17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImpozitul agricol, plătit la primării

Impozitul agricol, plătit la primării

În localităţile în care nu există unităţi fiscale, agricultorii – persoane fizice – care datorează pentru prima dată impozit agricol pot să-l plătească, în numerar, la departamentele de specialitate ale primăriilor localităţilor în care nu există unităţi fiscale.

Agricultorii care deţin peste două hectare de teren pe persoană fizică şi au mai multe animale au de plată impozit agricol, începând din acest an, care trebuie achitat în două tranşe până la finele anului. Dacă, iniţial, guvernul stabilise că acest impozit se plăteşte la organele fiscale de care aparţin agricultorii, săptămâna trecută, ministrul finanţelor publice, Daniel Chiţoiu, a anunţat că impozitul agricol poate fi plătit şi la primării sau la unităţile APIA, acolo unde nu există birouri fiscale (fostele administraţii financiare).
Guvernul a adoptat, zilele trecute, o ordonanţă privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, în care se prevede faptul că agricultorii pot plăti cu bani gheaţă impozitul pe venitul din agricultură la sediile primăriilor din comunele unde locuiesc acei agricultori. Potrivit acestui act normativ, „Prin excepţie de la prevederile alin. (8), sumele achitate în numerar de către contribuabili persoane fizice, reprezentând impozitul şi contribuţiile aferente veniturilor din activităţi agricole, se pot încasa şi prin compartimentele de specialitate ale unităţii administrativ-teritoriale din localităţile în care îşi au domiciliul fiscal contribuabilii, dacă în această localitate nu există o unitate teritorială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu respectarea prevederilor art. 351 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare“.

Când trebuie plătit impozitul agricol

Fiind primul an în care ţăranii mai înstăriţi trebuie să achite impozitul pe venitul agricol, statul a stabilit două termene de achitare a sumelor, cam după ce se încheie recoltatul. Jumătate din impozit trebuie achitat până pe 25 octombrie 2013, iar cealaltă jumătate a lui, până pe 15 decembrie.
Ca şi sume de plată, acestea diferă în funcţie de suprafaţa cultivată, potrivit normelor de venit stabilite prin OG nr. 8/2013 completată ulterior. De exemplu, o persoană care are cinci hectare de teren va plăti impozit doar pentru trei dintre ele. Norma de venit pentru un hectar de cereale este stabilită de stat la 449 de lei, la care se aplică impozitul de 16% pe care trebuie să îl plătească omul. Adică 72 de lei pentru fiecare dintre cele trei hectare. În total, o familie care are cinci hectare cultivate cu cereale va plăti la stat un impozit de 216 lei pe an. Sume mai mari vor achita cei care au legume în câmp. Cine deţine 1,5 hectare de legume, de exemplu, la o normă de venit stabilită la 4.001 lei pe hectar, impozitul de plată către stat este de 640 de lei pe an, pentru că oamenii sunt scutiţi de impozit până la o anumită suprafaţă cultivată sau până la un număr de capete de animale deţinute.
Agricultorii care se încadrează în normele cerute de stat pentru plata impozitului agricol au avut de depus până la sfârşitul lunii mai, la Finanţe, o declaraţie (Declaraţia 221, al cărei termen de plată a fost prelungit ulterior) din care să rezulte ce suprafaţă cultivă anul acesta, câte animale au în curte, câţi stupi de albine deţin, ce suprafaţă cu legume cultivă în solarii, sere şi/sau în câmp etc. Aceste declaraţii se depuneau la organul fiscal de care aparţin contribuabilii. În Dolj, agricultorii pot depune declaraţiile la birourile fiscale (fostele administraţii) din Filiaşi, Segarcea, Băileşti, Calafat şi la Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS