la finalizarea investiţiei şi menţinerea, pe o perioadă de minimum trei ani de la finalizarea investiţiei, a locurilor de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni.
Societatea nu trebuie să se afle în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operaţională, insolvenţă, faliment sau suspendare temporară a activităţii. În HG nu se spune însă nimic despre nivelul datoriilor sau despre restanţele la bugetul statului…

Planul de investiţii

Planul de investiţii trebuie să cuprindă datele generale privind beneficiarul investiţiei, persoana de contact şi date de contact, denumirea proiectului de investiţii şi locaţia realizării investiţiei. În plan trebuie descrisă întreprinderea solicitantă şi prezentată activitatea acesteia (scurt istoric al întreprinderii, activitatea curentă, produsele sau serviciile oferite).
Un alt subpunct din planul de investiţii trebuie să facă referire la activitatea pentru care se solicită finanţarea aferentă codului CAEN din cererea de acord pentru finanţare, cu menţionarea experienţei în domeniu. Următorul subpunct va cuprinde, de asemenea, descrierea activelor ce urmează să fie achiziţionate şi încadrarea acestora în fluxul tehnologic în cazul în care întreprinderea desfăşoară activitatea de producţie: se descriu în detaliu activele considerate eligibile – caracteristici fizice şi tehnice; se justifică necesitatea achiziţionării activelor pentru desfăşurarea activităţii pentru care se solicită finanţare; în cazul unei activităţi productive, se prezintă fluxul tehnologic cu poziţionarea activelor ce fac obiectul proiectului; se prezintă produsele sau serviciile obţinute sau prestate ca urmare a implementării planului de investiţii propus spre finanţare; se descrie sumar piaţa de desfacere.
În cazul realizării unei construcţii, planul de investiţii va cuprinde şi prezentarea caracteristicilor acesteia, schiţa amplasamentului cu menţionarea suprafeţei desfăşurate a construcţiei, pe baza căreia s-au întocmit devizul general pe obiective şi devizul obiectului, realizate conform HG nr. 28/2008.
Planul va cuprinde şi graficul de realizare a investiţiei, cu eşalonarea ajutorului de minimis solicitat, evoluţia situaţiei financiare în perioada implementării şi următorii trei ani de la finalizarea investiţiei pe baza elementelor principale ale bilanţului şi contului de profit şi pierdere, plecând de la situaţiile financiare corespunzătoare ultimului exerciţiu financiar încheiat: proiecţiile se referă la întreaga activitate a întreprinderii şi includ ajutorul de minimis solicitat; proiecţiile pornesc de la datele înregistrate în ultimul exerciţiu financiar încheiat şi se realizează pe anul curent, pe anii de implementare a proiectului de investiţii şi pe următorii trei ani de la finalizarea investiţiei;  proiecţiile realizate trebuie să fie realiste, în concordanţă cu evoluţia întreprinderii până în prezent şi viziunea privind creşterea performanţelor economice; calendarul creării noilor locuri de muncă – cu respectarea prevederilor art. 4, lit F) din HG 274/2013 – se prezintă sub formă de tabel şi va conţine următoarele informaţii: valoarea ajutorului de minimis solicitat, numărul de locuri de muncă existente la data înregistrării cererii de acord pentru finanţare, numărul de locuri de muncă nou-create, anul în care se creează locurile de muncă.
Ultimul subpunct din plan se referă la viabilitatea proiectului de investiţii, urmând ca solicitantul să expună analiza evoluţiei situaţiei financiare în perioada implementării şi în următorii trei ani de la finalizarea investiţiei.

Cum se pot înscrie beneficiarii

În vederea înscrierii, fiecare solicitant de ajutor de minimis trebuie să se înregistreze cu user şi parolă pe site-ul aippimm.ro. După înregistrare, acesta va completa şi va transmite on-line formularul de înscriere începând cu ora 10.00 a primei zile de înscriere, timp de  zece zile de la demararea înscrierii, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului.
Formularul de înscriere on-line corect şi integral completat va putea fi transmis şi înregistrat o singură dată în cadrul aplicaţiei pe parcursul celor zece zile de înregistrare, programul electronic de înregistrare on-line nepermiţând înscrierea de două ori a aceluiaşi operator economic.
Calcularea punctajului se va face automat, punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu la finanţare fiind de 60 de puncte din maximum 100 de puncte posibile.
După expirarea termenului de înscriere şi în conformitate cu punctajul obţinut pe site-ul instituţiei, la adresa www.aippimm.ro se publică în termen de o zi lucrătoare lista centralizată cu solicitanţii acceptaţi în vederea verificărilor administrative de eligibilitate.
Admiterea la finanţare se va face în urma verificărilor menţionate mai sus, în ordinea punctajului obţinut. În cazul în care există punctaje egale, selecţia se va face ţinând cont de domeniul de activitate din care face parte codul CAEN pe care se solicită finanţarea, numărul locurilor de muncă nou-create, categoria IMM din care face parte solicitantul, locaţia implementării proiectului, valoarea profitului net la 31 decembrie 2012.
După această etapă, aplicaţia electronică va genera automat un număr de identificare pentru fiecare proiect, denumit număr RUE, adică număr în Registrul Unic Electronic, şi va genera şi transmite automat pe adresa poştală electronică o scrisoare de înştiinţare privind înregistrarea în registru, precum şi numărul de înregistrare RUE.
În termen de zece zile lucrătoare de la primirea scrisorilor de înştiinţare, solicitanţii care au obţinut minimum 60 de puncte au obligaţia depunerii cererii de acord pentru finanţare însoţită de documentele justificative la OTIMMC pe raza teritorială unde se află sediul social al solicitantului cu menţiunea destinatarului – adresa OTIMMC, schema de minimis. La expeditor se va menţiona: numărul de înregistrare on-line, denumirea completă a operatorului economic solicitant, numărul de înregistrare la ONRC, CUI/codul de înregistrare fiscală, suma solicitată, adresa solicitantului.
Nedepunerea cererii de acord pentru finanţare însoţită de documentele justificative prevăzute anterior în intervalul de timp de zece zile lucrătoare de la primirea scrisorilor de înştiinţare cu privire la acceptarea şi evaluarea administrativă atrage decăderea solicitantului din dreptul de a beneficia de prevederile schemei.

Verificarea documentelor şi plata ajutorului

În cazul în care vor exista renunţări, respingeri sau diferenţe de sume la rambursare, vor fi analizate şi verificate, în limita bugetului alocat schemei, cererile de acord pentru finanţare, în ordinea punctajului obţinut la formularul de înscriere, începând cu prima cerere admisă iniţial în afara bugetului.
Cererile de acord pentru finanţare vor fi verificate de către unitatea de  implementare constituită la nivelul fiecărui OTIMMC, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data depunerii întregii documentaţii, în limita bugetului alocat schemei.
Analiza şi verificarea cererilor de acord pentru finanţare de către unităţile de implementare din cadrul fiecărui OTIMMC au ca finalitate stabilirea uneia dintre următoarele decizii: acceptarea din punct de vedere administrativ şi al eligibilităţii proiectului, respingerea cererii de acord pentru finanţare, solicitarea de clarificări.
Data de la care este activă înregistrarea on-line se comunică pe site-ul instituţiei cu cel puţin cinci zile lucrătoare înainte de data începerii procesului de înregistrare propriu-zis.
Pentru a primi plata ajutorului de minimis este necesar ca beneficiarii să deschidă cont de tipul 50.70 „disponibil din subvenţii şi transferuri“ la unitatea Trezoreriei Statului în a cărui rază îşi are domiciliul fiscal beneficiarul de ajutor de minimis.
Ajutorul de minimis se plăteşte întreprinderilor care au primit acord pentru finanţare după efectuarea parţială sau totală, după caz, a cheltuielilor eligibile pentru care a fost emis acordul pentru finanţare, proporţional cu gradul de realizare a investiţiei, în limita sumelor aprobate.
Plata ajutorului de minimis de către OTIMMC se efectuează după verificarea la faţa locului a realizării investiţiei de către reprezentanţii unităţii de implementare.
OTIMMC verifică la sediul întreprinderilor beneficiare veridicitatea şi conformitatea documentelor aferente cheltuielilor eligibile efectuate de întreprinderi în cadrul schemei, precum şi menţinerea investiţiilor şi a locurilor de muncă pe o perioadă de trei ani de la finalizarea acestora.
În cazul în care, în urma controalelor OTIMMC efectuate, se constată lipsa activelor pentru care s-a solicitat ajutorul de minimis, neînregistrarea în evidenţele contabile a activelor, nerespectarea obligaţiei asumate la obţinerea acordului pentru finanţare privind crearea şi menţinerea locurilor de muncă, schimbarea destinaţiei finanţării aprobate, orice altă nerespectare a prevederilor HG sau a acordului pentru finanţare, unitatea de implementare nu plăteşte ajutorul de minimis solicitat sau începe procedura de recuperare totală ori parţială a ajutorului de minimis acordat, după caz.
Întreprinderile au obligaţia de a transmite OTIMMC anual, timp de trei ani de la finanţarea investiţiei, o raportare privind efectele finanţării, formularul urmând să fie transmis până la data de 1 iulie a anului în curs pentru anul precedent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS