10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriASF ne linişteşte în privinţa investiţiilor în pensiile administrate privat

ASF ne linişteşte în privinţa investiţiilor în pensiile administrate privat

Instituţia a încheiat verificările asupra acţiunilor tranzacţionate pe Bursă de către fondurile de pensii care activează pe Pilonul II.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a încheiat verificările asupra fondurilor de pensii administrate privat, verificări efectuate ca urmare a faptului că la adresa acestora au fost aduse acuze că se fac tranzacţii cu acţiuni, care nu ar fi corespuns realităţii. Scandalul a început după ce o persoană publică a acuzat că i s-au furat acţiuni în valoare de 200.000 de euro, din contul său, care s-ar fi tranzacţionat pe baza unui buletin fals. Aceste acuze au făcut ca, săptămâna trecută, ASF să decidă oprirea fondurilor de pensii administrate privat de la tranzacţionarea cu acţiuni pe Bursă timp de două zile (vinerea trecută şi lunea aceasta), pentru a verifica siguranţa acţiunilor din portofolii. Ieri, ASF a dat publicităţii rezultatele controalelor, încercând să liniştească deponenţii care au conturi pe Pilonul II, adică la pensiile administrate privat. „Din verificările făcute în zilele de 20 și 23 septembrie 2013, atât de către administrator, cât și de către ASF, nu rezultă că deținerile fondurilor de pensii au fost afectate de activități de natură să pună în pericol deținerile participanților. Demersul a constatat că portofoliile raportate de depozitari la data de 13 septembrie, completate cu tranzacțiile efectuate de fondurile de pensii în perioada 13-19 septembrie 2013, corespund cu activele aflate în custodie la 23 septembrie 2013. Verificările, de natură preventivă, au luat în calcul posibilitatea ca deținerile de acțiuni să se afle atât la custozi, cât și la intermediari sau la Depozitarul Central“, a informat ASF printr-un comunicat de presă transmis redacţiei.
„Toți administratorii fondurilor de pensii au încheiate contracte de depozitare cu instituții bancare care oferă și servicii de custodie, iar verificările au constatat că toate fondurile de pensii utilizează efectiv serviciile de custodie ale băncii depozitare“, se mai arată în comunicatul instituţiei. ASF vrea doar să liniştească populaţia care cotizează la fondurile de pensii administrate privat, precizând, după aceste verificări, că portofoliile celor care contribuie la Pilonul II sunt în siguranţă.

181.000 de doljeni au conturi pe Pilonul II

O parte din banii depuşi de contribuabili la Pilonul II sunt investiţi de către fonduri în acţiuni tranzacţionate la Bursă, pe piaţa internă de capital. În Dolj, la nivelul lunii iunie 2013 existau peste 181.000 de conturi deschise la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II). Dintre angajaţii existenţi în Dolj, circa 76.000  de persoane au conturi active pe Pilonul II şi lor le virează angajatorii contribuţia la pensiile de stat, din care 4% ajunge în conturile fondurilor de pensii, iar de acolo banii sunt investiţi după o schemă declarată la ASF şi verificată de această instituţie. Cea mai mare parte a sumelor strânse în conturile fondurilor sunt investite în obligaţiuni statale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS