9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎncepe forfota pe piaţa chiriilor

Începe forfota pe piaţa chiriilor

În ciuda faptului că preţurile chiriilor au tendinţa de scădere cu 10-20% faţă de anul trecut, deţinătorii de imobile vor avea ceva costuri în plus cu obţinerea certificatului energetic, iar de la anul ar putea plăti contribuţii la sănătate toţi cei care închiriază un imobil.

Se apropie începerea anului şcolar, astfel că aceia care caută o locuinţă de închiriat încep să se intereseze, în timp ce proprietarii de imobile au multe drumuri de făcut şi taxe de plătit, dacă vor să închirieze o locuinţă.
Piaţa chiriilor se bazează, în această toamnă, pe elevii şi studenţii care îşi caută o locuinţă temporară pe durata studiilor, spun specialiştii care activează în domeniul imobiliar. Preţurile sunt în declin, deoarece cererea încă nu este foarte mare, dar abia de acum înainte începe forfota în acest domeniu, şi se intensifică aproape de începerea anului şcolar, respectiv universitar. În ultimii doi ani, făceau piaţa chiriilor chiriaşii din mediul de business, care veneau în oraş temporar, să lucreze fie în industria de componente auto, fie în sectorul de IT. Anul acesta, însă, cererea de chirii vine de la elevi şi studenţi şi, odată cu cererea din partea oamenilor locului, scade şi preţul chiriilor. „Faţă de anul trecut, piaţa chiriilor s-a schimbat radical. Aşteptările în acest sezon vin de la copii şi studenţi, în timp ce anul trecut piaţa chiriilor a fost dominată de străini, tehnicieni, ingineri, care au venit în Craiova pentru zona industrială. Anul acesta, preţurile chiriilor sunt în scădere cu 10-20%“, a explicat Cristian Clenciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI).
Clenciu a arătat că preţul perceput de proprietari chiriaşilor diferă, evident, în funcţie de zonă: „O garsonieră în Valea Roşie sau Craioviţa Nouă s-ar închiria în această toamnă cu 400-500 de lei pe lună, pe când în Brazda lui Novac sau în Rovine se închiri ază cu 150-170 de euro, iar în centru poate ajunge chiria la 170-180 de euro, mai exact 700-800 de lei pe lună“. Potrivit anunţurilor postate de proprietarii de imobile în GdS, o garsonieră (într-o zonă care nu este considerată centrală) poate ajunge la o chirie de 500 de lei pe lună, iar un apartamemt cu două camere se închiriază cu 700-800 de lei pe lună. Pentru un apartament cu trei camere, proprietarul cere o chirie de 950 de lei pe lună.
Acolo unde deţinătorul locuinţei oferă condiţii de lux (centrală, mobilă deosebită şi aparatură ultramodernă), preţul chiriei percepute fie şi pentru o garsonieră în centru poate ajunge la 240 de euro pe lună. În schimb, tot în paginile de anunţuri ale GdS se observă că bătrânii care oferă spre închiriere o singură cameră din locuinţa lor cer chirii modice, de 140-150 de lei pe lună.

Certificatul energetic, obligatoriu şi la închirieri de imobile

Fiscul nu mai încheie nici un contract de chirie dacă nu există un certificat energetic al imobilului, care să arate clasa energetică a locuinţei ce urmează a fi închiriată. Proprietarii de imobile care vor să-şi închirieze locuinţele trebuie să scoată din buzunar câteva sute de lei pentru acest certificat. „Costurile unui certificat energetic sunt între un minim şi un maxim, se taxează în euro/mp. De exemplu, pentru o garsonieră poate costa 200 de lei, pentru un apartament – 300 până la 500 de lei, iar pentru o casă – între 700 şi 800 de lei. Trebuie precizat că aceste preţuri diferă şi în funcţie de categoriile de servicii“, a precizat, luna trecută, pentru GdS, Ştefan Ilie, auditor energetic.
Costurile cu obţinerea clasificării energetice a caselor şi apartamentelor ar putea să fie recuperate de la chiriaşi, în cazul în care se încheie contracte de închiriere legale, înregistrate la Finanţe. Cei care îşi închiriază „la negru“, fără acte, nu se grăbesc să îşi facă certificat energetic.
Unii deţinători de imobile se angajează să plătească ei certificatul energetic, cum spune legea, doar-doar vor reuşi să îşi închirieze locuinţa. O familie deţine un apartament cu două camere în zona Piaţa Gării. Contactaţi telefonic, oamenii au spus că ştiau de necesitatea certificatului energetic şi că îl vor achita ei în perioada următoare: „Vom plăti tot ce trebuie. Ne interesăm şi rezolvăm problema ca să fie totul bine“.

Se pregătesc noi contribuţii pentru cei care închiriază locuinţe

La ora actuală, plătesc contribuţii la Sănătate (CAS) toţi cei care au doar venituri din chirii, fără să fie salariaţi sau să aibă alte venituri. De asemenea, plătesc contribuţia la CAS inclusiv pensionarii care au o pensie sub 740 de lei pe lună şi care îşi închiriază locuinţa sau o cameră din apartamentul lor. Paradoxal, cei cu pensii mai mari de 740 de lei nu plătesc cota de 5,5% la sănătate (aplicată la cuantumul chiriei lunare), pentru că acestora li se reţine cota de contribuţie din pensie. Însă, de la anul, guvernul se gândeşte să extindă aria celor care datorează bani CAS şi au venituri din chirii, astfel că este posibil să plătească la stat contribuţia de 5,5% din venitul din chirii inclusiv aceia care au un salariu sau o pensie, dar şi cei care au deja PFA. La o chirie de 800 de lei pe lună, de exemplu, deţinătorul locuinţei ar trebui să plătească la stat 44 de lei pe lună.
Rămâne de văzut dacă o astfel de măsură fiscală va fi aprobată de executiv şi dacă, odată adoptată, proprietarii vor cere bani în plus chiriaşilor, pentru a-şi acoperi şi „dările“ la Sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS