10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAjutoare pentru producătorii agricoli, aprobate astăzi în şedinţa de Guvern

Ajutoare pentru producătorii agricoli, aprobate astăzi în şedinţa de Guvern

Guvernul a aprobat astăzi, în şedinţa săptămânală, o serie de acte normative vizând ajutoarele care se acordă pentru producătorii agricoli, atât din fonduri europene, cât şi de la bugetul de stat, informează Agerpres.ro. Anunţul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.

Hotărârile de guvern (HG) aprobate vizează subvenţionarea accizei la motorina utilizată în agricultură, cuantumul plăţilor pe suprafaţa agricolă şi a plăţilor în sectorul zootehnic. „Sumele care sunt prevăzute a fi decontate pe parcursul anului 2013 sunt de 125 de milioane de lei, iar pe parcursul anului 2014 – de 430 de lei. Avem prevăzute prin HG 555 de milioane de lei pentru subvenţionarea accizei la motorina utilizată în agricultură”, a detaliat Constantin.

Decizii privin cuantumul plăţilor pe suprfaţă

Guvernul a mai aprobat două hotărâri referitoare la cuantumul plăţilor pe suprafaţă. Prima vizează cuantumul plăţilor directe unice pe suprafaţă, a plăţilor separate pentru zahăr şi a plăţilor specifice pentru orez. „Suma totală prevăzută din fonduri europene pentru cererile depuse în 2013 este 1,223 de miliarde de euro. Intenţia noastră este ca, din 16 octombrie, să plătim în avans 50% din aceste sume. Ceea ce am calculat până în acest moment arată că plata pe suprafaţă, cel puţin la plata de bază pentru cereale, este de 139,17 euro pe hectar”, a spus ministrul.

Cea de-a doua stabileşte nivelul plăţilor naţionale complementare. „De la bugetul de stat, pentru cereale, plata complementară este de 21 de euro. Practic, pentru cereale, plata cumulată va fi în acest an de 160,17 euro la hectar. În ceea ce priveşte plata suplimentară care se acordă pentru sfecla de zahăr, acolo unde din fonduri europene a avut loc această plată în cuantum de 331 de euro pe hectar, pentru orez se acordă o plată specifică de 300 de euro pe hectar. Bugetul de stat, de asemenea, vine complementar, dincolo de plata de bază pentru cereale, cu o serie de plăţi: pentru in şi cânepă pentru fibră – 63,37 de euro pe hectar, pentru hamei – 335 de euro pe hectar, pentru tutun – 1.279 de euro pe hectar şi pentru sfecla de zahăr – 113,65 de euro pe hectar”, a precizat Constantin. El a spus că sumele prevăzute de la bugetul de stat pentru a fi plătite pe această schemă sunt de 663 de milioane de lei. O parte din aceste sume vor fi plătite pe parcursul anului 2013, iar restul pe parcursul anului 2014.

HG pentru sectorul zootehnic

O altă HG se referă la aprobarea cuantumului plăţii naţionale directe complementare în sectorul zootehnic pentru specia bovine şi caprine pentru 2013. „A fost alocată o sumă de la bugetul de stat de 78.128.680 de euro, care se acordă pentru cei care au depus cereri în 2013, în funcţie de verificările pe care Agenţia de Plăţi le face pe teren, în funcţie de numărul de efective care au fost solicitate la plată”, a spus Constantin.

De asemenea, Guvernul a identificat bani pentru a-i ajuta pe crescătorii de oi şi capre din zonele defavorizate. Alte două acte normative vizează condiţii tehnice pentru absorbţia de fonduri europene şi pentru sprijinirea celor care activează în agricultura ecologică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS