15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRestituirea terenurilor, blocată până la 31 decembrie

Restituirea terenurilor, blocată până la 31 decembrie

Doljenii revendică 15.000 de hectare de teren, în timp ce suprafeţele disponibile ar fi de doar 6.000 de hectare, potrivit unei inventarieri făcute în 2012. O comisie judeţeană va reinventaria terenurile disponibile în această perioadă.

Până la 31 decembrie 2013, autorităţile doljene nu vor mai emite nici un titlu de proprietate în baza legilor funciare, cu excepţia drepturilor câştigate în instanţă, a precizat, ieri, prefectul Marius Deca. În această perioadă, un colectiv de 47 de specialişti lucrează la inventarierea terenurilor disponibile în judeţ, pentru finalizarea legilor funciare.
„În 2012, am făcut o inventariere preliminară a terenurilor disponibile. Aveam 6.000 de hectare la dispoziţie, însă necesarul este de circa 15.000 de hectare. În judeţ, există 252 de hotărâri judecătoreşti, pentru aproximativ 3.000 de hectare şi alte 385 de dosare se află pe rolul instanţelor de judecată. Terenurile pentru care există hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile trebuie retrocedate, pentru că altfel administraţia riscă să plătească daune cominatorii pentru întârziere. Pentru celelalte, nu mai putem emite titluri de proprietate până nu finalizăm această inventariere. Trebuie văzut din ce zone putem lua necesarul de terenuri pentru a finaliza legile funciare“, a precizat prefectul Marius Deca.

Dosarele ANRP, reevaluate

Inventarierea terenurilor se realizează în baza Legii nr. 165/2013, privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România. Potrivit acestei legi, la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale se constituie, prin ordin al prefectului, Comisia locală pentru inventarierea terenurilor. Comisia se compune din: un reprezentant al prefecturii, care este şi preşedintele comisiei; primarul localităţii; secretarul localităţii; un specialist în măsurători topografice un reprezentant al OCPI. La aceştia, se pot adăuga specialişti ai Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti“, RNP Romsilva, ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), conform art. 5. În termen de 180 de zile (şase luni) de la data constituirii, această comisie trebuie să întocmească „situaţia terenurilor agricole, cu sau fără investiţii, şi forestiere, aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unităţii administrativ-teritoriale, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială“ (art. 6). Ulterior, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANP) demarează procedurile pentru trecerea terenurilor din domeniul public al statului în cel privat şi restituirea lor în natură.
„Până la întocmirea situaţiei centralizatoare la nivel local, se suspendă emiterea hotărârilor de validare/invalidare de către comisiile judeţene de fond funciar, eliberarea titlurilor de proprietate, punerea în posesie de către comisiile locale de fond funciar, precum şi alte proceduri administrative în domeniul restituirii fondului funciar“ (art. 7, alin. 1).
Comisiile locale şi judeţene trebuie să finalizeze punerile în posesie şi eliberarea titlurilor de proprietate până la 1 ianuarie 2016. Cei care au deja dosare pentru despăgubiri la ANRP pot opta pentru întoarcerea acestora către comisiile locale şi judeţene de fond funciar şi restituirea în natură a proprietăţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS