11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBNR îi transformă pe studenţii din Craiova în guvernatori virtuali

BNR îi transformă pe studenţii din Craiova în guvernatori virtuali

http://www.youtube.com/watch?v=8X0sQQgLS98

\n

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a venit la Craiova, explicându-le studenţilor economişti cum stau lucrurile cu ţintirea inflaţiei şi stabilitatea preţurilor. BNR a lansat la Craiova un exerciţiu de politică monetară, unde studenţii au putut să fie guvernatori ai băncii centrale în mod virtual şi au luat decizii pe care le-ar lua BNR, dacă ar fi pusă în faţa unor şocuri monetare.

Banca Naţională a României (BNR) în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu Universitatea din Craiova a  organizat „Zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti“, eveniment care s-a desfăşurat, vineri, la Sala Albastră a Universităţii din Craiova. În faţa unei săli arhipline şi a unui auditoriu format din directori ai unor bănci comerciale din Craiova, profesori universitari, oameni de afaceri şi studenţi ai Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a prezentat date despre activitatea Băncii Naționale, în contextul actual.

Stabilitatea preţurilor – misiunea BNR

Într-o manieră academică, Cristian Popa a explicat că misiunea BNR este aceea de stabilitate a preţurilor, dar acest lucru este posibil doar dacă mediul de afaceri, economia în general, are încredere în banca națională. De ce este importantă stabilitatea preţurilor pentru companii şi pentru oamenii de rând? Răspunsul este uşor de intuit. „Când întreprinzătorul îşi face un plan de afaceri, atunci este crucial pentru el să ştie cum va fi în viitor creşterea agregată a preţurilor. La fel se întâmplă şi cu persoanele fizice. Gospodăriile populaţiei au decizii diferite de consum în funcţie de inflaţie (…)“, a explicat Cristian Popa. Oaspetele din cadrul BNR a explicat faptul că o bancă națională trebuie să fie independentă, „iar mandatul ei trebuie să fie de stabilitate“.

Politica BNR trebuie însoţită de politici fiscale stabile

Viceguvernatorul Cristian Popa a declarat, la Craiova, că BNR nu poate face minuni singură pentru stabilitatea economică a ţării. „Banca Națională nu poate asigura singură stabilitatea economică. Şi politicile structurale sunt foarte importante şi ajută foarte mult“, a spus Popa, adăugând că reformele fiscale bune, dar mai ales stabile şi un deficit bugetar mic ar ajuta economia, alături de politicile implementate de BNR.
Studenţii  Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor i-au adresat întrebări viceguvernatorului legate de diminuarea dobânzii de politică monetară în viitor, respectiv despre necesitatea diminuării rezervelor minime obligatorii ale băncilor comerciale din România. Dacă la prima întrebare, viceguvernatorul nu a putut să răspundă, la cea de-a doua a menţionat că BNR ar putea avea în vedere o uşoară diminuare a rezervelor obligatorii ale băncilor, dar această situaţie nu va conduce la îmbunătăţirea situaţiei băncilor, care invocă, în continuare, lipsa cererii de credite în piaţă. Deci, ar rămâne cu exces de lichidităţi, dacă cererea nu-şi revine.

Studenţii au fost mici guvernatori ai BNR pentru câteva clipe

BNR a lansat în premieră naţională, vineri, la Craiova, exerciţiul de politică monetară „Moneta“, care este o aplicaţie virtuală şi are un rol educaţional. Studenţii craioveni de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, coordonaţi de profesorul Cristi Spulbăr, au fost împărţiţi în două echipe şi s-au „luptat“ în mediul online cu inflaţia. Ei au fost guvernatori pentru câteva minute. Pe parcursul jocului, studenţii primesc informaţii-bombă din presa economică şi „jucătorii“ trebuie să ia decizii, astfel încât să menţină ţinta de inflaţie dată.
Cu alte cuvinte, ei sunt supuşi unor şocuri de cerere şi unor şocuri de ofertă, similar cu situaţia reală la care este supusă BNR în realitate, dar la un nivel mult simplificat.
În funcţie de deciziile corecte sau incorecte pe care le iau participanţii la simulare primesc un punctaj în urma căruia rămân sau nu guvernatori virtuali ai BNR. Jocul (aplicaţia) lansat vineri la Craiova are 31 de ecuaţii complexe, iar participanţii la simulare trebuie să efectueze acele operaţiuni, astfel încât să menţină un interval dat al inflaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS