24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri0,60 lei, cea mai ieftină pâine după reduceri

0,60 lei, cea mai ieftină pâine după reduceri

Din prima zi a lunii septembrie, comercianţii craioveni au scăzut preţul la pâine şi la specialităţile din panificaţie fără umplutură după ce Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale împreună cu Ministerul Finanţelor Publice au hotărât ca la aceste produse să se aplice o cotă redusă de TVA de 9%.

TVA-ul pentru produsele din panificaţie era, până pe 31 august, 24%. De la 1 septembrie, TVA-ul s-a redus  la 9%, iar pe rafturile magazinelor şi-au făcut loc produsele de panificaţie cu noile preţuri. În hotărârea luată de minister nu se prevăd însă modificări la produsele în a căror compoziţie se adaugă ouă, miere, brânză sau fructe. Pe lângă pâine, TVA-ul s-a redus la cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete şi franzeluţe.
Dacă pe 30 august, în hipermarketul real,- pentru o franzelă feliată de 400 de grame plăteai 2,49 lei, pe 2 septembrie, pentru aceeaşi pâine, în acelaşi magazin achitai 2,19 lei. La supermarket, alte preţuri. În Billa, în urma reducerii, aceeaşi franzelă costa 1, 92 lei. La Lidl, pentru o pâine albă de 300 de grame trebuia să scoţi din buzunar 1,29 lei, iar acum, aceeaşi pâine costă 1,13 lei. Şi Pan Group a redus preţul produselor de panificaţie. O pâine de 400 de grame costa 1,20 lei, iar acum este un leu. Pe lista reducerilor de TVA intră şi franzela feliată, care de la 1,50 lei este acum 1,30 lei. Pentru cei care preferă pâinea integrală, Pan Group a scăzut preţul acesteia cu 40 de bani, iar pâinea neagră costă 1,90 lei faţă de 2,20 lei.
Şi în magazinele din cartiere, craiovenii găsesc pâine mai ieftină. Într-un magazin de pe strada Amaradiei am găsit cea mai ieftină pâine. O franzelă de 300 de grame costă 0,60 lei.

Covrigii nu s-au ieftinit

În conformitate cu Ordinul ministerial al reducerii TVA-ului, chiflele şi baghetele intră şi ele pe lista scăderilor de preţ. Magazinele din oraş au luat măsuri în acest sens şi, în consecinţă, preţul unei chifle la supermarketul Lidl este de 0,34 lei faţă de 0,39 lei, preţul dinaintea reducerii. Acelaşi magazin a scăzut şi preţul baghetelor de la 0,89 la 0,78 lei. Şi hipermarketul Auchan a micşorat preţurile la produsele de panificaţie. Aşa că, de la 1 septembrie pentru o chiflă plăteai 0,38 lei, iar pentru o baghetă – 0,94 lei.
Deşi pe lista ieftinirilor intră şi covrigii, în Craiova preţurile la acest produs au rămas aceleaşi – 0,50 lei sau 0,60 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS