16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImpozitul care a eşuat din faşă

Impozitul care a eşuat din faşă

\n

La primul termen de plată a impozitului pe veniturile din activităţi agricole se achitase doar 26% din suma totală de plată pe tot anul,
respectiv jumătate din suma scadentă în octombrie. Fiscul trece la executări silite.

Anul acesta, ţăranii care lucrează mai multe hectare de teren sau care cresc mai multe animale şi păsări sunt obligaţi să plătească la stat un impozit pentru veniturile realizate din agricultură. Deşi primul termen de plată a fost 25 octombrie, din Dolj au plătit la Fisc acest nou impozit doar o mică parte dintre cei care declaraseră sume de plată. Potrivit datelor furnizate de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Dolj, la solicitarea GdS, au depus la Fisc declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit (Formular 221) 10.218 agricultori doljeni. Pentru aceştia s-a stabilit un impozit de plată de 6.753.761 de lei. Directoarea AJFP Dolj, Bogdana Dragomirescu, a menţionat că până la 30 octombrie (deci, la câteva zile după termenul de plată scadent – care a fost 25 octombrie) se achitase la stat un impozit de doar 1.810.788 de lei, adică doar 26,8% din suma totală de plată. La data respectivă era scadent 50% din impozit. Cu alte cuvinte, s-a achitat doar puţin peste jumătate din suma de plată până la acea dată. Următorul termen de plată a 50% din impozitul ce rezultă din calculul asupra normelor de venit trebuie achitat până pe 15 decembrie.
Oamenii au fost luaţi prea din scurt anul acesta, astfel că unii nu au apucat nici să-şi depună în termen declaraţiile la Finanţe, chiar dacă termenul respectiv fusese prelungit din mai până în iunie. În plus, foarte puţini şi-au achitat efectiv la primul termen scadent impozitul calculat de Fisc, astfel că un sfert din sumele totale de plată în 2013 au ajuns în vistieria statului.

Media pe judeţ:
impozit de 660 de lei

În medie, fiecare doljean care deţine suprafeţe mai mari de teren, care cultivă legume în câmp, în sere sau solarii sau creşte animale, păsări, albine trebuie să plătească la stat aproximativ 660 de lei în acest an. Aceasta este media calculată la cei peste 10.000 de doljeni care trebuie să achite impozitul pe venit. Dar aceasta este o medie, în realitate, unii agricultori au plătit mai puţin, alţii mai mult. Cele mai mari sume trebuie plătite de agricultorii care au cultivat legume fie în câmp, fie în sere şi solarii. Dacă un agricultor doljean are trei hectare cultivate cu grâu, atunci norma de venit este de 449 de lei pe fiecare hectar, iar impozitul este de 16% din această normă, dar pe fiecare hectar în parte. Deci, ţăranul plăteşte la stat un impozit de 215,52 lei pentru toate cele trei hectare cultivate. Dar dacă un doljean a avut un hectar de legume în solar, atunci norma de venit este de 5.117 lei, astfel că impozitul ajunge la 818,72 lei. Impozitul maxim ce poate fi plătit îi revine unei persoane care cultivă un hectar de flori şi plante ornamentale, a cărei normă de venit ar fi de 11.773 de lei pe hectar, iar impozitul aferent, de 1.883,68 lei.

Finanţele trec la măsuri împotriva agricultorilor

„Conform Codului de Procedură Fiscală, pentru neachitarea la termenul de scadenţă – 25 octombrie 2013 (primul termen de scadenţă al anului 2013) a obligaţiilor de plată de către contribuabilii care au declarat venituri din activităţi agricole, se datorează şi se vor calcula, după acest termen, dobânzi şi penalităţi de întârziere şi vor fi declanşate măsuri pentru executarea silită“, a precizat directoarea AJFP Dolj. Dar şi aceste măsuri de executare pot fi dificile. Agricultorii, de regulă, nu au venituri, mulţi nu au serviciu şi îşi muncesc pământul sau grădina de legume, astfel că va fi dificil să se facă popriri, iar până să ajungă statul să le execute bunurile este cale destul de lungă. Reprezentanţii Finanţelor spuneau, în această vară, că vor fi verificaţi şi cei care nu au depus declaraţiile la Fisc din care să rezulte ce suprafeţe deţin şi cultivă şi ce animale cresc în gospodării. Listele cu suprafeţele deţinute de fiecare persoană pot fi luate de la APIA, iar pe baza lor Fiscul face impuneri din oficiu contribuabililor.

Cine nu plăteşte acest impozit*

Nu au avut obligaţia depunerii unei declaraţii, deci nu datorează impozit pe veniturile din activităţi agricole următoarele categorii de persoane:
– persoanele fizice/membrii asocierilor fără personalitate juridică ce deţin cu orice titlu suprafeţe de teren destinate producţiei agricole, pentru cele necultivate, pentru cele cultivate cu plante furajere, păşuni şi fâneţe naturale, destinate furajării animalelor proprii;
– contribuabilii care au arendat terenul cultivat;
– contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole şi îşi desfăşoară activitatea în mod individual sau în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică în limitele neimpozabile prevăzute la 72 alin. (2) din CF;
– contribuabilii care obţin venituri din exploatarea terenurilor şi a animalelor pe care le dobândesc după 25 mai 2013.
*Date preluate de la AJFP Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS