10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTVA la imobiliare - o redută cucerită de persoanele fizice

TVA la imobiliare – o redută cucerită de persoanele fizice

Greşeala Fiscului în calculul TVA la imobiliare iese la iveală cu ajutorul unei hotărâri a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Dezvoltatorii imobiliari tot au de plată TVA la stat, dar cuantumul este mai mic, pentru că se presupune că taxa era inclusă în preţul de vânzare al imobilelor. Finanţele calculaseră TVA în plus, peste preţul de vânzare a caselor sau terenurilor. Aflaţi în ce condiţii îşi pot cere oamenii o parte din bani înapoi.

Aşa-zişii „băieţi deştepţi“ din imobiliare care au vândut pe persoană fizică imobilele construite sau speculanţii cu terenuri care au fost obligaţi de Fisc şi de instanţă la plata taxei pe valoarea adăugată aferente tranzacţiilor imobiliare au o şansă să îşi diminueze obligaţiile de plată, dacă procesele lor sunt încă pe rolul instanţelor.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat, săptămâna trecută, în cauzele referitoare la modalitatea de calcul a TVA la tranzacţiile imobiliare efectuate de persoanele fizice. Acestea au fost considerate de Fisc drept persoane impozabile şi au fost obligate la plata TVA, în cazul în care s-a dovedit că au efectuat mai multe tranzacţii imobiliare în scop economic (speculatorii imobiliari).
„Potrivit Curţii de Justiţie, atunci când preţul unui bun a fost stabilit de părţi fără nici o menţiune cu privire la taxa pe valoarea adăugată, iar furnizorul bunului respectiv este persoana obligată la plata taxei pe valoarea adăugată datorate pentru operaţiunea supusă taxei, preţul convenit trebuie considerat, în cazul în care furnizorul nu are posibilitatea de a recupera de la dobânditor taxa pe valoarea adăugată solicitată de administraţia fiscală, ca incluzând deja taxa pe valoarea adăugată“, arată dailybusiness.ro.

Cum se aplică decizia proceselor deja încheiate

Această decizie a Curţii Europene de Justiţie va influenţa dosarele aflate pe rolul instanţelor de judecată, dar numai în ceea ce priveşte cuantumul TVA de plată către stat. Fiscul a calculat TVA la toată suma ce a rezultat din tranzacţie (la preţul plătit de cumpărător vânzătorului), pe când CEJ spune că TVA este inclusă în preţ. Dacă în cazul proceselor rămase pe rol este limpede cum se va aplica hotărârea CEJ, există o necunoscută în ceea ce priveşte procesele deja finalizate, cu decizii irevocabile. Fiscul doljean spune că un proces încheiat aşa rămâne şi hotărârea CEJ nu se aplică proceselor finalizate. „Un proces încheiat cu hotărâre definitivă şi irevocabilă, dată înainte de apariţia hotărârii Curţii Europene de Justiţie, aşa rămâne, nu se mai modifică. În România, legea nu este retroactivă“, a precizat Ioan Filipescu, director în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Dolj.

Persoanele fizice care au pierdut trebuie să dea din nou statul în judecată

Finanţele le-au cerut oamenilor TVA de plată la stat peste preţul tranzacţiei imobiliare, adică la preţul final au adăugat fie 19% (cât era TVA la momentul respectiv), fie 24%. În condiţiile în care Curtea Europeană de Justiţie spune că TVA-ul este inclus în preţ, Finanţele trebuie să recalculeze sumele pe care persoanele fizice le au de plată, sume ce vor fi, evident, mai mici decât cele calculate de inspecţiile fiscale. „Nu se pune problema dacă vor mai plăti sau nu TVA la stat, pentru această taxă se plăteşte în continuare de către cei care fac tranzacţii imobiliare în scop economic, ci se pune problema cuantumului ce trebuie achitat: TVA este inclus în preţ sau TVA se calculează peste preţul de vânzare al imobilului. Rămâne în continuare obligativitatea achitării acestui TVA la stat, dar diferă cuantumul… Noi luăm datele cu persoanele fizice care efectuează mai multe tranzacţii imobiliare pe persoană fizică din declaraţia pe care notarii au obligaţia să o depună la Finanţe“, a mai spus Ioan Filipescu.

Ce fac „imobiliarii“ care au plătit deja TVA

Dacă, în cazul proceselor pe rol, persoanele fizice pot beneficia de hotărârea Curţii Europene de Justiţie şi îşi pot diminua sumele de plată către stat, prin calcularea TVA ce rezultă din preţul tranzacţiei (adică să scoată TVA din acel preţ), în cazul dosarelor finalizate în instanţă există semne de întrebare. Acele decizii îşi produc efecte în continuare. „Procesele încheiate produc efecte în continuare în cazul TVA la imobiliare. S-a făcut un act de control al Fiscului şi a stabilit nişte sume de plată. Acel act de control produce efecte dacă nu a fost desfiinţat de instanţă. Titlul de creanţă rămâne valabil, pentru că nu a fost desfiinţat. Termenul de atac al deciziei este de 30 de zile de la comunicarea sentinţei. Cei care nu mai sunt în termenul respectiv pot deschide un nou proces, dar fără succes. Acel act de control al Fiscului nu mai poate fi contestat în nici un fel. În acest caz se aplică sentinţa instanţei şi persoanele fizice plătesc suma stabilită prin actul de control al Finanţelor“, a precizat pentru GdS, Irina Oprea, reprezentantă a companiei de consultanţă Professional Consulting.
La rândul său, Ioan Filipescu spune că aceia care vor să dea din nou statul în judecată (ca urmare a deciziei Curţii de Justiţie a UE) şi sunt în termenul legal de contestaţie ar putea obţine în instanţă doar diminuarea cuantumului de plată a TVA, dar nu şi anularea obligaţiei de plată.
Cu alte cuvinte, dacă o persoană fizică a pierdut definitiv în faţa Fiscului, atunci ea trebuie să deschidă un nou proces (dacă mai este în termen), prin care să i se diminueze doar cuantumul TVA de plată către stat, ca urmare a apariţiei hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, spun specialiştii citaţi. Cei care au pierdut procesul cu statul mai demult nu mai pot face nimic pentru a-şi diminua suma de plată sub formă de TVA. Pe aceştia nu îi ajută recomandarea Curţii de Justiţie. Hotărârea nu îi ajută nici pe cei care au plătit TVA la Fisc, fără să conteste rezultatul controlului Fiscului în instanţă. Ei au fost descoperiţi de Fisc, li s-a impus să achite o sumă drept TVA şi s-au înregistrat ca plătitori de TVA. „Aceia care s-au dus la Finanţe să plătească TVA la tranzacţiile imobiliare ca urmare a unui control al Fiscului nu mai au cum să-şi recupereze o parte din sumă, pentru că acel act de control nu mai poate fi contestat în nici un fel“, a explicat Irina Oprea, de la Professional Consulting.
Statul s-a folosit în instanţă, în procesele privind plata TVA la imobiliare, de textul Deciziei nr. 2/2011 a Comisiei Fiscale Centrale, invocat de către Fisc drept „unic temei legal“ pentru calculul TVA peste preţul imobilului supus tranzacţiei (apartamente, case şi/sau terenuri).

În Dolj, 127 de persoane fizice au fost puse să plătească TVA

La finele anului 2012 fuseseră descoperite de către Finanţele doljene 127 de persoane fizice care avuseseră mai multe tranzacţii imobiliare efectuate şi au fost puse să plătească TVA la stat.
Datele actualizate, transmise ieri de AJFP Dolj, arată că în total, până acum au fost stabilite suplimentar la plată sume de 35 de milioane de lei, din care doar 22 de milioane de lei reprezintă TVA efectiv de plată, iar diferenţa o reprezintă dobânzi şi penalităţi. „Sunt contestate în instanţă 48,8% din sumele totale de plată. Au fost soluţionate până acum 21 de cazuri, dintre care opt au fost respinse în totalitate persoanelor fizice; cinci cazuri au fost respinse parţial (adică instanţa a decis că acele persoane trebuie să plătească doar o parte din sume), restul fiind admise. Astfel, au rămas de plată către Fisc aproximativ trei milioane de lei din aceste procese câştigate de stat, la care se adaugă cele aproape cinci milioane de lei plătite benevol de către oamenii înregistraţi ca plătitori de TVA, după ce au efectuat tranzacţii imobiliare în scop economic“, a arătat Ioan Filipescu.

„Băieţii deştepţi“ din imobiliare

Fiscul a descoperit prin 2011 că foarte multe persoane fizice construiseră case şi apartamente pe care le vindeau apoi, pe persoană fizică, astfel încât să evite anumite dări la stat. Finanţele au efectuat controale şi le-au cerut retroactiv TVA de plată la stat celor ale căror tranzacţii repetate cu terenuri, case şi apartamente depăşeau 35.000 de euro. Nume grele au contestat în instanţă decizia Fiscului, mai ales că statul adăugase dobânzi şi penalităţi la sumele iniţiale de plată (la taxa propriu-zisă).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS