10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum aflaţi vârsta la care puteţi ieşi la pensie

Cum aflaţi vârsta la care puteţi ieşi la pensie

Nu puteţi să știți înainte cam cu ce pensie vă alegeţi dacă ieşiţi din câmpul muncii, dar legea vă dă dreptul să aflaţi la ce vârstă şi la ce vechime aveţi dreptul să vă pensionaţi legal. În cazul pensionărilor anticipate, în puţine cazuri nu sunt penalizaţi oamenii cu 45% din valoarea pensiei.

Schimbarea vârstei de pensionare şi introducerea unor vârste graduale şi stagii de cotizare obligatorii din anul 2010 face ca persoanele care doresc să părăsească definitiv câmpul muncii să iasă la vârste diferite la pensie. Practic, în 2030 se ajunge ca femeile să iasă la pensie la 63 de ani, cu stagiu complet de cotizare sau cu un stagiu minim de 15 ani. La ora actuală, atât femeile, cât şi bărbaţii ies la pensie la vârste diferite şi la vechime diferită, de la caz la caz. Potrivit noii legi a pensiilor, Legea nr. 263/2010, la Anexa 5 şi la Anexa 6 sunt detaliate vârstele de pensionare atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Sunt prezentate tabele uriaşe (ca dimensiune şi întindere a informaţiei), care arată, în funcţie de anul naşterii, la ce vârstă se pot pensiona oamenii şi ce stagiu de cotizare trebuie să aibă, adică ce vechime în muncă necesită.

Cine se poate pensiona în septembrie 2013

Daniela Licu spune că, de exemplu, se pot pensiona în septembrie 2013 bărbaţii care sunt născuţi în luna ianuarie 1949 şi împlinesc acum 64 de ani şi opt luni şi au un stagiu complet de cotizare de 34 de ani şi care să fi lucrat minimum 14 ani şi patru luni. Dacă cineva doreşte să se pensioneze anticipat în această lună, acel bărbat trebuie să fie născut în septembrie 1953 şi trebuie să aibă minimum 35 de ani vechime. Dar este de ştiut că aceia care optează pentru pensionarea anticipată sunt penalizaţi cu 45% din pensia de drept, până la vârsta la care împlinesc vârsta legală normală de pensionare. Dacă un bărbat născut în septembrie 1953 doreşte să iasă anticipat la pensie luna aceasta, fără penalizarea de 45% din valoarea pensiei, să spunem, potrivit Anexei 6 din Legea pensiilor, el trebuie să aibă 43 de ani vechime, lucru greu de atins chiar dacă oamenilor li se adaugă grupele de muncă pentru condiţii dificile etc.
Femeile au vârste diferite de cele ale bărbaţilor. Potrivit Anexei nr. 5 la Legea nr. 263/2010, o femeie poate ieşi la pensie la limită de vârstă în septembrie 2013 dacă îndeplineşte următoarele condiţii: este născută în ianuarie 1954, deci iese la limită de vârstă la 59 de ani şi opt luni, are o vechime completă de 29 de ani şi patru luni şi vechimea minimă necesară este de 14 ani şi opt luni. Femeia care doreşte să iasă anticipat la pensie trebuie să fie născută în octombrie 1957 (deci poate ieşi anticipat la 55 de ani şi 11 luni), cu vechime de 30 de ani şi 11 luni şi cu penalizare de 45% din pensie. Dacă femeia respectivă are 38 de ani şi 11 luni vechime în muncă, atunci poate ieşi la pensie fără penalizare. Potrivit legii „anul acesta, femeile ies la pensie la 59 de ani şi opt luni, iar această vârstă este valabilă până în martie 2014. Vârsta de pensionare creşte gradual până în 2030“, a explicat Daniela Licu.

Nu se fac simulări privind cuantumul pensiei

În cazul în care cei interesaţi să iasă la pensie în perioada următoare doresc să ştie în prealabil cam ce cuantum al pensiei ar avea, reprezentanţii Casei de Pensii spun că acest lucru nu este posibil şi nu se pot face simulări. „Doar după ce o persoană îşi depune dosarul de pensie la noi, numai atunci i se poate calcula cuantumul pensiei şi i se comunică la domiciliu. În rest, nu se pot face simulări“, a arătat Daniela Licu. Calcularea pensiei unei persoane este destul de complicată şi doar personalul de specialitate din cadrul CJP Dolj are abilitatea de a efectua calculele. Se raportează salariul brut al angajatului din fiecare lună lucrată la salariul mediu brut pe economie, iar rezultatul se calculează în funcţie de valoarea punctului de pensie. Anul acesta, valoarea punctului de pensie este de 762 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS