15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriItalia, al doilea partener al comerţului exterior al României

Italia, al doilea partener al comerţului exterior al României

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Adrian Ciocănea, s-a întâlnit vineri, 18 octombrie 2013, cu viceministrul italian al Afacerilor Externe, Marta Dassu, la întâlnire participând ambasadorul Italiei la Bucureşti, E.S. Diego Brasioli, precum şi oficiali din Ministerul Afacerilor Externe din Italia.
Cooperarea economică bilaterală a fost unul dintre subiectele abordate, în acest context, o atenţie deosebită acordâdu-se stadiului investiţiilor italiene în România şi diversificării acestora în sectoare de maxim interes precum energie, producţia industrială, agricultură, IMM-uri, servicii şi infrastructură.
Secretarul de stat Adrian Ciocănea a susţinut, în cadrul discuţiilor, necesitatea intensificării şi diversificării cooperării economice între cele două state, reiterând importanţa consolidării Parteneriatului româno-italian existent.
Demnitarul român a prezentat, de asemenea, stadiul elaborării de către România a Strategiilor de competitivitate, de comerţ şi cea privind politica industrială, exprimând  opinia că Romania rămâne atractivă pentru investitorii italieni în domeniile economice de interes.
Viceministrul Afacerilor Externe a declarat, printre altele, că modelul de funcţionare şi dezvoltare al IMM-urilor italiene ar putea constitui un exemplu pentru România, exprimandu-si increderea in reuşita Expoziției Mondiale „World Expo – 2015”, ce se va desfășura la Milano. În acest context, demnitarul italian a apreciat ca oportuna urgentarea demersurilor pentru participarea României la expoziţie.
De asemenea, oficialul italian şi-a exprimat mulţumirea faţă de discuţiile purtate la Ministerul Economiei şi consideră că ar fi utilă o întâlnire a experţilor din ministerele economice şi de comerţ de resort pentru discuţii aplicate referitoare la strategiile de politică industrială şi comerţ exterior.

După primul semestru al anului 2013, Italia continuă să fie al doilea partener al ţării noastre, cu 11,79 % din volumul total al comerţului exterior al României, din care 11,93 % din valoarea exporturilor şi 11,66 % din cea a importurilor. Există o crestere uşoară faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (0,68%) iar prin creşterea mai rapidă a exporturilor (1,87%) faţă de importuri (0,40%), deficitul comercial extern al României s-a redus cu 21,55 %. La data de 30 iunie 2013 valoarea schimburilor româno-iteliene a fost de 5.850,47 milioane euro (creştere de 0,68% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), din care 2828,25 milioane euro export (creştere cu 1,87%) şi 3061,78 milioane euro import (scădere cu 0,40%). Soldul balanţei comerciale, de 233,54 milioane euro a fost defavorabil părţii române .
Volumul investiţiilor italiene în România, conform statisticilor românesti depăşesc 1,7 miliarde euro, ocupând astfel locul 7 şi o pondere de 5% în volumul total al investiţiilor de capital străin. Mediu de afaceri find foarte atractiv a condus, în decursul a 23 de ani, la apariţia în România a peste 36.000 de companii cu capital italian, din care, astazi, se consideră active pe piaţă cca. 17.000 (contribuind prin activitatea lor cu circa 10% la PIB-ul românesc).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS