12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNuclearelectrica se vinde parţial pe Bursă

Nuclearelectrica se vinde parţial pe Bursă

Producătorul de energie nucleară scoate la vânzare un pachet de peste 25,3 milioane de acţiuni. Până pe 20 septembrie pot subscrie atât oamenii obişnuiţi, cât şi cei care doresc tranşe mari.

Începând de vineri este scos la vânzare un pachet de acţiuni al producătorului de energie electrică Nuclearelectrica, prin ofertă publică iniţială de vânzare, numită în termeni de specialitate IPO. Este prima ofertă de acest gen pe bursă din ultimii şase ani, iar pachetul de acţiuni nu este scos la vânzare direct de către stat, cum a fost în cazul Transelectrica, ci vânzarea se face de către companie. Practic, este o majorare de capital, iar banii ar urma să fie utilizaţi pentru modernizarea reactoarelor funcţionale de la Cernavodă, a informat Nuclearelectrica.
Aşadar, în cadrul ofertei (IPO), Nuclearelectrica vrea să vândă 25,3 milioane de acţiuni noi, reprezentând 10% din capitalul social, la preţuri cuprinse între 11,2 lei pe acţiune şi 15 lei pe titlu.

Cine poate cumpăra acţiuni şi cum

Potrivit prospectului de ofertă, publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, vânzarea se va face pe trei tranşe. Există tranşa investitorilor instituţionali (fonduri de pensii, fonduri de investiţii etc.), care pot subscrie pentru 85% din acţiunile puse la vânzare prin Bursă. În tranşa subscrierilor mari (5% din totalul acţiunilor din cadrul IPO) pot subscrie acei investitori care cumpără peste 15.000 de acţiuni. Şi există şi tranşa investitorilor mici (10% din acţiuni), care se adresează acelora care subscriu pentru un număr de acţiuni cuprins între 100 şi 15.000 de acţiuni. Acei investitori care se încadrează la tranşa subscrierilor mari şi la cea a subscrierilor mici trebuie să achite, la început, 15 lei pe acţiune. O persoană care doreşte să subscrie la Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) trebuie să cumpere de la 100 de acţiuni în sus. Practic, un investitor care doreşte acţiuni la producătorul de energie nucleară trebuie să scoată din buzunar minimum 1.500 de lei, pentru cel mai mic pachet de titluri. În cazul în care la finalul perioadei de subscripţie se stabileşte un preţ mai mic de 15 lei pe titlu, să zicem 12 lei sau 13 lei pe acţiune, atunci investitorii mici vor primi înapoi diferenţa de 2-3 lei pe acţiune. Tot persoanele care subscriu în ultima tranşă, cea a subscrierilor mici, beneficiază de anumite bonificaţii, discounturi. „Cei care subscriu în tranşa investitorilor mici, în primele trei zile ale perioadei de subscripţie, au un discount de 8% din preţul realizat de investitorii instituţionali, iar după cele trei zile, cei mici au un discount de 3% pe toată perioada de subscripţie. Sunt mulţi oameni care m-au întrebat despre oferta Nuclearelectrica. Discountul de 8% sper să-i atragă pe mulţi la această ofertă, pentru că este de aproape două ori mai mare decât dobânda bancară pe un an“, a spus George Popa, broker la Interdealer Capital Invest, care a adăugat că preţul final nu poate fi mai mic de 11,2 lei pe acţiune, potrivit celor stabilite prin oferta publică iniţială de vânzare. Investitorii instituţionali sunt cei care fac preţul până la finalul perioadei de subscriere, adică până pe 20 septembrie.

Este de viitor
o investiţie
la Nuclearelectrica?

Odată cu dezvoltarea energiei regenerabile, tipurile clasice de producere a energiei electrice au stagnat. Atunci când bate vântul şi funcţionează eolienele, energia electrică produsă în România din alte surse (hidro, nucleară sau cea produsă de complexele energetice) nu sunt folosite cu prioritate în sistemul energetic naţional. Totuşi, Nuclearelectrica este o investiţie strategică pentru România şi reactoarele de la Cernavodă vor produce energie pentru ţară mult timp de acum înainte. Specialiştii de pe piaţa de capital estimează în ce condiţii ar putea deveni o investiţie la Nuclearelectrica productivă. „O astfel de investiţie poate fi interesantă şi atractivă pentru investitori în condiţiile în care se vor face investiţii în reactoarele de la Cernavodă. Mai poate fi interesantă o astfel de investiţie la Nuclearelectrica dacă tendinţa de investire în energia regenerabilă rămâne constantă sau descreşte. În prezent, avântul pieţei energiei regenerabile s-a diminuat în România“, a declarat George Popa, broker la Interdealer Capital Invest.

Statul vinde ieftin acţiunile? Rămâne
de văzut.

Acţiunile sunt scoase la vânzare la un preţ aproape la jumătate faţă de cât sunt înregistrate în activul net al Fondului Proprietatea, care deţine 9,7% din titlurile Nuclearelectrica. Întrebat dacă nu sunt oarecum ieftine activele statului în acest moment, brokerul George Popa a precizat: „Pot fi considerate ieftine activele statului în acest caz, doar dacă oferta va fi suprasubscrisă. Dar să ne gândim şi la disponibilităţile băneşti de pe piaţă… În acest moment, pe piaţă nu există disponibilităţi aşa de mari cum erau în urmă cu 6-7 ani, când a fost lansată oferta Transgaz, de exemplu, suprasubscrisă de câteva ori“.

Structura acţionariatului
Nuclearelectrica

Potrivit informaţiilor de pe Bursă, structura actuală a acţionariatului Societăţii Naţionale Nuclearelectrica SA este următoarea: statul deţine 90,3%, prin Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea – 9,7%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS