10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUnele firme au sfidat criza şi au făcut angajări

Unele firme au sfidat criza şi au făcut angajări

Zeci de firme şi-au extins schema de personal în 2013, semn că le-au mers mai bine afacerile. În general, sunt firme din domeniul producţiei, construcţiilor, din zona textilelor şi îmbrăcămintei, dar şi comercianţi şi prestatori de servicii. În Dolj, au apărut din septembrie 2012 şi până acum 3.217 persoane angajate în plus.
Din septembrie 2012 şi până la sfârşitul aceleiaşi luni din 2013 numărul salariaţilor înregistraţi cu contracte de muncă şi evidenţiaţi în documentele la care are acces Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a crescut cu 3.217 persoane.
Firmele care au rezistat presiunilor de tot felul din criză par să se fi redresat anul acesta, cel puţin la capitolul personal. Atunci când o societate angajează înseamnă că are afaceri suficient de mari încât să plătească salariile noilor „recruţi“. În timp ce statisticile arată că în Dolj au apărut noi locuri de muncă în acest an, am dorit să vedem unde s-au creat aceste noi joburi. Multe dintre aceste societăţi au disponibilizat personal în anii anteriori, de la instalarea crizei pe plan local sau regional şi până acum. Sunt multe făbricuţe care au între 50-100 de salariaţi şi care s-au dezvoltat în acest an. Din datele de la ITM se observă că multe firme au angajat anul acesta 10-15 persoane în plus faţă de anul trecut.
Domeniile de activitate ale câtorva dintre firmele care au efectuat angajări în 2013 variază de la producţia de îmbrăcăminte şi încălţăminte, până la producţia de fire metalice, dar şi activităţi de construcţii, comerţ cu ridicata etc. Curios că printre companiile cu mulţi „recruţi“ cu acte se numără şi o societate de sondare a opiniei publice, deşi anul acesta nu este unul electoral să se efectueze multe sondaje de opinie. Printre firmele mijlocii care au angajat anul acesta amintim: Auvimist, Aluc, Anmian (aceasta a ajuns de la 71 de salariaţi la 143), Legabris, Remex, Griki, Text Model, VH Electronic şi altele. De remarcat şi faptul că unele firme care figurează la ITM cu noi locuri de muncă sunt localizate în oraşele din judeţ (Băileşti, Segarcea) şi nu doar în Craiova.
Dintre firmele mari, cu peste 100 de salariaţi, au creat locuri de muncă în special acelea din domeniul construcţiilor. Companiile care au avut proiecte în derulare şi lucrări de amploare de excutat, precum şi subcontractorii lor, au angajat masiv în această vară. Pe perioada iernii, însă, este cunoscut faptul că firmele din domeniul construcţiilor vor reduce din personal, mai ales că multe lucrări de anvergură au fost încheiate şi altele de asemenea dimensiuni nu se întrevăd la orizont, cel puţin nu în Craiova. Firmele mari cu sute de salariaţi care şi-au sporit forţa de muncă din unitate sunt: Reloc, Civitas, Casa Noastră, Nitela, Domarcons, MITLIV, Recon, Softronic, Modexim şi altele.

Cine sunt marii
angajatori

În această vară au fost şi firme de consultanţă în afaceri şi de tip call-center care figurează în evidenţele ITM Dolj cu mai multe contracte de muncă decât anul trecut. Un exemplu în acest sens este firma Pro Solution Agency din Craiova care, potrivit ITM Dolj, avea anul trecut 694 de contracte de muncă, iar anul acesta aproape că şi-a dublat numărul contractelor, la 1.126. Potrivit Registrului Comerţului, firma îi aparţine lui Alexandru Melinte (fostul director de la RCS-RDS) şi Elenei Cojocaru, a cărei familie ar deţine Cinema 3D Colours. Numărul mare de contracte de muncă apărute anul acesta la această firmă se explică prin faptul că societatea este agent de muncă temporară şi are şi activităţi de call-center.
Dintre firmele mari, cele mai multe locuri de muncă noi le-a înregistrat anul acesta Reloc, achiziţionat de grupul GFR. La ITM figurau anul trecut 55 de contracte de muncă la Reloc, iar anul acesta sunt înregistrate 493 de contracte.
O statistică a locurilor de muncă poate să însemne şi că o persoană care are deja un job stabil cu normă întreagă a mai încheiat, anul acesta, un contract de muncă pe una-două ore pe zi cu altă societate. Colac peste pupăză, în această toamnă sunt mai multe astfel de contracte de muncă în Dolj decât anul trecut, ceea ce este îmbucurător pentru toată lumea, semn că economia dă dovadă de uşoară revenire.

Firme care au disponibilizat personal

În ultimii ani, numărul persoanelor care şi-au pierdut locul de muncă a fost destul de mare. După închiderea Doljchim anul trecut, în 2013 a venit rândul altor firme mari să ajusteze numărul de salariaţi. Iată doar câteva dintre ele.
Cargill Oil dă afară tot personalul până la finele anului (circa 260 de persoane), Pan Group şi-a propus de astă-primăvară să restructureze 120 de posturi, Nelli Oil Cel-Tec SRL a băgat în şomaj întreg personalul de la fabrica de ulei din cartierul Bariera Vâlcii (circa 40 de persoane). Dintre firmele cu notorietate de pe piaţa locală, unele dintre cele mai mari au dat afară oameni în 2013. Elpreco a concediat 91 de persoane, iar Electroputere a anunţat o nouă tranşă de disponibilizări pe finalul acestui an (150 de persoane).
Mai există alte firme care au ajuns de la 40-50 de angajaţi să nu mai aibă nici unul, dar inspectorul-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, spune că nu pot fi luate în considerare ca şi locuri de muncă „dispărute“, datorită faptului că aceiaşi angajaţi au apărut pe alte firme noi ale aceloraşi asociaţi/acţionari de la firma lăsată de izbelişte. „Am verificat în REVISAL, la întâmplare, după CNP-ul unui fost angajat de la o firmă care s-a închis şi l-am găsit angajat la altă firmă cu obiect de activitate similar cu prima şi care aparţine unuia dintre asociaţii care fuseseră la prima societate intrată în insolvenţă“, a explicat Cătălin Mohora.

Firme care au între 50-100 de angajaţi şi care au creat locuri de muncă în 2013

Societatea Nr. angajaţi 2012 Nr. angajaţi 2013*
Auvimist Impex                71                         87
Aluc Prodcom                   72                         77
Anmian Segarcea            71                      143
Bergman Group                73                        84
VH Electronic                     76                        84
Legabris                             64                         74
Remex                                64                        72
Griki                                     63                         92
Text Model                          63                         73
Primaserv                           63                         81
GMC Activ                           63                         81
Teoderm Băileşti               57                         74
MPC Future                         57                         67
*Date furnizate de ITM Dolj.

Firme mari care au peste 100 de angajaţi şi care au creat locuri de muncă în 2013*

Societatea Nr. salariaţi în 2012 Nr. slariaţi în 2013
Casa Noastră                863                         895
Civitas                          1.650                       1.951
Reloc                                55                         493
Pro Solutions Agency 694                       1.126
Nitela                              285                        308
Manufactura de Est       342                       380
Domarcons                    233                        396
MITLIV                            267                        300
Softronic                         178                        186
Recon                             200                        282
*Date furnizate de ITM Dolj.

Numărul efectiv de salariaţi în septembrie 2013, în uşoară scădere faţă de august

Potrivit datelor de la ITM Dolj, în septembrie 2013, numărul de salariaţi activi de la nivelul judeţului Dolj a fost de 137.684 de angajaţi, în scădere uşoară faţă de luna august, când erau înregistraţi 137.828 de salariaţi, dar în creştere considerabilă faţă de septembrie 2012, când la nivelul judeţului existau 134.467 de angajaţi. Aşadar, pe tot judeţul Dolj, din septembrie 2012 şi până în aceeaşi lună din 2013 au fost angajate, în plus, 3.217 persoane. ITM Dolj susţine că aproximativ 85% din totalul salariaţilor se află pe teritoriul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS